- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Przepis na prosiaka grillowanego w całości na grillu na pellet
Przepis na prosiaka grillowanego w całości na grillu na pellet
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-prosiaka-grillowanego-w-calosci-w-grillu-na-pellet/przepis-na-prosiaka-grillowanego-w-calosci-w-grillu-na-pellet5.jpg)
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
72 godz. / 24 godz.
Ilość osób:
80Poziom trudności:
TrudnyTemperatura w mięsie (°C)
72°CTemperatura w grillu (°C)
110°CGrillowana wieprzowina posiada spore grono fanów i często gości na stołach w formie łopatki, karkówki czy schabu. Nie każdy miał jednak okazję do degustacji prosiaka grillowanego w całości. Taka forma podania mięsa doskonale sprawdza się zarówno na wielkich przyjęciach, jak i bardziej kameralnych spotkaniach. Prosiak wprawia w osłupienie wyglądem, smakiem i aromatem. Długotrwałe grillowanie na grillu pelletowym Broil King pozwala na uzyskanie niesamowicie soczystego, miękkiego i delikatnego mięsa. Zdalne sterowanie urządzenia umożliwia zaś kontrolowanie całego procesu na odległość. Skorzystaj z poniższego przepisu i przygotuj wyjątkowe danie, które zachwyci Twoich gości!
![](/_ipx/f_png,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/140/145/18/17/fp/images/icon/instrukcja-broil-king.png)
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
- Prosiak o wadze około 25kg
Składniki potrzebne do przygotowania marynaty:
- 50 dag soli peklowanej
- 20 ząbków czosnku
- 5 łyżeczek cukru
- 5 łyżeczek kminku
- 5 łyżeczek jałowca
- 5 łyżeczek ziela angielskiego
- 15 goździków
- 20 liści laurowych
- 2 łyżki lubczyku
- 8l wody
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
Przygotowanie marynaty
W dużym garnku zagotuj 8 litrów wody. Powoli dodawaj wszystkie składniki w kolejności: sól peklowana, cukier, kminek, jałowiec, ziele angielskie, goździki, czosnek, liście laurowe oraz lubczyk. Zagotuj wszystko razem i poczekaj, aż marynata ostygnie.
Peklowanie prosiaka
Zorganizuj duże naczynie, które bez problemów pomieści prosiaka. Umieść go w środku, a następnie do jego wnętrza wlej przygotowaną wcześniej, ostudzoną marynatę. Tak przygotowanego prosiaka odstaw na 3 dni w chłodne miejsce. Dwa razy dziennie nacieraj go jednak z zewnątrz marynatą. Łatwo zrobisz to, umieszczając ją w rozpylaczu oleju i spryskując. W dokładnym rozprowadzeniu marynaty pomoże Ci silikonowy pędzelek.
Osuszanie i przygotowanie do grillowania
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-prosiaka-grillowanego-w-calosci-w-grillu-na-pellet/przepis-na-prosiaka-grillowanego-w-calosci-w-grillu-na-pellet6.jpg)
Grillowanie prosiaka na grillu na pellet
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-prosiaka-grillowanego-w-calosci-w-grillu-na-pellet/przepis-na-prosiaka-grillowanego-w-calosci-w-grillu-na-pellet2.jpg)
Rozpocznij proces grillowania low and slow, utrzymując temperaturę 110-120°C przez około 22-24 godziny. Co jakiś czas sprawdzaj, czy temperatura jest stabilna.
Sposób podania
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-prosiaka-grillowanego-w-calosci-w-grillu-na-pellet/przepis-na-prosiaka-grillowanego-w-calosci-w-grillu-na-pellet3.jpg)
Prosiaka grillowanego na grillu pelletowym podać można z dowolnymi dodatkami. Delikatne mięso doskonale komponuje się zarówno z ziemniakami czy kaszą, jak i świeżym, chrupiącym chlebem. Jako urozmaicenie zaserwować można również sałatki i surówki z ulubionych składników. Takie połączenia stanowią gwarancję unikalnego smaku, który zachwyci każdego!
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-prosiaka-grillowanego-w-calosci-w-grillu-na-pellet/przepis-na-prosiaka-grillowanego-w-calosci-w-grillu-na-pellet5.jpg)
Potrzebne składniki
- Prosiak o wadze około 25kg
Składniki potrzebne do przygotowania marynaty:
- 50 dag soli peklowanej
- 20 ząbków czosnku
- 5 łyżeczek cukru
- 5 łyżeczek kminku
- 5 łyżeczek jałowca
- 5 łyżeczek ziela angielskiego
- 15 goździków
- 20 liści laurowych
- 2 łyżki lubczyku
- 8l wody
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)