Przepis na stek wieprzowy z grilla w stylu greckim

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

4 godz. 5 min. / 10 min.

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Strona rusztu stożkowa

Strona rusztów stożkowa

TAK
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

58°C-63°C
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

270°C

Soczyste aromatyczne mięso to nieodłączny element grillowych przyjęć. Obok tradycyjnej kiełbasy, karkówki czy kurczaka warto postawić jednak również na coś mniej oczywistego. Dzisiejszy przepis na marynowane steki wieprzowe z grilla w stylu greckim to doskonały pomysł na urozmaicenie letniego grillowania. Steki z wieprzowiny zachwycają delikatnością, a dzięki starannie dobranej mieszance ziół i przypraw, każdy kęs jest pełen wyjątkowego smaku i aromatu. Przygotuj się na kulinarną podróż, która zachwyci Twoje kubki smakowe!

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Stek wieprzowy:

  • 2 kotlety wieprzowe z kością (około 2-3 cm grubości)

Marynata do mięsa:

  • 120 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 20 ml octu winnego
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 4 łyżeczki suszonego oregano
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

Ze stekiem wieprzowym doskonale komponować się będą:

  • pieczone ziemniaki
  • puree
  • pieczone warzywa
  • sos tzatziki
  • sałatka grecka
  • szparagi
recipe mask

Sposób przygotowania

Marynata do steków wieprzowych - jak ją zrobić?

Przyrządzanie potrawy rozpocznij od przygotowania marynaty. W tym celu połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, ocet winny, oregano, czarny pieprz, posiekane ząbki czosnku oraz skórkę z cytryny w małej misce i wymieszaj. Umieść kotlety w pojemniku lub woreczku strunowym i dokładnie pokryj marynatą. Schowaj je do lodówki na minimum 4 godziny, a jeśli masz możliwość to nawet na całą noc.


Steki wieprzowe - grillowanie

Steki wieprzowe grilluj na stożkowej stronie rusztu. W celu osiągnięcia perfekcyjnego diamentowego wzoru użyj amerykańskiej metody grillowania. Polega ona na układaniu mięsa na ruszcie pod kątem 45 stopni, jednak w dwóch ustawieniach wskazówek zegara (na godzinę 10:00 i godzinę 14:00).

Rozgrzej grilla do temperatury 270°C. Za pomocą szczypiec umieść stek wieprzowy na ruszcie w pozycji odpowiadającej godzinie 10:00 i grilluj przez 90 sekund. Następnie obróć mięso drugą stroną do góry i grilluj kolejne 90 sekund. Po tym czasie zmień pozycję steka o 90 stopni (w taki sposób, by było ułożone, jak wskazówki na godzinie 14:00). Grilluj po półtorej minuty z każdej ze stron.


Steki wieprzowe osiągnęły już piękny wzór, jednak to jeszcze nie wszystko, by móc cieszyć się ich pełnym smakiem. Przez kilka chwil należy grillować je jeszcze metodą pośrednią (w naszym przypadku steki grillują się na rusztach z lewej strony, podczas gdy włączone pozostają palniki z prawej).


Pozostaw mięso na ruszcie do momentu, aż osiągnie temperaturę w przedziale 58°-63°C. Przy temp. 58°C będzie jeszcze lekko różowe. Po tym czasie przełóż steki na deskę do krojenia i odstaw na około 5 minut, by odpoczęło.

Steki z grilla - sposób podania

Steki wieprzowe podawaj w towarzystwie ulubionych dodatków. Doskonale sprawdzą się grillowane warzywa (zobacz, jak przyrządzić doskonałe warzywa na grillu), pieczone ziemniaczki, sałatka grecka czy sos tzatziki (skorzystaj z naszego przepisu).

Potrzebne składniki

Stek wieprzowy:

  • 2 kotlety wieprzowe z kością (około 2-3 cm grubości)

Marynata do mięsa:

  • 120 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 20 ml octu winnego
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 4 łyżeczki suszonego oregano
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

Ze stekiem wieprzowym doskonale komponować się będą:

  • pieczone ziemniaki
  • puree
  • pieczone warzywa
  • sos tzatziki
  • sałatka grecka
  • szparagi
recipe mask
Przewiń do góry