Przepis na grillowaną karkówkę po azjatycku

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

1 godz. 20 min. / 8 min.

plate

Ilość osób:

4

Zaraz po kiełbasce, karkówka to najpopularniejsze danie na polskim grillu. Wydaje się, że już wszystko zostało powiedziane na ten temat i niczym nie da się już zaskoczyć. A jednak! Dziś mamy dla Ciebie przepis na grillowaną karkówkę w azjatyckim stylu. To doskonała propozycja na rodzinny obiad na świeżym powietrzu. Marynata z dodatkiem imbiru, chili i sosu sojowego nada mięsu bardzo przyjemny aromat. Połączenie świeżych, chrupiących warzyw z grillowaną, aromatyczną karkówką sprawdzi się jako danie na ciepło, jak i popularne "lunch boxy", które możesz zabrać do pracy lub na wycieczkę do lasu. Cienkie, zamarynowane plastry karkówki grillują się bardzo szybko, dlatego ten przepis sprawdzi się również jako starter do grillowego biesiadowania.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ KARKÓWKĘ PO AZJATYCKU:

  • 1 kg karkówki bez kości

MARYNATA:

  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 75 ml sosu sojowego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 szalotka
  • sok z 1/2 cytryny

DO PODANIA:

  • makaron wonton lub vermicelli
  • marchewka
  • ogórek
  • sałata
  • szczypiorek
  • orzeszki ziemne

SOS:

  • 50 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1/2 papryczki chili
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie grillowanej karkówki po azjatycku

Karkówkę pokrój w cienkie, ok 1-0,5 cm plastry i rozbij delikatnie tłuczkiem najgrubsze miejsca. Składniki na marynatę posiekaj, dodaj oleje i sos sojowy, a następnie wszystko razem zblenduj. Karkówkę przełóż do brytfanny ze stali szlachetnej i zalej przygotowaną marynatą, wymieszaj dokładnie i odstaw na godzinę do lodówki.

W tym czasie przygotuj warzywa, makaron i sos, z którymi podasz grillowane mięso. Wybierz swój ulubiony makaron, polecamy wonton lub vermicelli - oba bardzo dobrze pasują do azjatyckich potraw. Warzywa pokrój w cienkie paseczki. Orzeszki i szczypiorek zostaw do wykończenia dania. Chilli posiekaj w drobną kosteczkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami na sos.

Karkówkę grilluj na rynienkowej stronie rusztów.

Dzięki temu będzie bardziej soczysta, ponieważ skapujące tłuszcz i marynata od razu z rynienek będą odparowane do potrawy, nadając jej aromatu i wilgoci. Odpal palniki, ustaw je w pozycji MEDIUM i rozgrzej grill do temperatury wewnętrznej 180ºC. Na chwilę skręć palniki, aby spryskać lub posmarować ruszt olejem, najlepiej wykorzystać rozpylacz do oleju. Odpal je ponownie i wykładaj odsączona z marynaty karkówkę. Cienkie zamarynowane porcje grilluj po 3-4 minuty z każdej strony. Wykorzystaj szczypce krokodylki Baron™ - ząbkowana część chwytająca ułatwia obracanie mniejszych kawałków.

Grillowana karkówka będzie bardzo soczysta, dlatego przełóż ją na deskę do krojenia z rynienkami na wyciekające soki, pokrój w mniejsze paski i podawaj z przygotowanym uprzednio makaronem i warzywami, a całość dopełnij polewając sosem. Na koniec posyp danie orzechami ziemnymi i posiekanym grubym szczypiorkiem.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ KARKÓWKĘ PO AZJATYCKU:

  • 1 kg karkówki bez kości

MARYNATA:

  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 75 ml sosu sojowego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 szalotka
  • sok z 1/2 cytryny

DO PODANIA:

  • makaron wonton lub vermicelli
  • marchewka
  • ogórek
  • sałata
  • szczypiorek
  • orzeszki ziemne

SOS:

  • 50 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1/2 papryczki chili
recipe mask
Przewiń do góry