- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Przepis na żeberka z grilla z warzywami w sosie maślano-tymiankowym
Przepis na żeberka z grilla z warzywami w sosie maślano-tymiankowym
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
40 min. / 2 godz. 20 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyGórna półka grilla
TAKStrona rusztów stożkowa
TAKTemperatura w grillu (°C)
160°CŻeberka z grilla to prawdziwy hit wśród miłośników grillowania. Ich soczysty i intensywny smak sprawia, że są doskonałym wyborem na letnie przyjęcia na świeżym powietrzu. Żeberka można przygotowywać na różne sposoby i podawać z dowolnymi dodatkami. Dzisiejsza propozycja na żeberka z grilla z warzywami w sosie maślano-tymiankowym to połączenie wyrazistości z delikatnością. Przygotowane w ten sposób mięso w towarzystwie chrupiących warzyw z pewnością stanie się kulinarną atrakcją każdego grillowego spotkania.
Marta Szkudlarek
Autorka instagrama lula_kempinska
Potrzebne składniki
- około 1,5 kg żeberek z kością
Marynata do żeberek:
- 2 łyżki suszonej cebuli
- 2 łyżki suszonego czosnku
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
- opcjonalnie 1 łyżeczka chili
Sos maślano-tymiankowy:
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1-2 ząbki czosnku
- duża szczypta soli i pieprzu
- sok z 1/2 cytryny
- 1-2 fileciki anchois
Dodatkowo:
- szparagi, papryka, kukurydza bądź inne ulubione warzywa
Sposób przygotowania
Marynowanie żeberek
Przygotowanie dania rozpocznij od stworzenia marynaty do żeberek. W tym celu wymieszaj wszystkie suche, podane w przepisie składniki. Pokryj żeberka marynatą dokładnie z każdej strony i odstaw na 30 minut. Jeśli szykujesz grillowe przyjęcie i wiesz, że żeberka będą jednym z serwowanych na nim dań, możesz marynować je nawet całą noc.
Grillowanie żeberek
Zamarynowane żeberka opiecz krótko na rozgrzanym ruszcie, a następnie umieść za pomocą szczypiec na stojaku do żeberek i pieczeni. Mięso ugrilluje się równomiernie z każdej strony, bez konieczności obracania. Wyłącz środkowe palniki grilla, a na skrajnych ustaw temperaturę około 160°C, w ten sposób upieczesz żeberka metodą pośrednią.
Sos maślano-tymiankowy - jak zrobić?
Po około 2 godzinach wyjmij żeberka ze stojaka, zawiń każdy kawałek w papier rzeźniczy do pieczenia i odłóż na górną półkę grilla. W ten sposób mięso długo utrzyma ciepło. W rondelku umieść masło, musztardę, posiekany tymianek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, filety anchois oraz sól i pieprz. Nie pomijaj anchois. Fileciki dodają cudownej słoności oraz mnóstwa umami. Podgrzej sos, umieszczając rondelek na ruszcie lub kuchence bocznej grilla.
Warzywa na grillu - jak je przygotować?
Przygotuj ulubione warzywa. Do żeberek idealnie pasować będą grillowane szparagi, kukurydza czy papryka. Pokrój je na mniejsze części i grilluj do czasu, aż zmiękną, jednak pozostaną chrupiące (kilkanaście minut). Możesz grillować warzywa bezpośrednio na ruszcie lub płycie żeliwnej. W czasie grillowania pokryj warzywa kilka razy przygotowanym wcześniej sosem (najlepiej zrobić to za pomocą silikonowego pędzelka).
Żeberka z grilla z warzywami i sosem - sposób podania
Żeberka umieść na talerzu razem z ulubionymi warzywami. Polej całość sosem maślano-tymiankowym. Pozostałą część sosu umieść w miseczce. Można maczać w nim mięso oraz warzywa.
Potrzebne składniki
- około 1,5 kg żeberek z kością
Marynata do żeberek:
- 2 łyżki suszonej cebuli
- 2 łyżki suszonego czosnku
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
- opcjonalnie 1 łyżeczka chili
Sos maślano-tymiankowy:
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1-2 ząbki czosnku
- duża szczypta soli i pieprzu
- sok z 1/2 cytryny
- 1-2 fileciki anchois
Dodatkowo:
- szparagi, papryka, kukurydza bądź inne ulubione warzywa