- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Przepis na sałatkę z grillowanym ananasem, boczkiem i parmezanem
Przepis na sałatkę z grillowanym ananasem, boczkiem i parmezanem
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
LunchCzas przygotowania:
40 min. /
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyCzasami połączenie mało oczywistych składników daje rewelacyjne efekty. Przecież w wielu światowych książkach kucharskich kompozycja boczku i ananasa uchodzi za wielki przysmak. Jak dodamy jeszcze do tego wyrazisty parmezan i krem balsamiczny, to stworzymy oryginalną, pełną smaku sałatkę, która z powodzeniem może grać pierwsze skrzypce w naszym grillowym menu.
Aleksandra Juszkiewicz
Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska
Potrzebne składniki
Składniki na sałatkę:
- 1 cały ananas
- 200g boczku
- 100g sera parmezan
- garść mixu młodych liści np. roszponka, rukola, botwina
- 2 jabłka
- krem balsamiczny
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Przygotowanie
Przygotuj ananasa: usuń skórę, miąższ pokrój w 1,5 cm plastry, które następnie przekrój na pół. Jabłka pokrój w ósemki, wydrąż gniazda nasienne. Owoce umieść w miseczce, skrop oliwą, dodaj szczyptę soli i wymieszaj składniki. Boczek pokrój w cieniutkie plasterki.
Grillowanie
Do grillowania potrzebujemy jeden ruszt ułożony stroną rynienkową i dwa ruszty stroną stożkową. Ruszt posmaruj olejem i rozgrzej grill do ok. 230 stopni Celsjusza. Boczek wyłóż na ruszt rynienkowy a ananas i jabłka na stożkowy. Grilluj owoce z każdej strony około 10 minut. Boczek w zależności od ilości tłuszczu może potrzebować więcej lub mniej czasu, finalnie ma być chrupiący.
Podawanie
Na duży płaski talerz wyłóż zielone młode liście, na to grillowane owoce i boczek. Na całość zetrzyj parmezan i wykończ sałatkę kremem balsamicznym.
Potrzebne składniki
Składniki na sałatkę:
- 1 cały ananas
- 200g boczku
- 100g sera parmezan
- garść mixu młodych liści np. roszponka, rukola, botwina
- 2 jabłka
- krem balsamiczny
- oliwa z oliwek
- szczypta soli