- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Przepis na żeberka BBQ z grilla na pellet
Przepis na żeberka BBQ z grilla na pellet

Metoda przyrządzenia:
BBQ - Low & SlowTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
10 min. / 3 godz. 20 min.
Ilość osób:
2Poziom trudności:
ŚredniŻeberka BBQ z grilla to pyszna i popularna potrawa, która z pewnością zadowoli miłośników mięsa. Czasami jednak ciężko wygospodarować czas na typowe żeberka metodą 1-3-1. W tym przepisie na żeberka w sosie BBQ podajemy skróconą wersje kultowego przepisu.

Cory Walby
Saturday Night Test Kitchen
Potrzebne składniki
Składniki
- 2 paski żeberek wieprzowych
- 4 łyżki żółtej musztardy
- 1/4 przyprawy BBQ RUB Cape Herb&Spice
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki brązowego cukru
- pół szklanki ulubionego sosu BBQ

Sposób przygotowania
Przygotowanie żeberek

Grilla na pellet rozgrzej do 150 stopni. Podczas nagrzewania grilla przygotuj żeberka. Całe żebra dokładnie wysmaruj musztardą. Oprósz marynatą BBQ Rub od Cape Herb&Spice i zostaw na kilka minut.
Grillowanie żeberek BBQ

Na rozgrzanym ruszcie umieść żeberka kością do dołu i grilluj przez godzinę. Po upływie godziny spryskaj je trzy razy co 20 minut, najlepiej colą. Dla ułatwienia przelej colę do rozpylacza do oleju. Po dwóch godzinach zdejmij żeberka i przygotuj je do owinięcia. Zwiększ temperaturę grilla do 200 stopni Celsjusza. Podczas nagrzewania grilla, owiń żeberka w podwójną warstwę papieru rzeźniczego lub w folię aluminiową, jeśli nie masz papieru. Papier rzeźniczy jest lepszym wyborem, ponieważ jest zdrowszy. Przed owinięciem, nałóż na papier masło, miód i brązowy cukier, a następnie połóż na tym żeberka. Zawiń szczelnie, aby powietrze nie mogło się wydostać. Umieść owinięte żeberka na rozgrzanym grillu na godzinę. Po godzinie odwiń żeberka z papieru i umieść je ponownie na ruszcie, aby usunąć wilgoć z zewnątrz i uzyskać chrupiącą skórkę. Jeśli używasz sosu BBQ, posmaruj nim żeberka i grilluj, aż sos zastygnie na mięsie. Powtórz smarowanie 2-3 razy co 5 minut. Po tym czasie żeberka będą gotowe do podania.
Podawanie żeberek

Żeberka podawaj od razu z ulubionymi dodatkami lub jedz solo.

Potrzebne składniki
Składniki
- 2 paski żeberek wieprzowych
- 4 łyżki żółtej musztardy
- 1/4 przyprawy BBQ RUB Cape Herb&Spice
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki brązowego cukru
- pół szklanki ulubionego sosu BBQ
