Przepis na soczystą i aromatyczną szynkę z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Dodatki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

24 godz. 20 min. / 1 godz.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

200°C/170°C
Nie masz pomysłu na obiad? A może zastanawiasz się, z czym przyrządzić kanapki, by jeść je z przyjemnością, a nie z przymusem? Dzisiejszy przepis pozwoli Ci rozwiązać oba te problemy! Przepyszna, aromatyczna szynka prosto z grilla podkreśli wyjątkowość każdego, rodzinnego obiadu gwarantując niezapomniane doznania smakowe. Po ostygnięciu soczyste, delikatne mięso pokrojone w cienkie plasterki sprawdzi się jako dodatek do pieczywa.

Marta Szkudlarek

Autorka instagrama lula_kempinska

Potrzebne składniki

  • szynka wieprzowa bez kości

Składniki potrzebne do przygotowania solanki:

  • 1 łyżeczka gorczycy
  • sól (1 łyżka na każdy litr wody)
  • ząbek czosnku
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • 5-6 ziarenek pieprzu

Składniki potrzebne do przygotowania glazury:

  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie solanki

Aromat oraz doskonały smak szynki zawdzięczamy jej odpowiedniemu przygotowaniu. Aby była soczysta, niezwykle ważne jest przygotowanie dobrej solanki. Ilość wody dopasuj do wielkości szynki. Pamiętaj jednak o przestrzeganiu zasady: 1łyżka soli na 1 litr ZIMNEJ wody. Mieszaj sól tak długo, aż całkowicie rozpuści się w wodzie. Zalej mięso przygotowaną solanką i dodaj na naczynia gorczycę, czosnek, ziele angielskie, listki laurowe oraz pieprz. Tak przygotowane mięso pozostaw w lodówce na 24 godziny.

Przygotowanie szynki

Po 24 godzinach wyjmij mięso z lodówki i dokładnie osusz z solanki. Możesz podwiązać szynkę sznurkiem. Ten etap nie jest konieczny, jednak dzięki niemu szynka będzie zwarta.

Marynowanie mięsa

Doskonały smak szynki to nie tylko odpowiednio przygotowana solanka, ale również aromatyczna glazura. Aby ją przygotować, wymieszaj musztardę, koncentrat, miód oraz słodką paprykę. Rozprowadź glazurę po kawałkach mięsa i umieść je za pomocą szczypiec w żeliwnej brytfannie z rusztem.

Grillowanie szynki

Rozgrzej grill do temperatury 200°C, podlej szynkę wodą i piecz około 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170°C. Długość pieczenia powinna oscylować w granicach 60 minut na każdy kilogram mięsa. Aby mieć jednak pewność, że będzie ono soczyste i idealnie upieczone, co jakiś czas mierz temperaturę w jego wnętrzu. Dla gotowego mięsa powinna ona wynosić 75°C.

Dodatkowy smak i aromat

Dla uzyskania dodatkowego aromatu możesz podwędzić szynkę wiórkami umieszczonymi w skrzynce wędzarniczej. Doskonale sprawdzą się wiórki jabłkowe, wiśniowe, jadłoszynowe czy z orzecha amerykańskiego.

Sposób podania

Kawałki szynki podać możesz zarówno z ziemniakami, jak i kaszą czy ryżem. Jako dodatek sprawdzi się ulubiona warzywna sałatka. Ostudzone mięso pokrojone w cienkie plastry wzbogaci smak każdej kanapki.

Potrzebne składniki

  • szynka wieprzowa bez kości

Składniki potrzebne do przygotowania solanki:

  • 1 łyżeczka gorczycy
  • sól (1 łyżka na każdy litr wody)
  • ząbek czosnku
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • 5-6 ziarenek pieprzu

Składniki potrzebne do przygotowania glazury:

  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
recipe mask
Przewiń do góry