Przepis na żeberka z grilla z warzywami w sosie maślano-tymiankowym

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

40 min. / 2 godz. 20 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
hat

Górna półka grilla

TAK
Strona rusztu stożkowa

Strona rusztów stożkowa

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

160°C

Żeberka z grilla to prawdziwy hit wśród miłośników grillowania. Ich soczysty i intensywny smak sprawia, że są doskonałym wyborem na letnie przyjęcia na świeżym powietrzu. Żeberka można przygotowywać na różne sposoby i podawać z dowolnymi dodatkami. Dzisiejsza propozycja na żeberka z grilla z warzywami w sosie maślano-tymiankowym to połączenie wyrazistości z delikatnością. Przygotowane w ten sposób mięso w towarzystwie chrupiących warzyw z pewnością stanie się kulinarną atrakcją każdego grillowego spotkania.

 

Marta Szkudlarek

Autorka instagrama lula_kempinska

Potrzebne składniki

Marynata do żeberek:

  • 2 łyżki suszonej cebuli
  • 2 łyżki suszonego czosnku
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • opcjonalnie 1 łyżeczka chili

Sos maślano-koperkowy:

  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • duża szczypta soli i pieprzu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1-2 fileciki anchois

Dodatkowo:

  • Szparagi, papryka, kukurydza bądź inne ulubione warzywa
recipe mask

Sposób przygotowania

Marynowanie żeberek

Przygotowanie dania rozpocznij od stworzenia marynaty do żeberek. W tym celu wymieszaj wszystkie suche, podane w przepisie składniki. Pokryj żeberka marynatą dokładnie z każdej strony i odstaw na 30 minut. Jeśli szykujesz grillowe przyjęcie i wiesz, że żeberka będą jednym z serwowanych na nim dań, możesz marynować je nawet całą noc.


Grillowanie żeberek

Zamarynowane żeberka opiecz krótko na rozgrzanym ruszcie, a następnie umieść za pomocą szczypiec na stojaku do żeberek i pieczeni. Mięso ugrilluje się równomiernie z każdej strony, bez konieczności obracania. Wyłącz środkowe palniki grilla, a na skrajnych ustaw temperaturę około 160°C, w ten sposób upieczesz żeberka metodą pośrednią.

Sos maślano-koperkowy - jak zrobić?

Po około 2 godzinach wyjmij żeberka ze stojaka, zawiń każdy kawałek w papier rzeźniczy do pieczenia i odłóż na górną półkę grilla. W ten sposób mięso długo utrzyma ciepło. W rondelku umieść masło, musztardę, posiekany tymianek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, filety anchois oraz sól i pieprz. Nie pomijaj anchois. Fileciki dodają cudownej słoności oraz mnóstwa umami. Podgrzej sos, umieszczając rondelek na ruszcie lub kuchence bocznej grilla.

Warzywa na grillu - jak je przygotować?

Przygotuj ulubione warzywa. Do żeberek idealnie pasować będą grillowane szparagi, kukurydza czy papryka. Pokrój je na mniejsze części i grilluj do czasu, aż zmiękną, jednak pozostaną chrupiące (kilkanaście minut). Możesz grillować warzywa bezpośrednio na ruszcie lub płycie żeliwnej. W czasie grillowania pokryj warzywa kilka razy przygotowanym wcześniej sosem (najlepiej zrobić to za pomocą silikonowego pędzelka).

Żeberka z grilla z warzywami i sosem - sposób podania

Żeberka umieść na talerzu razem z ulubionymi warzywami. Polej całość sosem maślano-tymiankowym. Pozostałą część sosu umieść w miseczce. Można maczać w nim mięso oraz warzywa.

Potrzebne składniki

Marynata do żeberek:

  • 2 łyżki suszonej cebuli
  • 2 łyżki suszonego czosnku
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • opcjonalnie 1 łyżeczka chili

Sos maślano-koperkowy:

  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • duża szczypta soli i pieprzu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1-2 fileciki anchois

Dodatkowo:

  • Szparagi, papryka, kukurydza bądź inne ulubione warzywa
recipe mask
Przewiń do góry