- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Szaszłyki z mięsa mielonego na grilla
Szaszłyki z mięsa mielonego na grilla

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania:
50 min. /
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyStrona rusztów rynienkowa
Tak
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
PRZEPIS NA SZASZŁYKI Z MIELONEGO MIĘSA WIEPRZOWEGO:
- 600 g mięso mielone na grilla z łopatki wieprzowej
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka klarowanego masła
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie szaszłyków z mięsa mielonego

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na kuchence bocznej na grillu gazowym przesmaż ją na maśle i dodaj do mięsa z łopatki. Wbij jajka, dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę oraz przyprawy. Wyrób dokładnie masę i podziel na osiem części. Wilgotnymi dłońmi formuj podłużne kotlety mielone na grilla. Nabij je na szpikulce do szaszłyków. Możesz również wykorzystać patyczki bambusowe, ale pamiętaj, aby je wcześniej namoczyć w wodzie. Tak przygotowane szaszłyki odstaw do lodówki przynajmniej na 30 minut.
Grillowanie szaszłyków

Kotlety mielone z grilla grillujemy 12-15 minut z pokrętłami ustawionymi w połowie. Najlepiej zrobić to tak, aby uzyskać krateczkę. W tym celu odkładaj patyczki pod kątem 45 stopni względem rusztu, raz w jedną stronę, następnie w drugą.
Podawanie szaszłyków z mięsa mielonego

Mięso mielone z grilla możesz podać z ogórkiem i kawałkiem cytryny. Doskonale pasuje do tego kuskus, a jak lubisz ostrzejsze smaki mięso mielone na grillu dopraw plasterkami chili i podaj z paprykowym ajvarem.

Potrzebne składniki
PRZEPIS NA SZASZŁYKI Z MIELONEGO MIĘSA WIEPRZOWEGO:
- 600 g mięso mielone na grilla z łopatki wieprzowej
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka klarowanego masła
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku
