Przepis na żeberka z grilla w miodowej glazurze

flame

Metoda przyrządzenia:

BBQ - Low & Slow
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20 min. / 3 godz. 30 min.

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Trudny

Po lekkich i szybkich potrawach przyszedł czas na solidną porcję grillowanego mięsa. Tym razem mam dla Ciebie przepis na grillowane żeberka. Soczyste i aromatyczne mięso, które w połączeniu ze słodkawą glazurą z miodu i masła nabiera całkowicie nowej formy. Po skosztowaniu odkryjesz bogaty smak z wyraźnymi nutami musztardy, miodu i wyrazistych przypraw - czosnku, papryki oraz imbiru. Te żeberka są naprawdę proste w przygotowaniu, a czas grillowania jest krótszy niż w kultowych żeberkach 3-2-1. Jeżeli nie masz pomysłu na to, co przyrządzić na następną ucztę z grilla lub jesteś fanem żeberek tak jak ja, koniecznie skorzystaj z przepisu. Spędzisz przy grillu kilkanaście minut resztę zrobi za Ciebie Broil King.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA GRILLOWANE ŻEBERKA W MIODZIE:

  • 3 kawałki żeberek wieprzowych tzw. paski
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy

PRZYPRAWA DO ŻEBEREK:

  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 
  • ½ łyżeczki imbir
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki pieprzu

MIODOWA GLAZURA:

  • ¼ kostki masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu barbeque 
recipe mask

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ŻEBEREK W MODZIE NA GRILLU GAZOWYM

Zacznij od zdjęcia membrany znajdującej się po wewnętrznej części płata żeberek. Podważ jeden koniec nożem, a następnie z pomocą papierowego ręcznika pociągnij mocno, aby zdjąć membranę z całego kawałka. Wymieszaj składniki na przyprawę do żeberek. Połącz musztardę z miodem. Oczyszczone mięso posmaruj miodem z musztardą, oprósz przyprawą i włóż do stojaka do żeberek i pieczeni. Dzięki niemu kawałki mięsa zostaną równomiernie podpieczone.

Pod jednym z bocznych rusztów wstaw skrzynkę do wędzenia, wsyp do niej 2 szklanki pelletu lub wiórek do wędzenia. Jeżeli decydujesz się na użycie wiórek, pamiętaj o ich wcześniejszym namoczeniu. Pod środkowymi rusztami wstaw brytfannę ze stali szlachetnej z wodą lub sokiem jabłkowym i plastrami cebuli, kawałkami jabłek lub pomarańczy. Twoja potrawa nabierze nowych walorów smakowych i aromatycznych.

Odpal boczne palniki i ustaw pokrętła na minimum, takie ustawienie utrzymuj przez cały proces grillowania. Optymalna temperatura w trakcie przygotowywania żeberek to 120°-150°C, jeżeli temperatura jest zbyt wysoka, zamknij jeden z bocznych palników.

Na środkowych rusztach ustaw stojak do żeberek i pieczeni. Zamknij pokrywę grilla i nie otwieraj przez 2 godziny. Po tym czasie przełóż żeberka do żeliwnej brytfanny. Wyciągnij z grilla skrzynkę do wędzenia i stalową brytfannę. Pozostały w brytfannie płyn przelej do żeliwnej brytfanny do żeberek. Zamknij brytfannę i wstaw do grilla na kolejną godzinę. Nie zmieniaj ustawień palników. 

Wykorzystując boczna kuchenkę, przygotuj glazurę do żeberek. Podgrzej masło z miodem i dodaj ulubiony sos np. barbeque. Przełóż żeberka na ruszt i posmaruj je ciepłą glazurą. Podpiekaj około 30 minut. Podawaj od razu po przygotowaniu ze świeżymi warzywami i ulubionymi sosami.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA GRILLOWANE ŻEBERKA W MIODZIE:

  • 3 kawałki żeberek wieprzowych tzw. paski
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy

PRZYPRAWA DO ŻEBEREK:

  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 
  • ½ łyżeczki imbir
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki pieprzu

MIODOWA GLAZURA:

  • ¼ kostki masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu barbeque 
recipe mask
Przewiń do góry