- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Przepis na grillowane polędwiczki wieprzowe z kurkami
Przepis na grillowane polędwiczki wieprzowe z kurkami
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
3 godz. 10 min. / 30 min.
Ilość osób:
5Poziom trudności:
ŚredniNajlepsze potrawy to takie, które nie wymagają dużej ilości pracy. Według mnie do ich grona zalicza się grillowana polędwiczka wieprzowa z kurkami. Polędwiczka grillowana w całości to soczyste, kruche i delikatne mięso z wyczuwalnymi nutami tymianku i rozmarynu. Bogatszy smak zawdzięczamy wcześniejszemu zamarynowaniu w oliwie, czosnku i świeżych ziołach. Dodatek grillowanych kurek, które po przygotowaniu stają się jędrne i chrupiące to taka wisienka na torcie, potęgują smak i dodatkowo go wyróżniają. Jeśli nie masz pomysłu na wykwintny obiad w rodzinnym gronie, lub nastrojową kolację we dwoje, to polecam Ci skorzystanie z tego przepisu.
Zobacz nasz przepis na polędwiczki wieprzowe z grilla nadziewane karczochami, znajdziesz go tutaj.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANE POLĘDWICZKI Z KURKAMI:
- 2 polędwiczki wieprzowe o łącznej wadze ok. 1 kg
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 5 ząbków czosnku
- gałązka tymianku i rozmarynu
DO PODANIA:
- 300 g kurek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania polędwiczek wieprzowych z kurkami na grillu gazowym
Zacznij od zamarynowania mięsa. Oliwę wymieszaj z rozgniecionymi ząbkami czosnku i ziołami. Natrzyj polędwiczki wieprzowe solą i pieprzem. Przełóż do naczynia lub woreczka strunowego, wlej oliwę, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 3 godziny. Mięso możesz przygotować dzień wcześniej, wtedy grillowane polędwiczki będą jeszcze smaczniejsze w smaku.
Następnie przygotuj kurki, ich czyszczenie może wydawać ci się żmudne i pracochłonne. Wcale tak nie jest, jeśli znasz łatwy sposób na ich obróbkę, ja robię to właśnie w taki sposób. Aby oczyścić kurki z piasku wsyp je do miski, zasyp 2 łyżkami mąki pszennej i wymieszaj, aby mąka dokładnie pokryła grzyby. Całość zalej zimną wodą i mieszaj przez chwilę, aby pozbyć się mąki z piaskiem. Przełóż grzyby na sitko i wypłucz je pod bieżącą, zimną wodą. Następnie odsącz kurki z nadmiaru wody na papierowych ręcznikach. Cebule do kurek posiekaj w drobną kostkę.
Czas na grillowanie. Odpal grill i ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM. Po osiągnięciu temperatur 250°C przekręć palniki do pozycji pomiędzy MEDIUM a LOW. Posmaruj ruszt za pomocą zestawu rondelka z silikonowym pędzelkiem lub spryskaj, używając w tym celu rozpylacza oleju. Polędwiczkę wieprzową grilluj w 6 turach po 3 minuty, łączny czas grillowania to 18 minut. Aby precyzyjnie kontrolować czas grillowania, zamontuj na rączce swojego grilla lampę LED z minutnikiem do rusztu. Ustaw czas 9 minut i 3 obroty, po upływie tego czasu zmień kierunek i ponów to samo ustawienie.
Zacznij od położenia polędwiczki na rozgrzanym ruszcie pod kątem 45°C, grilluj 3 minuty i przetocz na następny bok, po upływie kolejnych 3 minut zrób to samo. Przetaczanie mięsa po rusztach, a nie obracanie go sprawi, że polędwiczki będą miały ciągły znak przysmażenia. Najlepiej, jeśli do przetaczania użyjesz solidnych szczypiec takich, którymi bez problemu pewnie chwycisz mięso - ja polecam szczypce Imperial. Po pierwszych 9 minutach przełóż polędwiczkę na ruszcie o 90° i powtórz sposób grillowania. Ściągnij polędwiczkę z rusztu, przykryj folia aluminiową i pozostaw na 10 minut.
W czasie, kiedy polędwiczka odpoczywa, przygotuj kurki. Wykorzystując wąską stalową płytę lub żeliwną płytę podsmaż cebulkę, dodaj dużą łyżkę masła klarowanego oraz kurki. Mieszając co jakiś czas, smaż ok. 10 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem. Nie sól kurek w trakcie grillowania, mogą puścić za dużo wody i nie będą jędrne oraz chrupiące. Grillowane polędwiczki podawaj zaraz po przygotowaniu z solidną ilością pietruszki.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANE POLĘDWICZKI Z KURKAMI:
- 2 polędwiczki wieprzowe o łącznej wadze ok. 1 kg
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 5 ząbków czosnku
- gałązka tymianku i rozmarynu
DO PODANIA:
- 300 g kurek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki