- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Przepis na szarpaną golonkę BBQ
Przepis na szarpaną golonkę BBQ
Metoda przyrządzenia:
BBQ - Low & SlowTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
KolacjaCzas przygotowania:
5 godz. /
Ilość osób:
2Poziom trudności:
ŚredniGolonka to mięso, za którym przepada męska część biesiadników podczas grillowania. Metoda low&slow pozwoli nam na przygotowanie pysznej kanapki z szarpanym mięsem BBQ. Wierzymy, że ten przepis na szarpaną golonkę BBQ znajdzie wiele miłośników. W USA pulled-prok to bardzo popularny sposób podawania mięsa. Dodaje się go do kanapek (tzw. z szapraną wieprzowiną, wołowiną) można jeść solo czy sosem i dodatkami. Nasz przepis na szarpaną golonkę BBQ jest spolczszczony, ponieważ do golonek wykorzystujemy jako dodatek coleslaw, lecz z kiszoną kapustą, marchewką i majonezem. Dodatek marynowanej papryczki chilli dopełnia smaku pysznej, sytej kanapki.
Michał Kwaśnik
Autor kanału Youtube Kuchnia Kwasiora
Potrzebne składniki
Składniki:
- 6 golonek
- Ulubiony sos BBQ
- Oliwa
- Ocet jabłkowy
- Sok porzeczkowy
- Masło
- Kapusta kiszona
- Marchew
- Majonez
- Musztarda
- Bagietki
- Ostre papryczki marynowane
- Papryka ostra,
- Papryka łagodna
- Pieprz
- Czosnek
Sposób przygotowania
Marynowanie
Oliwę łączymy z majonezem i przyprawami sypkimi. Po uzyskaniu gęstej masy dokładnie nacieramy nią golonki. Dobrze jest zostawić je np. na całą noc w takiej marynacie. Po zamarynowaniu kładziemy je na grilla.
Grillowanie
Golonki grillujemy przez 4-5 godzin, metodą low&slow pod zamkniętą pokrywą grilla. Grill powinien mieć 130-140 stopni C. Nie więcej, ponieważ konsystencja mięsa nie będzie miała pożądanego efektu. W międzyczasie przygotowujemy sos, którym będziemy glazurować golonki podczas grillowania. Sos na bazie soku porzeczkowego, octu jabłkowego i sosu BBQ. Kiedy wymieszamy wszystko razem, jego konsystencja powinna być ,,nie za rzadka, nie za gęsta''. Coś na wzór kefiru. Po 1,5h grillowania można włożyć do grilla skrzynkę wędzarniczą z wiórkami wiśniowymi. Mięso nabierze jeszcze większego aromatu, a dodatkowo się podwędzi. Po 3 godzinach warto zacząć glazurować sosem golonki. Czynność powtarzaj co 15 min, przez 2h.
Coleslaw
Odciśniętą z nadmiaru wody kapustę kiszoną siekamy, dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach, majonez i dobrze mieszamy. Na kuchence bocznej grilla możesz przygotować sos, którym polejesz przygotowane mięso. Do garnka dodaj sos BBQ i masło. Gotuj, doprowadzając do wrzenia.
Podawanie
Na ugrillowane bagietki dodaj: kapustę kiszoną z dodatkami, ostre papryczki i dużą ilość rozdrobnionego mięsa. Polej sosem i gotowe.
Potrzebne składniki
Składniki:
- 6 golonek
- Ulubiony sos BBQ
- Oliwa
- Ocet jabłkowy
- Sok porzeczkowy
- Masło
- Kapusta kiszona
- Marchew
- Majonez
- Musztarda
- Bagietki
- Ostre papryczki marynowane
- Papryka ostra,
- Papryka łagodna
- Pieprz
- Czosnek