- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Przepis na wieprzowe żeberka po tajsku
Przepis na wieprzowe żeberka po tajsku

Metoda przyrządzenia:
BBQ - Low & SlowTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
30 min. / 4 godz.
Ilość osób:
4Pomimo że żeberka w stylu tajskim wymagają 4 godzin grillowania, są proste w wykonaniu i dają głęboko wędzony i genialny smak. Podawane ze słodko-pikantnym sosem do maczania, te wędzone żeberka są idealnym dodatkiem do spędzenia dnia na słońcu.

Jannell Lo & Jessica Kalman
Byte Size
Potrzebne składniki
Składniki na żeberka z grilla:
- 2 paski wieprzowych żeberek
- ¼ szklanki syropu klonowego do marynowania i ¼ do glazurowania
- ¼ szklanka sake lub octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 5 cm tartego imbiru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki gorącej wody
Ostry sos z orzeszków ziemnych:
- ½ szklanki tajskiego sosu sweet chili
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
- grubo siekana kolendra lub tajska bazylia

Sposób przygotowania
Marynowanie
Marynuj żeberka wieprzowe przez noc w dużej torebce z zamknięciem strunowym. Połącz ¼ szklanki syropu klonowego z sake lub octem ryżowym i cynamonem.
Potrzebny sprzęt

Rozgrzej grilla na pellet do 135°C. Upewnij się, że pojemnik na pellet jest pełny.
Jeżeli nie masz grilla na pellet, możesz ten przepis zrobić na grillu gazowym lub węglowym. Rozgrzej grill gazowy do 135°C i umieść skrzynkę wędzarniczą z pelletem na aromatyzerach Flav-R-Wave.
Do tego przepisu polecamy mieszankę Smoke Masters #63930 i skrzynkę wędzarniczą #60181 lub #60190.
Wędzenie

Połącz pozostałą ¼ szklanki syropu klonowego z 2 łyżkami gorącej wody i odstaw.
Kiedy grill jest rozgrzany, ułóż zamarynowane żeberka na ruszcie i wędź przez 2 godziny. Żeberka możesz ułożyć na stojaku do żeberek i pieczeni #62602.
Po upływie 1,5h nasmaruj żeberka wodą z syropem klonowym za pomocą pędzelka silikonowego Broil King. Grilluj jeszcze ok 30 minut. Po tym czasie zawiń żeberka w papier do pieczenia Broil King i przełóż je do brytfanny lub zawiń w folię aluminiową i grilluj kolejne 2 godziny.
Kiedy żeberka będą gotowe przygotuj orzechowy sos chilli – wymieszaj wszystkie składniki razem. Pokrój żeberka w kawałki i podawaj z sosem oraz zimnym piwem.

Potrzebne składniki
Składniki na żeberka z grilla:
- 2 paski wieprzowych żeberek
- ¼ szklanki syropu klonowego do marynowania i ¼ do glazurowania
- ¼ szklanka sake lub octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 5 cm tartego imbiru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki gorącej wody
Ostry sos z orzeszków ziemnych:
- ½ szklanki tajskiego sosu sweet chili
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
- grubo siekana kolendra lub tajska bazylia
