- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Przepis na risotto z polędwicą wieprzową z grilla
Przepis na risotto z polędwicą wieprzową z grilla
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
15 min. / 1 godz. 35 min.
Ilość osób:
5Poziom trudności:
ŁatwyRisotto z grzybami i polędwicą to pyszna i sycąca potrawa, która z pewnością zadowoli podniebienia miłośników kuchni włoskiej. Przepis na risotto z polędwicą wieprzową jest banalnie prosty. Polędwica wieprzowa to mięso o delikatnej i miękkiej konsystencji. Polędwica może być podana jako dodatek do risotto lub pokrojona i dodana bezpośrednio do gotującego się ryżu. Risotto z polędwicą wieprzową najlepiej podawać na ciepło, posypane posiekanymi ziołami i przyprawione solą i pieprzem do smaku. Można je też ozdobić kilkoma plasterkami świeżych grzybów lub pokrojoną natką pietruszki.
Cory Walby
Saturday Night Test Kitchen
Potrzebne składniki
Składniki na risotto:
- 1 szklanka ryżu typu Arborio
- 3 szklanki posiekanych suszonych grzybów (mogą być świeże)
- 4 szparagi (posiekane)
- 4 łyżki masła
- 1 cebula
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- pół szklanki startego parmezanu
- 1 łyżka greckiego jogurtu
- kilka listków świeżej szałwi
Składniki na polędwicę wieprzową:
- 1 średniej wielkości polędwica wieprzowa
- 2 łyżeczki musztardy
- 5-6 łyżek marynaty BBQ Smokehouse Cape Herb&Spice
Sposób przygotowania
Przygotowanie polędwicy wieprzowej
Oczyszczoną polędwicę natrzyj musztardą i marynatą BBQ Cape Herb&Spice. Odłóż na bok. Na ruszcie w grillu na pellet umieść żeliwną brytfannę lub wok, rozgrzej do 150 stopni. Jeżeli używasz grilla gazowego Broil King, który posiada system DO MORE brytfannę lub woka możesz włożyć w miejsce rusztu.
Risotto na grillu
Po rozgrzaniu grilla dodaj do żeliwnego woka lub brytfanny 2 łyżki masła i podsmaż w nim szalotkę do miękkości (około 10 minut). Następnie dodaj 2-3 szklanki grzybów i gotuj, aż zmiękną. Dodaj pozostałe masło i rozpuść je. Następnie dodaj ryż i zamieszaj, aby ziarna połączyły się z masłem. Mieszaj co chwilę przez ok. 10 minut. Po tym czasie zacznij dodawać gorący bulion. Rób to powoli i mieszaj po każdym dodaniu. Polecam nalewać bulion chochelką. Gdy przelejesz cały bulion, ryż zacznie go wchłaniać - wtedy zamieszaj całość i doprowadź do lekkiego wrzenia.
Grillowanie polędwicy wieprzowej
Połóż na ruszt polędwicę i pozwól jej się powoli grillować, podczas gdy risotto się gotuje. Do polędwicy użyj termometru, aby uzyskać wewnętrzną temperaturę ok. 60-65 stopni. Kiedy polędwica osiągnie tę temperaturę, zdejmij ją z rusztu i przykryj papierem rzeźniczym lub folią w ostateczności. Niech polędwica wieprzowa odpocznie pod przykryciem ok. 45 minut. W tym czasie do swojego risotta możesz dodać lampkę białego wina dla podkręcenia smaku - jednak nie jest to konieczne. Przykryj brytfannę i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie dodaj parmezan i jogurt. Dobrze zamieszaj risotto i zamknij pokrywę grilla na kolejne 30 minut. Następnie zdejmij z grilla risotto i dobrze ponownie wymieszaj.
Podawanie
Dodaj do risotto świeżą szałwię, podduszone grzyby ze szparagami, posyp parmezanem i podawaj na ciepło z plastrami polędwicy wieprzowej.
Potrzebne składniki
Składniki na risotto:
- 1 szklanka ryżu typu Arborio
- 3 szklanki posiekanych suszonych grzybów (mogą być świeże)
- 4 szparagi (posiekane)
- 4 łyżki masła
- 1 cebula
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- pół szklanki startego parmezanu
- 1 łyżka greckiego jogurtu
- kilka listków świeżej szałwi
Składniki na polędwicę wieprzową:
- 1 średniej wielkości polędwica wieprzowa
- 2 łyżeczki musztardy
- 5-6 łyżek marynaty BBQ Smokehouse Cape Herb&Spice