- Broil King®
- Przepisy
- Wołowina
- Przepis na burgery wołowe z grilla
Przepis na burgery wołowe z grilla
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WołowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
10 min. / 8 min.
Ilość osób:
5Poziom trudności:
ŁatwyGórna półka grilla
TAKStrona rusztów stożkowa
TAKTemperatura w mięsie (°C)
70Temperatura w grillu (°C)
300Ostatnio podzieliliśmy się z Wami przepisem na pyszne hamburgerowe bułki pieczone na grillu gazowym. Dziś dodajemy do nich dwie propozycje na burgery. Klasyczne burgery wołowe, w których mięso jest najważniejsze oraz wersję faszerowaną karmelizowaną czerwoną cebulą, serem blue i orzechami. Jeżeli lubicie burgery i klasyczna wersja to dla Was norma - spróbujcie naszej drugiej propozycji, połączenie smaków jest genialne!
Światowy Dzień Hamburgera przypada na 28 maja. To idealny czas, aby świętować ten dzień z grillem i przyjaciółmi.
Zanim przejdziemy do przepisów, kilka ważnych informacji, które pomogą zrobić idealny burger z grilla.
Jakie mięso wybrać na burgery z grilla?
Wołowina na burgery powinna zawierać 20-25% tłuszczu. Polecamy antrykot, łopatkę, szponder i rostbef. Jeżeli masz chude mięso, dokup do niego kawałek tłuszczu wołowego lub dodaj trochę oliwy. Tłuszcz nadaje mięsu smak.
Czym przyprawić burgera na grilla?
Wystarczy sól i pieprz. Są dwie szkoły: można doprawić mięso w trakcie krótkiego wyrabiania lub oprószyć już uformowane kotlety. Obie wersje są dobre.
Czy mięso na burgery z grilla powinno nabrać temperatury pokojowej?
Mięso na burgery powinno być zimne, nie czekamy, aż nabierze temperatury pokojowej. A jeżeli przygotowujesz burgery wcześniej, odstaw je do lodówki. Zimne burgery nie rozlecą się na ruszcie.
Co zrobić, żeby burger wołowy z grilla się nie kurczył ?
Prawda jest taka, że burgery w trakcie grillowania zawsze się kurczą. Można ten efekt trochę zniwelować, robiąc w burgerze delikatne wgłębienie przed położeniem na ruszt. Formując burgery, weź to pod uwagę i pamiętaj, aby jego średnica była większa niż bułki, w której będą podane.
I pamiętaj, że nie ma nic gorszego niż doskonała wołowina w kiepskiej bułce - dlatego pieczywo do burgerów upiecz sam. Skorzystaj z naszego przepisu.
Jak przygotować karmelizowaną cebulę?
Będziesz potrzebować 1 czerwoną cebulę, 1 łyżkę octu balsamicznego i 1 łyżkę brązowego cukru. Cebulę pokrój w cienkie piórka lub półplasterki. Włóż na rozgrzaną patelnię na kuchence bocznej na grillu gazowym, posól i smaż do miękkości. Dodaj ocet, cukier i smaż jeszcze kilka minut, aż cukier się skarmelizuje.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Hamburger wołowy z grilla – składniki:
- 500 g zmielonego mięsa wołowego antrykot, łopatka, szponder lub rostbef
- sól
- świeżo mielony pieprz
Dodatkowo do burgerów faszerowanych:
- karmelizowana cebula
- ser blue
- orzechy włoskie
Dodatkowo do podania:
- bułki hamburgerowe
- sałata, korniszon, pomidor,
- sos majonezowy, sos barbecue
- lub inne dodatki wg uznania
Sposób przygotowania
Jak przygotować mięso do burgerów?
Z podanej wyżej ilości mięsa przygotujesz 3 burgery. W naszym przypadku są to dwa klasyczne i jeden faszerowany. Zmielone mięso dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem (możesz je również doprawić przed grillowaniem). Wyrabiaj krótko dłonią tylko do momentu, gdy poczujesz, że mięso zaczyna się kleić i uformuj burgery. Możesz użyć praski do burgerów, dzięki temu w prosty sposób nadasz im ładny kształt. Praska szczególnie przydaje się przy formowaniu burgerów faszerowanych. Wtedy ⅔ mięsa włóż na spód i uformuj wgłębienie. Włóż łyżkę karmelizowanej cebuli, dwa plasterki sera oraz 2 pokruszone orzechy. Przykryj pozostałym mięsem i dociśnij praską, nadając kształt.
Grillowanie burgerów wołowych
Rozgrzej grill, ustawiając palniki w pozycji mocnej. Gdy grill osiągnie temperaturę 300 stopni zmniejsz moc palników na pozycje średnią i posmaruj ruszt olejem. Za pomocą szerokiej łopatki przełóż burgery na ruszt grilla gazowego. Pamiętaj, nie przyciskaj burgerów do rusztu, bo wypłyną z nich soki, dzięki którym mięso jest soczyste. Średnio wypieczone burgery potrzebują po 4 minuty z każdej strony, możesz skontrolować temperaturę za pomocą termometru błyskawicznego. Burgery są gotowe, gdy temperatura wewnętrzna przekroczy 70 stopni.
Podawanie burgerów z grilla
Bułki hamburgerowe przekrój i połóż na grillu na minutę przed końcem grillowania burgerów. Podawaj z ulubionymi sosami i warzywami.
Potrzebne składniki
Hamburger wołowy z grilla – składniki:
- 500 g zmielonego mięsa wołowego antrykot, łopatka, szponder lub rostbef
- sól
- świeżo mielony pieprz
Dodatkowo do burgerów faszerowanych:
- karmelizowana cebula
- ser blue
- orzechy włoskie
Dodatkowo do podania:
- bułki hamburgerowe
- sałata, korniszon, pomidor,
- sos majonezowy, sos barbecue
- lub inne dodatki wg uznania