- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Przepis na grillowane żeberka w domowym teriyaki
Przepis na grillowane żeberka w domowym teriyaki
Metoda przyrządzenia:
BBQ - Low & SlowTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
KolacjaCzas przygotowania:
12 godz. 40 min. /
Ilość osób:
3Poziom trudności:
ŚredniGrillowane żeberka wbrew pozorom nie są trudne do przygotowania, jednak najważniejszy dla nich jest czas. By przygotować naprawdę wyjątkowe żeberka z grilla, nie trzeba być mistrzem kuchni. Wystarczy cierpliwość i dobrej jakości produkt. Soczyste, miękkie żeberka z mięsem odchodzącym od kości potrzebują przede wszystkim czasu. Prosty przepis na żeberka z grilla to świetna propozycja na obiad czy kolację. Sos teriyaki jest łatwy do przygotowania i nadaje mięsu łagodny, słodki smak. Aby ułatwić sobie pracę, można go zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce.
Aleksandra Juszkiewicz
Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska
Potrzebne składniki
Składniki:
- 1,5 kg mięsnych żeberek
- 200 ml sosu sojowego
- 150 ml wody
- 5 dużych plastrów świeżego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 łyżki oleju z prażonego sezamu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Marynowanie żeberek
Czosnek i imbir posiekaj. W rondelku umieść wszystkie składniki (sos sojowy, woda, czosnek, imbir, cukier, miód) oprócz mąki i oleju sezamowego i zagotuj. Zmniejsz moc pod garnkiem i gotuj jeszcze około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj olej sezamowy i dokładnie wymieszaj, wystudź. Żeberka umieść w głębszym naczyniu i zalej zimną marynatą. Wstaw na noc do lodówki.
Przepis na sos teriyaki
Mięso wyjmij co najmniej 20 minut przed grillowaniem i pozostaw w temperaturze pokojowej. Zlej marynatę do rondelka, zagotuj, trzymaj na małej mocy palnika przez 2-3 minuty. Następnie odcedź czosnek i imbir. W małej miseczce rozpuść mąkę ziemniaczaną w 2 łyżkach wody i wlej do gorącego sosu. Zdejmij z palnika, mieszaj bardzo energicznie, aż sos zgęstnieje, jeśli pojawią się grudki, to przetrzyj sos przez sitko o drobnych oczkach.
Grillowanie żeberek
Ruszty grilla umieść stroną rynienkową do góry i spryskaj olejem rzepakowym. Grill rozgrzej do temperatury 150°C, rozpalając tylko skrajne palniki, środkowe powinny być wyłączone. Żeberka wyłóż na środkowe ruszty i grilluj z każdej strony przez 70 – 75 minut przy zamkniętym grillu. 20 minut przed końcem grillowania posmaruj obficie żeberka zagęszczonym wcześniej sosem teriyaki.
Podawanie żeberek teriyaki
Żeberka serwuj zaraz po ugrillowaniu solo lub z ulubionymi dodatkami.
Potrzebne składniki
Składniki:
- 1,5 kg mięsnych żeberek
- 200 ml sosu sojowego
- 150 ml wody
- 5 dużych plastrów świeżego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 łyżki oleju z prażonego sezamu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej