- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Polędwiczki wieprzowe z grilla z karczochami
Polędwiczki wieprzowe z grilla z karczochami
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadPoziom trudności:
ŚredniPolędwiczki wieprzowe to jedne z najbardziej cenionych gatunków mięsa wieprzowego. Polędwiczki wieprzowe z grilla są delikatne i soczyste. Nadziane marynowanymi karczochami oraz marynowane w ziołowej oliwie mają wyjątkowy smak. Jest to przepis, który zadowoli każdego, nawet najbardziej wymagającego gościa. Polędwica wieprzowa z grilla możesz podać z grillowanymi warzywami, pieczywem lub ulubionym sosem. Polecamy wypróbować prosty przepis na argentyński sos chimichurri, potrzebne składniki oraz sposób przygotowania znajdziesz w przepisie.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z GRILLA - SKŁADNIKI
- 2 polędwiczki wieprzowe o łącznej wadze około 1 kg
- ½ słoiczka marynowanych karczochów
- 100 ml oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
do podania - opcjonalnie
- pieczywo, sos chimichurri
Składniki na sos chimichurii do mięs z grilla
- 1 duży pęczek pietruszki
- 2 gałązki oregano
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 6 łyżek oliwy
- 1 papryczka chilli
- ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Nadziewanie i marynowanie polędwiczek wieprzowych na grilla
Oczyszczoną z błon polędwiczkę natnij wzdłuż i nadziej ją karczochami. Zwiąż nadziane mięso sznurkiem wędliniarskim (bawełniana nić) lub zepnij wykałaczkami. Tak przygotowane polędwiczki przełóż do miski, wlej oliwę, wrzuć porwane gałązki rozmarynu i tymianku. Dodaj sól, pieprz i posiekane ząbki czosnku. Następnie wymieszaj, wetrzyj marynatę w mięso i odstaw przynajmniej na 2-3 godziny.
Grillowanie polędwiczek wieprzowych
Podawanie polędwiczek wieprzowych
Po tym czasie możesz pokroić faszerowaną polędwiczkę wieprzową na grube plastry i serwować z dodatkami. Nasza polędwiczka jest podana na grillowanym pieczywie z sosem chimichurri. Sos wspaniale uzupełnia smak mięsa, jest bardzo prosty do zrobienia i pasuje do wielu grillowanych mięs i warzyw.
Jak zrobić sos chimichurri?
Potrzebne składniki
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z GRILLA - SKŁADNIKI
- 2 polędwiczki wieprzowe o łącznej wadze około 1 kg
- ½ słoiczka marynowanych karczochów
- 100 ml oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
do podania - opcjonalnie
- pieczywo, sos chimichurri
Składniki na sos chimichurii do mięs z grilla
- 1 duży pęczek pietruszki
- 2 gałązki oregano
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 6 łyżek oliwy
- 1 papryczka chilli
- ½ łyżeczki soli