- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Przepis na żeberka z grilla w miodowej glazurze
Przepis na żeberka z grilla w miodowej glazurze
Metoda przyrządzenia:
BBQ - Low & SlowTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
20 min. / 3 godz. 30 min.
Ilość osób:
6Poziom trudności:
TrudnyPo lekkich i szybkich potrawach przyszedł czas na solidną porcję grillowanego mięsa. Tym razem mam dla Ciebie przepis na grillowane żeberka. Soczyste i aromatyczne mięso, które w połączeniu ze słodkawą glazurą z miodu i masła nabiera całkowicie nowej formy. Po skosztowaniu odkryjesz bogaty smak z wyraźnymi nutami musztardy, miodu i wyrazistych przypraw - czosnku, papryki oraz imbiru. Te żeberka są naprawdę proste w przygotowaniu, a czas grillowania jest krótszy niż w kultowych żeberkach 3-2-1. Jeżeli nie masz pomysłu na to, co przyrządzić na następną ucztę z grilla lub jesteś fanem żeberek tak jak ja, koniecznie skorzystaj z przepisu. Spędzisz przy grillu kilkanaście minut resztę zrobi za Ciebie Broil King.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANE ŻEBERKA W MIODZIE:
- 3 kawałki żeberek wieprzowych tzw. paski
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
PRZYPRAWA DO ŻEBEREK:
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- ½ łyżeczki imbir
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki pieprzu
MIODOWA GLAZURA:
- ¼ kostki masła
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu barbeque
Sposób przygotowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ŻEBEREK W MODZIE NA GRILLU GAZOWYM
Zacznij od zdjęcia membrany znajdującej się po wewnętrznej części płata żeberek. Podważ jeden koniec nożem, a następnie z pomocą papierowego ręcznika pociągnij mocno, aby zdjąć membranę z całego kawałka. Wymieszaj składniki na przyprawę do żeberek. Połącz musztardę z miodem. Oczyszczone mięso posmaruj miodem z musztardą, oprósz przyprawą i włóż do stojaka do żeberek i pieczeni. Dzięki niemu kawałki mięsa zostaną równomiernie podpieczone.
Pod jednym z bocznych rusztów wstaw skrzynkę do wędzenia, wsyp do niej 2 szklanki pelletu lub wiórek do wędzenia. Jeżeli decydujesz się na użycie wiórek, pamiętaj o ich wcześniejszym namoczeniu. Pod środkowymi rusztami wstaw brytfannę ze stali szlachetnej z wodą lub sokiem jabłkowym i plastrami cebuli, kawałkami jabłek lub pomarańczy. Twoja potrawa nabierze nowych walorów smakowych i aromatycznych.
Odpal boczne palniki i ustaw pokrętła na minimum, takie ustawienie utrzymuj przez cały proces grillowania. Optymalna temperatura w trakcie przygotowywania żeberek to 120°-150°C, jeżeli temperatura jest zbyt wysoka, zamknij jeden z bocznych palników.
Na środkowych rusztach ustaw stojak do żeberek i pieczeni. Zamknij pokrywę grilla i nie otwieraj przez 2 godziny. Po tym czasie przełóż żeberka do żeliwnej brytfanny. Wyciągnij z grilla skrzynkę do wędzenia i stalową brytfannę. Pozostały w brytfannie płyn przelej do żeliwnej brytfanny do żeberek. Zamknij brytfannę i wstaw do grilla na kolejną godzinę. Nie zmieniaj ustawień palników.
Wykorzystując boczna kuchenkę, przygotuj glazurę do żeberek. Podgrzej masło z miodem i dodaj ulubiony sos np. barbeque. Przełóż żeberka na ruszt i posmaruj je ciepłą glazurą. Podpiekaj około 30 minut. Podawaj od razu po przygotowaniu ze świeżymi warzywami i ulubionymi sosami.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANE ŻEBERKA W MIODZIE:
- 3 kawałki żeberek wieprzowych tzw. paski
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
PRZYPRAWA DO ŻEBEREK:
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- ½ łyżeczki imbir
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki pieprzu
MIODOWA GLAZURA:
- ¼ kostki masła
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu barbeque