- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Przepis na pieczeń wieprzową z rożna
Przepis na pieczeń wieprzową z rożna
Metoda przyrządzenia:
RożenTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
PrzystawkiCzas przygotowania / Czas gotowania:
5 min. / 2 godz. 30 min.
Ilość osób:
6Poziom trudności:
ŁatwyPieczeń z rożna - idealna na kanapki, do carpaccio na przystawkę - serwowana na zimno, jak i na ciepło - będzie rozpływać się w ustach. Przepis na pieczeń wieprzową (lub wołową) z rożna jest niezwykle prosty.
Cory Walby
Saturday Night Test Kitchen
Potrzebne składniki
Składniki na pieczeń wieprzową
- Około 2 kg szynki wieprzowej w kawałku / może być również kawałek wołowiny
- 5 łyżek marynaty RUB BBQ Cape Herb&Spice
- 3 łyżki musztardy stołowej
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowanie mięsa
Mięso dokładnie oprósz przyprawą BBQ RUB Cape Herb&Spice i umieść mięso na ruszcie. W tym czasie rozgrzej grilla na pellet do 180 stopni - pamiętaj, aby wyjąć ruszty w grillach na pellet.
Grillowanie pieczeni wieprzowej na rożnie w grillu
Kiedy grill się rozgrzeje umieść rożen i włącz silnik. Grilluj pieczeń pod zamkniętą pokrywą przez 1.5h, po tym czasie sprawdź temperaturę mięsa w środku za pomocą termometru. Jeżeli pieczeń osiągnie temperaturę około 50-55 stopni to znak, że jest gotowa. Jeżeli po tym czasie będzie miała niższą temperaturę, daj jej jeszcze chwilę na rożnie.
Serwowanie pieczeni wieprzowej
Po ugrillowaniu pozwól odpocząć pieczeni około 30-40 minut. Podawać możesz zarówno na ciepło, jak i na zimno - taka pieczeń idealnie sprawdzi się do kanapek z sosem majonezowym i warzywami!
Potrzebne składniki
Składniki na pieczeń wieprzową
- Około 2 kg szynki wieprzowej w kawałku / może być również kawałek wołowiny
- 5 łyżek marynaty RUB BBQ Cape Herb&Spice
- 3 łyżki musztardy stołowej
- Sól i pieprz