- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Przepis na grillowane polędwiczki z sosem czereśniowym
Przepis na grillowane polędwiczki z sosem czereśniowym
Typ posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
20 min. / 20 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyStrona rusztów rynienkowa
TAKStrona rusztów stożkowa
TAKTemperatura w mięsie (°C)
58Temperatura w grillu (°C)
180Kasia i Piotrek Skiba
Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu
Potrzebne składniki
- 2 Polędwiczki wieprzowe
- Sól
- Pieprz
- olej
- 0,5 kg wydrylowanych czereśni lub wiśni
- szklanka bulionu
- pół szklanki wiśniówki lub czerwonego wina
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
Sposób przygotowania
Przygotowanie sosu czereśniowego
Grillowanie polędwiczek wieprzowych
Oczyszczone wcześniej polędwiczki nacieramy olejem, oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Grillujemy mięso około 15 minut na ruszcie na stronie stożkowej, z każdej strony, aby nadać mu grillowy smak i aromat. Następnie przekładamy mięso do brytfanny z sosem i grillujemy mięso przez około 20 minut. Z pomocą termometru kontrolujemy czas grillowania mięsa do uzyskania temperatury 58 stopni. Dokładna temperatura mięsa pozwoli zapobiec przesuszaniu mięsa, a zachowa jego soczystość.
Podawanie grillowanych polędwiczek wieprzowych z sosem czereśniowym
Mięso ściągamy z grilla, kroimy w plastry i polewamy sosem czereśniowym.
Potrzebne składniki
- 2 Polędwiczki wieprzowe
- Sól
- Pieprz
- olej
- 0,5 kg wydrylowanych czereśni lub wiśni
- szklanka bulionu
- pół szklanki wiśniówki lub czerwonego wina
- 1/4 szklanki octu balsamicznego