- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Przepis na wolno wędzoną łopatkę na grillu pellet w stylu koreańskim
Przepis na wolno wędzoną łopatkę na grillu pellet w stylu koreańskim
Metoda przyrządzenia:
WędzenieTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
30 min. / 7 godz.
Ilość osób:
8Poziom trudności:
ŚredniGrillowanie to nie tylko dobry sposób na spędzanie wolnego czasu, ale też odkrywanie nowych smaków, dzięki intrygującym połączeniom. Wolno grillowana łopatka wieprzowa z kością, z dodatkami inspirowanymi koreańską kuchnią, z pewnością należy do potraw, które poszerzą Twoje grillowe horyzonty. Wolno grillowana łopatka bardzo łatwo rozpada się na mniejsze kawałki, które wymieszane z pikantnym sosem oraz oliwą i warzywami nabierają całkiem nowego wymiaru smakowego. Nie czekaj, wybierz się z nami w kulinarną podróż!
Jannell Lo & Jessica Kalman
Byte Size
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA WĘDZONĄ ŁOPATKĘ
- Solidny kawałek łopatki wieprzowej z kością (około 3 kg)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 2 szklanki ryżu jaśminowego
- 2 ½ szklanki wody
- 2 szklanki kimchi
- 2 główki sałaty (może być masłowa, rzymska lub lodowa)
SKŁADNIKI NA PIKLOWANĄ CEBULĘ
- 1 duża cebula
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 szklanka octu
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki sosu sojowego
SKŁADNIKI NA OLIWĘ SZCZYPIORKOWO-IMBIROWĄ
- ½ szklanki oleju o neutralnym smaku (ryżowego, z pestek winogron itd.)
- pęczek drobno pokrojonego szczypiorku
- kawałek świeżego imbiru (około 2 cm)
- ½ łyżeczki soli
SKŁADNIKI NA PIKANTNY KOREAŃSKI SOS
- ¼ szklanki pasty miso
- 2 łyżki gochujang, sambal oelek lub sriracha
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 2 łyżeczki białego sezamu łuskanego
Sposób przygotowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA WOLNO WĘDZONEJ ŁOPATKI WĘDZONEJ W STYLU KOREAŃSKIM NA GRILLU PELLET
Mięso opłucz pod bieżącą wodą, następnie osusz ręcznikiem papierowym. Wymieszaj sól oraz cukier, będzie to nasz suchy rub, który należy dokładnie wetrzeć w mięso. Zawiń mięso w papier do pieczenia i włóż do lodówki, na minimum 10 godzin.
Umieść mięso w rozgrzanym grillu. Ma się grillować przez około 5 godzin, średnio co godzinę obracaj je na ruszcie. Po tym czasie zawiń mięso w papier do pieczenia i grilluj przez kolejną godzinę lub dwie. Mięso będzie gotowe, gdy osiągnie temperaturę wewnętrzną 90-96 stopni. Wyjmij je wtedy z grilla, umieść na desce do serwowania lub brytfannie do ostudzenia. Później, za pomocą metalowych widelców do szarpania rozdziel je na mniejsze kawałki. Mięso ma lekko odchodzić od kości.
Podczas grillowania mięsa możesz przygotować oliwę szczypiorkowo - imbirową. Rozgrzej olej w małym rondelku, zajmie to do 3 minut. Zdejmij rondelek z palnika i dodaj pokrojony szczypiorek oraz starty imbir. Posól do smaku, wymieszaj i odłóż do wystudzenia. Czas na sos inspirowany kuchnią koreańską. Do miseczki dodawaj po kolei wszystkie składniki i wymieszaj. Sos ma osiągnąć w miarę jednolitą konsystencję.
Godzinę przed podaniem przygotuj ryż jaśminowy. Ugotuj go według instrukcji na opakowaniu. Potrawę podawaj według kolejności, najpierw liść sałaty, mięso, piklowana cebula, ryż, oliwa szczypiorkowa-imbirowa, sos oraz kimchi.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA WĘDZONĄ ŁOPATKĘ
- Solidny kawałek łopatki wieprzowej z kością (około 3 kg)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 2 szklanki ryżu jaśminowego
- 2 ½ szklanki wody
- 2 szklanki kimchi
- 2 główki sałaty (może być masłowa, rzymska lub lodowa)
SKŁADNIKI NA PIKLOWANĄ CEBULĘ
- 1 duża cebula
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 szklanka octu
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki sosu sojowego
SKŁADNIKI NA OLIWĘ SZCZYPIORKOWO-IMBIROWĄ
- ½ szklanki oleju o neutralnym smaku (ryżowego, z pestek winogron itd.)
- pęczek drobno pokrojonego szczypiorku
- kawałek świeżego imbiru (około 2 cm)
- ½ łyżeczki soli
SKŁADNIKI NA PIKANTNY KOREAŃSKI SOS
- ¼ szklanki pasty miso
- 2 łyżki gochujang, sambal oelek lub sriracha
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 2 łyżeczki białego sezamu łuskanego