- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Przepis na stek wieprzowy z grilla w stylu greckim
Przepis na stek wieprzowy z grilla w stylu greckim
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
4 godz. 5 min. / 10 min.
Ilość osób:
2Poziom trudności:
ŁatwyStrona rusztów stożkowa
TAKTemperatura w mięsie (°C)
58°C-63°CTemperatura w grillu (°C)
270°CGrill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Stek wieprzowy:
- 2 kotlety wieprzowe z kością (około 2-3 cm grubości)
Marynata do mięsa:
- 120 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 20 ml octu winnego
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 4 łyżeczki suszonego oregano
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
Ze stekiem wieprzowym doskonale komponować się będą:
- pieczone ziemniaki
- puree
- pieczone warzywa
- sos tzatziki
- sałatka grecka
- szparagi
Sposób przygotowania
Marynata do steków wieprzowych - jak ją zrobić?
Przyrządzanie potrawy rozpocznij od przygotowania marynaty. W tym celu połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, ocet winny, oregano, czarny pieprz, posiekane ząbki czosnku oraz skórkę z cytryny w małej misce i wymieszaj. Umieść kotlety w pojemniku lub woreczku strunowym i dokładnie pokryj marynatą. Schowaj je do lodówki na minimum 4 godziny, a jeśli masz możliwość to nawet na całą noc.
Steki wieprzowe - grillowanie
Steki wieprzowe grilluj na stożkowej stronie rusztu. W celu osiągnięcia perfekcyjnego diamentowego wzoru użyj amerykańskiej metody grillowania. Polega ona na układaniu mięsa na ruszcie pod kątem 45 stopni, jednak w dwóch ustawieniach wskazówek zegara (na godzinę 10:00 i godzinę 14:00).
Rozgrzej grilla do temperatury 270°C. Za pomocą szczypiec umieść stek wieprzowy na ruszcie w pozycji odpowiadającej godzinie 10:00 i grilluj przez 90 sekund. Następnie obróć mięso drugą stroną do góry i grilluj kolejne 90 sekund. Po tym czasie zmień pozycję steka o 90 stopni (w taki sposób, by było ułożone, jak wskazówki na godzinie 14:00). Grilluj po półtorej minuty z każdej ze stron.
Steki wieprzowe osiągnęły już piękny wzór, jednak to jeszcze nie wszystko, by móc cieszyć się ich pełnym smakiem. Przez kilka chwil należy grillować je jeszcze metodą pośrednią (w naszym przypadku steki grillują się na rusztach z lewej strony, podczas gdy włączone pozostają palniki z prawej).
Pozostaw mięso na ruszcie do momentu, aż osiągnie temperaturę w przedziale 58°-63°C. Przy temp. 58°C będzie jeszcze lekko różowe. Po tym czasie przełóż steki na deskę do krojenia i odstaw na około 5 minut, by odpoczęło.
Potrzebne składniki
Stek wieprzowy:
- 2 kotlety wieprzowe z kością (około 2-3 cm grubości)
Marynata do mięsa:
- 120 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 20 ml octu winnego
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 4 łyżeczki suszonego oregano
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
Ze stekiem wieprzowym doskonale komponować się będą:
- pieczone ziemniaki
- puree
- pieczone warzywa
- sos tzatziki
- sałatka grecka
- szparagi