Polędwiczki wieprzowe z grilla z karczochami

Polędwiczki wieprzowe to jedne z najbardziej cenionych gatunków mięsa wieprzowego. Polędwiczki wieprzowe z grilla są delikatne i soczyste. Nadziane marynowanymi karczochami oraz marynowane w ziołowej oliwie mają wyjątkowy smak. Jest to przepis, który zadowoli każdego, nawet najbardziej wymagającego gościa. Polędwica wieprzowa z grilla możesz podać z grillowanymi warzywami, pieczywem lub ulubionym sosem. Polecamy wypróbować prosty przepis na argentyński sos chimichurri, potrzebne składniki oraz sposób przygotowania znajdziesz w przepisie.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z GRILLA - SKŁADNIKI

  • 2 polędwiczki wieprzowe o łącznej wadze około 1 kg
  • ½ słoiczka marynowanych karczochów
  • 100 ml oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu

do podania - opcjonalnie

  • pieczywo, sos chimichurri

Składniki na sos chimichurii do mięs z grilla

  • 1 duży pęczek pietruszki
  • 2 gałązki oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 papryczka chilli
  • ½ łyżeczki soli
recipe mask

Sposób przygotowania

Nadziewanie i marynowanie polędwiczek wieprzowych na grilla

Oczyszczoną z błon polędwiczkę natnij wzdłuż i nadziej ją karczochami. Zwiąż nadziane mięso sznurkiem wędliniarskim (bawełniana nić) lub zepnij wykałaczkami. Tak przygotowane polędwiczki przełóż do miski, wlej oliwę, wrzuć porwane gałązki rozmarynu i tymianku. Dodaj sól, pieprz i posiekane ząbki czosnku. Następnie wymieszaj, wetrzyj marynatę w mięso i odstaw przynajmniej na 2-3 godziny.

Grillowanie polędwiczek wieprzowych

Sposób podania dania jest bardzo ważny. Dania spożywamy nie tylko, degustując je ustami, ale również poprzez zapach i wygląd. Dlatego dzielimy się sposobem na uzyskanie pięknego, ciągłego diamentowego wzoru na całej polędwiczce. Zapewni on również równomierne wysmażenie całej polędwicy.  
Przed grillowaniem wyciągnij wcześniej mięso z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Rozgrzej grill do 250°C i przykręć pokrętła palników do pozycji pomiędzy medium a low. Pokryj ruszt olejem.
Wyobraź sobie, że przekrój polędwiczki jest trójkątem i będziemy grillować każdą z trzech stron trójkąta polędwiczki. Połóż polędwiczki na ruszcie pod kątem 45° lub na godzinie 10:00.
Polędwiczki na ruszcie toczymy, nie podnosimy ich z rusztu. W ten sposób uzyskasz piękną ciągłą kratkę.
Polędwiczki wieprzowe należy obracać co 3 minuty. Czyli grillować łącznie 9 minut. 
Następnie polędwiczki przełóż o 180° na godzinę 14:00 i grilluj kolejne 9 minut, obracając na ruszcie co 3 minuty. Łączny czas grillowania to 18 minut. Polędwiczkę przełóż na deskę, przykryj folią i odstaw na 10 minut.

Podawanie polędwiczek wieprzowych

Po tym czasie możesz pokroić faszerowaną polędwiczkę wieprzową na grube plastry i serwować z dodatkami. Nasza polędwiczka jest podana na grillowanym pieczywie z sosem chimichurri. Sos wspaniale uzupełnia smak mięsa, jest bardzo prosty do zrobienia i pasuje do wielu grillowanych mięs i warzyw.

Jak zrobić sos chimichurri?

Sos możesz zrobić na dwa sposoby: drobno posiekać wszystkie składniki i wymieszać z octem, oliwą i solą lub wrzucić składniki na sos do blendera i zblendować na gładko. Na zdjęciach zobaczysz pierwszą wersję, czyli sos, w którym wyczuwalne i widoczne są poszczególne składniki sosu. W kuchni Tex-Mex można spotkać wersję z limonką, kolendrą czy kuminem - sami zdecydujcie, która opcja jest dla Was najsmaczniejsza.

Potrzebne składniki

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z GRILLA - SKŁADNIKI

  • 2 polędwiczki wieprzowe o łącznej wadze około 1 kg
  • ½ słoiczka marynowanych karczochów
  • 100 ml oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu

do podania - opcjonalnie

  • pieczywo, sos chimichurri

Składniki na sos chimichurii do mięs z grilla

  • 1 duży pęczek pietruszki
  • 2 gałązki oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 papryczka chilli
  • ½ łyżeczki soli
recipe mask
Przewiń do góry