- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Polędwiczki wieprzowe z grilla z karczochami
Polędwiczki wieprzowe z grilla z karczochami
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/610/400/48/17/fp/images/przepisy/przepis-na-nadziewane-karczochami-poledwiczki-wieprzowe-z-grilla/przepis-na-nadziewane-karczochami-poledwiczki-wieprzowe-z-grilla-01.jpg)
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadPoziom trudności:
ŚredniPolędwiczki wieprzowe to jedne z najbardziej cenionych gatunków mięsa wieprzowego. Polędwiczki wieprzowe z grilla są delikatne i soczyste. Nadziane marynowanymi karczochami oraz marynowane w ziołowej oliwie mają wyjątkowy smak. Jest to przepis, który zadowoli każdego, nawet najbardziej wymagającego gościa. Polędwica wieprzowa z grilla możesz podać z grillowanymi warzywami, pieczywem lub ulubionym sosem. Polecamy wypróbować prosty przepis na argentyński sos chimichurri, potrzebne składniki oraz sposób przygotowania znajdziesz w przepisie.
![](/_ipx/f_png,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/140/145/18/17/fp/images/icon/instrukcja-broil-king.png)
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z GRILLA - SKŁADNIKI
- 2 polędwiczki wieprzowe o łącznej wadze około 1 kg
- ½ słoiczka marynowanych karczochów
- 100 ml oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
do podania - opcjonalnie
- pieczywo, sos chimichurri
Składniki na sos chimichurii do mięs z grilla
- 1 duży pęczek pietruszki
- 2 gałązki oregano
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 6 łyżek oliwy
- 1 papryczka chilli
- ½ łyżeczki soli
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
Nadziewanie i marynowanie polędwiczek wieprzowych na grilla
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-nadziewane-karczochami-poledwiczki-wieprzowe-z-grilla/przepis-na-nadziewane-karczochami-poledwiczki-wieprzowe-z-grilla-02.jpg)
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1007/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/resize/610/400/fp/images/przepisy/przepis-na-nadziewane-karczochami-poledwiczki-wieprzowe-z-grilla/przepis-na-nadziewane-karczochami-poledwiczki-wieprzowe-z-grilla-03.jpg)
Oczyszczoną z błon polędwiczkę natnij wzdłuż i nadziej ją karczochami. Zwiąż nadziane mięso sznurkiem wędliniarskim (bawełniana nić) lub zepnij wykałaczkami. Tak przygotowane polędwiczki przełóż do miski, wlej oliwę, wrzuć porwane gałązki rozmarynu i tymianku. Dodaj sól, pieprz i posiekane ząbki czosnku. Następnie wymieszaj, wetrzyj marynatę w mięso i odstaw przynajmniej na 2-3 godziny.
Grillowanie polędwiczek wieprzowych
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-nadziewane-karczochami-poledwiczki-wieprzowe-z-grilla/przepis-na-nadziewane-karczochami-poledwiczki-wieprzowe-z-grilla-04.jpg)
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1007/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/resize/610/400/fp/images/przepisy/przepis-na-nadziewane-karczochami-poledwiczki-wieprzowe-z-grilla/przepis-na-nadziewane-karczochami-poledwiczki-wieprzowe-z-grilla-06.jpg)
![](/_ipx/f_png,q_80,s_1536x1007/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/resize/610/400/fp/images/przepisy/przepis-na-nadziewane-karczochami-poledwiczki-wieprzowe-z-grilla/przepis-na-nadziewane-karczochami-poledwiczki-wieprzowe-z-grilla-05.gif)
Podawanie polędwiczek wieprzowych
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-nadziewane-karczochami-poledwiczki-wieprzowe-z-grilla/przepis-na-nadziewane-karczochami-poledwiczki-wieprzowe-z-grilla-07.jpg)
Po tym czasie możesz pokroić faszerowaną polędwiczkę wieprzową na grube plastry i serwować z dodatkami. Nasza polędwiczka jest podana na grillowanym pieczywie z sosem chimichurri. Sos wspaniale uzupełnia smak mięsa, jest bardzo prosty do zrobienia i pasuje do wielu grillowanych mięs i warzyw.
Jak zrobić sos chimichurri?
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/610/400/48/17/fp/images/przepisy/przepis-na-nadziewane-karczochami-poledwiczki-wieprzowe-z-grilla/przepis-na-nadziewane-karczochami-poledwiczki-wieprzowe-z-grilla-01.jpg)
Potrzebne składniki
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z GRILLA - SKŁADNIKI
- 2 polędwiczki wieprzowe o łącznej wadze około 1 kg
- ½ słoiczka marynowanych karczochów
- 100 ml oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
do podania - opcjonalnie
- pieczywo, sos chimichurri
Składniki na sos chimichurii do mięs z grilla
- 1 duży pęczek pietruszki
- 2 gałązki oregano
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 6 łyżek oliwy
- 1 papryczka chilli
- ½ łyżeczki soli
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)