Przepis na prosiaka grillowanego w całości na grillu na pellet

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

72 godz. / 24 godz.

plate

Ilość osób:

80
hat

Poziom trudności:

Trudny
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

72°C
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

110°C

Grillowana wieprzowina posiada spore grono fanów i często gości na stołach w formie łopatki, karkówki czy schabu. Nie każdy miał jednak okazję do degustacji prosiaka grillowanego w całości. Taka forma podania mięsa doskonale sprawdza się zarówno na wielkich przyjęciach, jak i bardziej kameralnych spotkaniach. Prosiak wprawia w osłupienie wyglądem, smakiem i aromatem. Długotrwałe grillowanie na grillu pelletowym Broil King pozwala na uzyskanie niesamowicie soczystego, miękkiego i delikatnego mięsa. Zdalne sterowanie urządzenia umożliwia zaś kontrolowanie całego procesu na odległość. Skorzystaj z poniższego przepisu i przygotuj wyjątkowe danie, które zachwyci Twoich gości!

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

  • Prosiak o wadze około 25kg

Składniki potrzebne do przygotowania marynaty:

  • 50 dag soli peklowanej
  • 20 ząbków czosnku
  • 5 łyżeczek cukru
  • 5 łyżeczek kminku
  • 5 łyżeczek jałowca
  • 5 łyżeczek ziela angielskiego
  • 15 goździków
  • 20 liści laurowych
  • 2 łyżki lubczyku
  • 8l wody
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie marynaty

W dużym garnku zagotuj 8 litrów wody. Powoli dodawaj wszystkie składniki w kolejności: sól peklowana, cukier, kminek, jałowiec, ziele angielskie, goździki, czosnek, liście laurowe oraz lubczyk. Zagotuj wszystko razem i poczekaj, aż marynata ostygnie.

Peklowanie prosiaka

Zorganizuj duże naczynie, które bez problemów pomieści prosiaka. Umieść go w środku, a następnie do jego wnętrza wlej przygotowaną wcześniej, ostudzoną marynatę. Tak przygotowanego prosiaka odstaw na 3 dni w chłodne miejsce. Dwa razy dziennie nacieraj go jednak z zewnątrz marynatą. Łatwo zrobisz to, umieszczając ją w rozpylaczu oleju i spryskując. W dokładnym rozprowadzeniu marynaty pomoże Ci silikonowy pędzelek.

Osuszanie i przygotowanie do grillowania

Po upływie 3 dni wyjmij prosiaka z marynaty i pozostaw do osuszenia na około godzinę. Włącz grill na pellet Broil King i ustaw temperaturę na 110°C. Do grillowania prosiaka polecamy pellet do wędzenia z jadłoszynu.
Umieść prosiaka na grillu na pellet. Pamiętaj o odpowiednim rozlokowaniu sond. Jedną z nich wbij w okolice karku, drugą w udziec. Temperatura w mięsie powinna wynosić około 72°C.

Grillowanie prosiaka na grillu na pellet

Rozpocznij proces grillowania low and slow, utrzymując temperaturę 110-120°C przez około 22-24 godziny. Co jakiś czas sprawdzaj, czy temperatura jest stabilna.

Sposób podania

Prosiaka grillowanego na grillu pelletowym podać można z dowolnymi dodatkami. Delikatne mięso doskonale komponuje się zarówno z ziemniakami czy kaszą, jak i świeżym, chrupiącym chlebem. Jako urozmaicenie zaserwować można również sałatki i surówki z ulubionych składników. Takie połączenia stanowią gwarancję unikalnego smaku, który zachwyci każdego!

Potrzebne składniki

  • Prosiak o wadze około 25kg

Składniki potrzebne do przygotowania marynaty:

  • 50 dag soli peklowanej
  • 20 ząbków czosnku
  • 5 łyżeczek cukru
  • 5 łyżeczek kminku
  • 5 łyżeczek jałowca
  • 5 łyżeczek ziela angielskiego
  • 15 goździków
  • 20 liści laurowych
  • 2 łyżki lubczyku
  • 8l wody
recipe mask
Przewiń do góry