Przepis na risotto z polędwicą wieprzową z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

15 min. / 1 godz. 35 min.

plate

Ilość osób:

5
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Risotto z grzybami i polędwicą to pyszna i sycąca potrawa, która z pewnością zadowoli podniebienia miłośników kuchni włoskiej. Przepis na risotto z polędwicą wieprzową jest banalnie prosty. Polędwica wieprzowa to mięso o delikatnej i miękkiej konsystencji. Polędwica może być podana jako dodatek do risotto lub pokrojona i dodana bezpośrednio do gotującego się ryżu. Risotto z polędwicą wieprzową najlepiej podawać na ciepło, posypane posiekanymi ziołami i przyprawione solą i pieprzem do smaku. Można je też ozdobić kilkoma plasterkami świeżych grzybów lub pokrojoną natką pietruszki.

Cory Walby

Saturday Night Test Kitchen

Potrzebne składniki

Składniki na risotto:

  • 1 szklanka ryżu typu Arborio
  • 3 szklanki posiekanych suszonych grzybów (mogą być świeże)
  • 4 szparagi (posiekane)
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • pół szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżka greckiego jogurtu
  • kilka listków świeżej szałwi

Składniki na polędwicę wieprzową:

  • 1 średniej wielkości polędwica wieprzowa
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 5-6 łyżek marynaty BBQ Smokehouse Cape Herb&Spice
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie polędwicy wieprzowej

Oczyszczoną polędwicę natrzyj musztardą i marynatą BBQ Cape Herb&Spice. Odłóż na bok. Na ruszcie w grillu na pellet umieść żeliwną brytfannę lub wok, rozgrzej do 150 stopni. Jeżeli używasz grilla gazowego Broil King, który posiada system DO MORE brytfannę lub woka możesz włożyć w miejsce rusztu.

Risotto na grillu

Po rozgrzaniu grilla dodaj do żeliwnego woka lub brytfanny 2 łyżki masła i podsmaż w nim szalotkę do miękkości (około 10 minut). Następnie dodaj 2-3 szklanki grzybów i gotuj, aż zmiękną. Dodaj pozostałe masło i rozpuść je. Następnie dodaj ryż i zamieszaj, aby ziarna połączyły się z masłem. Mieszaj co chwilę przez ok. 10 minut. Po tym czasie zacznij dodawać gorący bulion. Rób to powoli i mieszaj po każdym dodaniu. Polecam nalewać bulion chochelką. Gdy przelejesz cały bulion, ryż zacznie go wchłaniać - wtedy zamieszaj całość i doprowadź do lekkiego wrzenia.

Grillowanie polędwicy wieprzowej

Połóż na ruszt polędwicę i pozwól jej się powoli grillować, podczas gdy risotto się gotuje. Do polędwicy użyj termometru, aby uzyskać wewnętrzną temperaturę ok. 60-65 stopni. Kiedy polędwica osiągnie tę temperaturę, zdejmij ją z rusztu i przykryj papierem rzeźniczym lub folią w ostateczności. Niech polędwica wieprzowa odpocznie pod przykryciem ok. 45 minut. W tym czasie do swojego risotta możesz dodać lampkę białego wina dla podkręcenia smaku - jednak nie jest to konieczne. Przykryj brytfannę i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie dodaj parmezan i jogurt. Dobrze zamieszaj risotto i zamknij pokrywę grilla na kolejne 30 minut. Następnie zdejmij z grilla risotto i dobrze ponownie wymieszaj.

Podawanie

Dodaj do risotto świeżą szałwię, podduszone grzyby ze szparagami, posyp parmezanem i podawaj na ciepło z plastrami polędwicy wieprzowej.

Potrzebne składniki

Składniki na risotto:

  • 1 szklanka ryżu typu Arborio
  • 3 szklanki posiekanych suszonych grzybów (mogą być świeże)
  • 4 szparagi (posiekane)
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • pół szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżka greckiego jogurtu
  • kilka listków świeżej szałwi

Składniki na polędwicę wieprzową:

  • 1 średniej wielkości polędwica wieprzowa
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 5-6 łyżek marynaty BBQ Smokehouse Cape Herb&Spice
recipe mask
Przewiń do góry