Przepis na grillowaną quesadillę z chorizo

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Lunch
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

10 min. / 15 min.

plate

Ilość osób:

3
hat

Poziom trudności:

Średni

Quesadilla to potrawa, która swoje korzenie ma w kuchni meksykańskiej. Podobnie jak kultura Meksyku - jest bogata, kolorowa i zróżnicowana. Podstawą przepisu jest pszenny placek - tortilla i dobrej jakości ser. W oryginalnej wersji używa się sera Queso de Oaxaca, który swoim wyglądem przypomina motek sznurka. Niestety nie jest on dostępny w Polsce, dlatego polecam zastąpić go mozzarellą lub cheddarem. W moim przepisie znajdziesz wyrazistą kiełbasę chorizo, świeżą paprykę, słodką kukurydzę i sporo sera. Quesadillę koniecznie serwuj zaraz po przygotowaniu - placek będzie chrupiący, a ser rozpłynie ci się w ustach. 

Quesadilla jest najlepsza na ciepło, dlatego dodatki przygotuj, zanim zaczniesz grillować. Dokładne przepisy na guacamole i salsę pomidorową znajdziesz w przepisie na fajitas.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA QUESADILLA Z CHORIZO:

  • 3 tortille pszenne lub kukurydziane
  • 75g kiełbasy chorizo 
  • ½ cebuli
  • 120g startego sera mozzarella 
  • 120g startego sera cheddar

DODATKI OPCJONALNE:

  • kukurydza
  • czerwona papryka
  • jalapeno świeże lub marynowane
  • szczypior

DO PODANIA:

  • guacamole
  • salsa z pomidorów
  • kwaśna śmietana
  • kolendra
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZEPIS NA GRILLOWANĄ QUESADILLĘ Z CHORIZO

Kiełbasę obierz i pokrój w kostkę, a cebulę w półplasterki. Przygotuj ser i pozostałe dodatki, które wykorzystasz do przygotowania quesadilli, mogą to być: kukurydza, świeża czerwona papryka pokrojona w kostkę oraz marynowana papryczka jalapeno pokrojona na mniejsze kawałki.

Na jednym z rusztów połóż stalową płytę, która doskonale sprawdzi się do podsmażenia małych kawałków potraw, co więcej zajmie Ci tylko 1 kratkę rusztu.  Odpal palniki i ustaw ich moc: pod płytą MEDIUM, pozostałe na LOW. Rozgrzej grill. Na rozgrzanej płycie umieść cebulę, a następnie chorizo. Przemieszaj od czasu do czasu. Możesz to zrobić używając długich szczypców krokodylków Baron.

Połóż tortille na grillu i podpiecz z jednej strony przez 30 sekund, przełóż je na drugą stronę. Na tortillę połóż ser, podsmażoną kiełbasę z cebulą oraz wybrane dodatki. Pamiętaj, aby nie dawać za dużo składników, nie będziesz miał później problemów z wypadającymi składnikami i obracaniem potrawy. 

Poczekaj chwilę, aby ser delikatnie się rozpuścił, a następnie złóż tortillę na połowę i opiecz na złoty kolor z dwóch stron. Podpieczoną quesaduillę zdejmij z rusztu, używając długiej łopatki Imperial. Dzięki długiej łopatce łatwo zdejmiesz i obrócisz grillowane tortille. Podawaj od razu po przygotowaniu z guacamole, salsą pomidorową oraz sporą ilością kolendry. Placki będą wtedy chrupiące, a ser osiągnie idealną konsystencję. Możesz spakować ją do swojego lunchboxa i zjeść na następny dzień, jednak tortille nie będą już tak chrupiące.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA QUESADILLA Z CHORIZO:

  • 3 tortille pszenne lub kukurydziane
  • 75g kiełbasy chorizo 
  • ½ cebuli
  • 120g startego sera mozzarella 
  • 120g startego sera cheddar

DODATKI OPCJONALNE:

  • kukurydza
  • czerwona papryka
  • jalapeno świeże lub marynowane
  • szczypior

DO PODANIA:

  • guacamole
  • salsa z pomidorów
  • kwaśna śmietana
  • kolendra
recipe mask
Przewiń do góry