- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Przepis na grillowaną quesadillę z chorizo
Przepis na grillowaną quesadillę z chorizo
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
LunchCzas przygotowania / Czas gotowania:
10 min. / 15 min.
Ilość osób:
3Poziom trudności:
ŚredniQuesadilla to potrawa, która swoje korzenie ma w kuchni meksykańskiej. Podobnie jak kultura Meksyku - jest bogata, kolorowa i zróżnicowana. Podstawą przepisu jest pszenny placek - tortilla i dobrej jakości ser. W oryginalnej wersji używa się sera Queso de Oaxaca, który swoim wyglądem przypomina motek sznurka. Niestety nie jest on dostępny w Polsce, dlatego polecam zastąpić go mozzarellą lub cheddarem. W moim przepisie znajdziesz wyrazistą kiełbasę chorizo, świeżą paprykę, słodką kukurydzę i sporo sera. Quesadillę koniecznie serwuj zaraz po przygotowaniu - placek będzie chrupiący, a ser rozpłynie ci się w ustach.
Quesadilla jest najlepsza na ciepło, dlatego dodatki przygotuj, zanim zaczniesz grillować. Dokładne przepisy na guacamole i salsę pomidorową znajdziesz w przepisie na fajitas.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA QUESADILLA Z CHORIZO:
- 3 tortille pszenne lub kukurydziane
- 75g kiełbasy chorizo
- ½ cebuli
- 120g startego sera mozzarella
- 120g startego sera cheddar
DODATKI OPCJONALNE:
- kukurydza
- czerwona papryka
- jalapeno świeże lub marynowane
- szczypior
DO PODANIA:
- guacamole
- salsa z pomidorów
- kwaśna śmietana
- kolendra
Sposób przygotowania
PRZEPIS NA GRILLOWANĄ QUESADILLĘ Z CHORIZO
Kiełbasę obierz i pokrój w kostkę, a cebulę w półplasterki. Przygotuj ser i pozostałe dodatki, które wykorzystasz do przygotowania quesadilli, mogą to być: kukurydza, świeża czerwona papryka pokrojona w kostkę oraz marynowana papryczka jalapeno pokrojona na mniejsze kawałki.
Na jednym z rusztów połóż stalową płytę, która doskonale sprawdzi się do podsmażenia małych kawałków potraw, co więcej zajmie Ci tylko 1 kratkę rusztu. Odpal palniki i ustaw ich moc: pod płytą MEDIUM, pozostałe na LOW. Rozgrzej grill. Na rozgrzanej płycie umieść cebulę, a następnie chorizo. Przemieszaj od czasu do czasu. Możesz to zrobić używając długich szczypców krokodylków Baron.
Połóż tortille na grillu i podpiecz z jednej strony przez 30 sekund, przełóż je na drugą stronę. Na tortillę połóż ser, podsmażoną kiełbasę z cebulą oraz wybrane dodatki. Pamiętaj, aby nie dawać za dużo składników, nie będziesz miał później problemów z wypadającymi składnikami i obracaniem potrawy.
Poczekaj chwilę, aby ser delikatnie się rozpuścił, a następnie złóż tortillę na połowę i opiecz na złoty kolor z dwóch stron. Podpieczoną quesaduillę zdejmij z rusztu, używając długiej łopatki Imperial. Dzięki długiej łopatce łatwo zdejmiesz i obrócisz grillowane tortille. Podawaj od razu po przygotowaniu z guacamole, salsą pomidorową oraz sporą ilością kolendry. Placki będą wtedy chrupiące, a ser osiągnie idealną konsystencję. Możesz spakować ją do swojego lunchboxa i zjeść na następny dzień, jednak tortille nie będą już tak chrupiące.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA QUESADILLA Z CHORIZO:
- 3 tortille pszenne lub kukurydziane
- 75g kiełbasy chorizo
- ½ cebuli
- 120g startego sera mozzarella
- 120g startego sera cheddar
DODATKI OPCJONALNE:
- kukurydza
- czerwona papryka
- jalapeno świeże lub marynowane
- szczypior
DO PODANIA:
- guacamole
- salsa z pomidorów
- kwaśna śmietana
- kolendra