- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na polędwicę wołową z młodymi ziemniaczkami
Przepis na polędwicę wołową z młodymi ziemniaczkami
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania:
1 godz. 30 min. /
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwySezonowanie wołowiny to proces, który polega na dojrzewaniu mięsa, co podnosi jego jakość. Sezonować można każdy rodzaj mięsa, wszystko jednak zależy od czasu, który trzeba poświęcić na dojrzewanie. Kurczakowi wystarczy kilka dni, natomiast wołowina będzie potrzebować od 10 do aż 20 dni. Dojrzewanie pomaga w naturalny sposób ,,rozluźnić'' włókna mięśniowe, przez co wołowina staje się bardziej krucha i delikatna. Mięso można sezonować na mokro i na sucho. Dojrzewanie na sucho polega na przechowywaniu bez opakowania w ściśle określonej, stałej temperaturze i wilgotności przez kilka tygodni. Sezonowanie na mokro potrzebuje pakowania mniejszych kawałków wołowych bez kości lub gotowych już steków, najlepiej w folię próżniową - przechowuje się mięso w lodówce.
W przepisie została wykorzystana polędwica wołowa sezonowana. Przed grillowaniem warto pamiętać, aby dać mięsu ,,odpocząć'', około godziny w temperaturze pokojowej i również po grillowaniu około 5-7 minut.
Charles Daigneault
Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef
Potrzebne składniki
Składniki:
- 800g polędwicy wołowej w całości
- pół kostki masła
- 800g młodych ziemniaków
- świeży rozmaryn
- szałwia
- szczypiorek
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania
Polędwicę wyjmij z lodówki i poczekaj, aż nabierze pokojowej temperatury. W tym czasie przygotuj masło do ziemniaczków. Pomieszaj je z posiekanymi ziołami i za pomocą folii spożywczej zrób ,,roladę'' (zawiń w rulon), daj do lodówki.
Grillowanie
Rozgrzej grilla do 300 stopni. Na górnym ruszcie połóż młode ziemniaczki. Grilluj je około 20 minut w zależności od wielkości. Później będzie potrzebna do nich odrobina soli i masło z ziołami. Niczego więcej nie potrzebują, ponieważ grillowane młode ziemniaki same bronią się smakiem. Po 10 minutach na ruszt połóż polędwicę i grilluj ją po 7-8 minut z każdej strony. Po ugrillowaniu odłóż ją na deskę i daj jej odpocząć ok. 5 minut.
Podanie
Serwuj polędwicę pokrojoną na grube plastry z ziemniaczkami z masłem.
Potrzebne składniki
Składniki:
- 800g polędwicy wołowej w całości
- pół kostki masła
- 800g młodych ziemniaków
- świeży rozmaryn
- szałwia
- szczypiorek
- natka pietruszki
- sól i pieprz