Przepis na wieprzowe żeberka po tajsku

flame

Metoda przyrządzenia:

BBQ - Low & Slow
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

30 min. / 4 godz.

plate

Ilość osób:

4

Pomimo że żeberka w stylu tajskim wymagają 4 godzin grillowania, są proste w wykonaniu i dają głęboko wędzony i genialny smak. Podawane ze słodko-pikantnym sosem do maczania, te wędzone żeberka są idealnym dodatkiem do spędzenia dnia na słońcu.

Jannell Lo & Jessica Kalman

Byte Size

Potrzebne składniki

Składniki na żeberka z grilla:

  • 2 paski wieprzowych żeberek
  • ¼ szklanki syropu klonowego do marynowania i ¼ do glazurowania
  • ¼ szklanka sake lub octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 5 cm tartego imbiru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki gorącej wody

Ostry sos z orzeszków ziemnych:

  • ½ szklanki tajskiego sosu sweet chili
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
  • grubo siekana kolendra lub tajska bazylia
recipe mask

Sposób przygotowania

Marynowanie

Marynuj żeberka wieprzowe przez noc w dużej torebce z zamknięciem strunowym. Połącz ¼ szklanki syropu klonowego z sake lub octem ryżowym i cynamonem.

Potrzebny sprzęt

Rozgrzej grilla na pellet do 135°C. Upewnij się, że pojemnik na pellet jest pełny.

Jeżeli nie masz grilla na pellet, możesz ten przepis zrobić na grillu gazowym lub węglowym. Rozgrzej grill gazowy do 135°C i umieść skrzynkę wędzarniczą z pelletem na aromatyzerach Flav-R-Wave.

Do tego przepisu polecamy mieszankę Smoke Masters #63930 i skrzynkę wędzarniczą #60181 lub #60190.

Wędzenie

Połącz pozostałą ¼ szklanki syropu klonowego z 2 łyżkami gorącej wody i odstaw.

Kiedy grill jest rozgrzany, ułóż zamarynowane żeberka na ruszcie i wędź przez 2 godziny. Żeberka możesz ułożyć na stojaku do żeberek i pieczeni #62602.

Po upływie 1,5h nasmaruj żeberka wodą z syropem klonowym za pomocą pędzelka silikonowego Broil King. Grilluj jeszcze ok 30 minut. Po tym czasie zawiń żeberka w papier do pieczenia Broil King i przełóż je do brytfanny lub zawiń w folię aluminiową i grilluj kolejne 2 godziny.

Kiedy żeberka będą gotowe przygotuj orzechowy sos chilli – wymieszaj wszystkie składniki razem. Pokrój żeberka w kawałki i podawaj z sosem oraz zimnym piwem.

Potrzebne składniki

Składniki na żeberka z grilla:

  • 2 paski wieprzowych żeberek
  • ¼ szklanki syropu klonowego do marynowania i ¼ do glazurowania
  • ¼ szklanka sake lub octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 5 cm tartego imbiru
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki gorącej wody

Ostry sos z orzeszków ziemnych:

  • ½ szklanki tajskiego sosu sweet chili
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
  • grubo siekana kolendra lub tajska bazylia
recipe mask
Przewiń do góry