Przepis na pieczeń wieprzową z rożna

flame

Metoda przyrządzenia:

Rożen
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Przystawki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

5 min. / 2 godz. 30 min.

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Pieczeń z rożna - idealna na kanapki, do carpaccio na przystawkę - serwowana na zimno, jak i na ciepło - będzie rozpływać się w ustach. Przepis na pieczeń wieprzową (lub wołową) z rożna jest niezwykle prosty.

Cory Walby

Saturday Night Test Kitchen

Potrzebne składniki

Składniki na pieczeń wieprzową

  • Około 2 kg szynki wieprzowej w kawałku / może być również kawałek wołowiny
  • 5 łyżek marynaty RUB BBQ Cape Herb&Spice
  • 3 łyżki musztardy stołowej
  • Sól i pieprz
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie mięsa

Mięso dokładnie oprósz przyprawą BBQ RUB Cape Herb&Spice i umieść mięso na ruszcie. W tym czasie rozgrzej grilla na pellet do 180 stopni - pamiętaj, aby wyjąć ruszty w grillach na pellet.

Grillowanie pieczeni wieprzowej na rożnie w grillu

Kiedy grill się rozgrzeje umieść rożen i włącz silnik. Grilluj pieczeń pod zamkniętą pokrywą przez 1.5h, po tym czasie sprawdź temperaturę mięsa w środku za pomocą termometru. Jeżeli pieczeń osiągnie temperaturę około 50-55 stopni to znak, że jest gotowa. Jeżeli po tym czasie będzie miała niższą temperaturę, daj jej jeszcze chwilę na rożnie.

Serwowanie pieczeni wieprzowej

Po ugrillowaniu pozwól odpocząć pieczeni około 30-40 minut. Podawać możesz zarówno na ciepło, jak i na zimno - taka pieczeń idealnie sprawdzi się do kanapek z sosem majonezowym i warzywami!

Potrzebne składniki

Składniki na pieczeń wieprzową

  • Około 2 kg szynki wieprzowej w kawałku / może być również kawałek wołowiny
  • 5 łyżek marynaty RUB BBQ Cape Herb&Spice
  • 3 łyżki musztardy stołowej
  • Sól i pieprz
recipe mask
Przewiń do góry