- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Przepis na grillowany boczek pod pierzynką z cebuli i czosnku
Przepis na grillowany boczek pod pierzynką z cebuli i czosnku
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
LunchCzas przygotowania:
7 godz. /
Ilość osób:
2Poziom trudności:
ŚredniBoczek to typowe polskie danie, jako Kanadyjczyk właśnie w Polsce dowiedziałem się, na jak wiele sposobów można go przygotować. Proponuję moją wersję z grilla. Tak zrobiony boczek można spożywać na ciepło, jak również na zimno z musztardą, chrzanem i chlebem.
Charles Daigneault
Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef
Potrzebne składniki
Składniki do marynaty:
- Papryki słodka - łyżka
- Czosnek granulowany - łyżka
- Majeranek - łyżka
- Kminek mielony - łyżka
- Pieprz - pół łyżki
Składniki:
- Boczek surowy ze skórą 1 kg
- 1 cebula
- 1 szalotka
- Główka czosnku
- 50 g soli,
- 30 g cukru,
- Litr wody - na solankę
Sposób przygotowania
Solanka
Boczek mocz w solance przez 6 godzin. Po tym czasie osusz go ręcznikiem papierowym i przygotuj marynatę do boczku, dzięki której będzie smakował jeszcze lepiej.
Marynowanie boczku
Wszystkie składniki marynaty do boczku połącz ze sobą. Następnie dokładnie natrzyj nimi boczek z każdej strony. W międzyczasie na najniższej temperaturze ugrilluj cebulę, szalotkę i czosnek - przez ok. 10 minut pod zamkniętą pokrywą grilla.
Grillowanie boczku
Boczek grilluj z każdej strony w wysokiej temperaturze (220 stopni) przez 5 minut. Następnie połóż go skórą w dół, palniki skręć do minimum. Boczek przykryj ,,pierzynką'' z grillowanej cebuli, czosnku i szalotki. Grilluj około 50 minut.
Podawanie grillowanego boczku
Boczek grillowany pod pierzynką z cebulą i czosnkiem można serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecamy z opiekanymi ziemniaczkami i sałatką lub w plastrach do szkolnych lub biurowych kanapek.
Potrzebne składniki
Składniki do marynaty:
- Papryki słodka - łyżka
- Czosnek granulowany - łyżka
- Majeranek - łyżka
- Kminek mielony - łyżka
- Pieprz - pół łyżki
Składniki:
- Boczek surowy ze skórą 1 kg
- 1 cebula
- 1 szalotka
- Główka czosnku
- 50 g soli,
- 30 g cukru,
- Litr wody - na solankę