Przepis na schab z rożna

flame

Metoda przyrządzenia:

Rożen
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania:

1 godz. /

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Każdy z nas zna klasyczny kotlet schabowy, natomiast dziś na rożen wrzucamy cały, zamarynowany schab. Na stalową brytfannę podczas grillowania dorzucamy młode ziemniaczki, por i cukinię. Soki, które będą kapać z mięsa, dadzą warzywom niesamowity aromat i smak. Przepis na schab z rożna to danie, które jest zdrowsze od klasycznego schabowego, aromatyczne i pyszne.

 

Jak prawidłowo grillować na rożnie już pisaliśmy, dlatego zerknij jeżeli masz jakieś wątpliwości.

Charles Daigneault

Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef

Potrzebne składniki

Składniki na schab z rożna:

  • 1 kg schabu w kawałku, oczyszczony z błon
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 główka czarnego czosnku
  • 8 sztuk młodych ziemniaków
  • 1 por
  • 1 cukinia
  • sól
  • pieprz
recipe mask

Sposób przygotowania

Marynata

Musztardę, kumin i rozgnieciony czosnek mieszamy na pastę, schab nacinamy na ok. 0,5 cm nożem w kratkę. Smarujemy go dokładnie pastą.

Grillowanie

Nabijamy na rożen i grillujemy go przez około 40 minut w temperaturze 200°C. 20 minut przed końcem grillowania, na podstawkę pod schabem, wkładamy młode ziemniaczki. Będzie na nie kapał pyszny sos z grillowanego mięsa. Dodatkowo do ziemniaków dokładamy pora pokrojonego w 5 cm kawałki. 5 minut przed końcem dokładamy na ruszt kawałki cukinii.  

Podawanie

Serwujemy schab pokrojony w plastry na drewnianej desce razem z warzywami. Smacznego. 

Potrzebne składniki

Składniki na schab z rożna:

  • 1 kg schabu w kawałku, oczyszczony z błon
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 główka czarnego czosnku
  • 8 sztuk młodych ziemniaków
  • 1 por
  • 1 cukinia
  • sól
  • pieprz
recipe mask
Przewiń do góry