- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Golonka z grilla w piwnej marynacie – przepis
Golonka z grilla w piwnej marynacie – przepis
Metoda przyrządzenia:
DuszenieTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadPoziom trudności:
ŚredniGolonka pieczona w grillu w piwnej marynacie to danie tak spektakularne w doznaniach, że przynajmniej raz w roku trzeba ją zjeść, nie oglądając się na ilość kalorii. Przy pomocy sprawdzonego przepisu oraz grillowi marki Broil King przygotujesz delikatną golonkę w swoim własnym ogrodzie, bez potrzeby wychodzenia do restauracji. Aby golonka w piwie była pyszna i soczysta, wystarczy dodać piwa, miodu i musztardy. Dodatek kiszonej kapusty, przypraw i ziół podkręci smak tak, że będzie wyjątkowo aromatyczna. Przygotowanie golonki w żeliwnej brytfannie do żeberek sprawi, że będzie niesamowicie miękka, a mięso będzie samo odchodziło od kości.
Jeżeli obawiasz się, że to czasochłonne danie to nic bardziej mylnego. Samo mięso potrzebuje czasu na marynowanie, ale Twój udział w przygotowaniu nie zajmie Ci więcej niż 30 minut.
Wybierając golonki, poszukaj sprawdzonego lokalnego zakładu mięsnego. Dowiedz się czy istnieje możliwość przecięcia ich na mniejsze kawałki. Golonki pokrojone na grube (5-7 cm) plastry, krócej się grillują, a kawałki łatwiej podzielić i podawać. Teoretycznie jeden duży plaster to porcja dla jednej osoby.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
GOLONKA NA GRILLA W PIWNEJ MARYNACIE - SKŁADNIKI:
- 4 golonki w plastrach (ok 1,5 kg)
- 1 puszka piwa, ja wybrałem Cornelius 0% Hazy APA - to świeże piwo o bogatych nutach cytrusowych!
- sól, pieprz do natarcia mięsa
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- 3-4 liście świeżego majeranku i lubczyku
- 3-4 liście laurowe (najlepiej świeże)
- kilka liści zielonej kapusty do wyłożenia brytfanny
MARYNATA:
- 1 szklanka piwa
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
Dodatkowo do posmarowania na koniec:
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki piwa
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE GOLONKI W PIWNEJ MARYNACIE NA GRILLU GAZOWYM
Przed przystąpieniem do marynowania sprawdź, czy skóra golonek jest pozbawiona włosów i w razie potrzeby opal ją, aby je usunąć. Umyte i osuszone golonki natrzyj solą i pieprzem. Wymieszaj ze sobą składniki marynaty i zalej nią golonki, pomiędzy kawałki mięsa włóż pokrojone plastry z jednej cebuli. Przykryj i odstaw do lodówki na 12 do 24 godzin.
Odsączoną z wody kiszoną kapustę wymieszaj z plastrami marchewki oraz z cebulą pokrojoną w grubą kostkę, następnie odstaw na bok - za chwile do niej wrócimy. Żeliwną brytfannę do żeberek posmaruj smalcem. Spód i boki brytfanny wyłóż liśćmi kapusty. Do tak przygotowanej brytfanny przełóż przygotowaną kiszoną kapustę z marchewką i cebulą. Na kapuście ułóż zamarynowane wcześniej golonki i przelej pozostałą marynatę. Dodaj świeże zioła: liście majeranku, lubczyku i liście laurowe. Całość oprósz solą i zalej 1 szklanką piwa.
Odpal palniki i rozgrzej grill do temperatury 250°C. Wstaw do środka brytfannę i przykręć moc palników: boczne ustaw na medium, środkowe pomiędzy medium a low. Grilluj przez 1,5-2 godziny w średniej temperaturze 200°C. Skorzystaj z termometru do błyskawicznego pomiaru temperatury, aby mieć pewność, że golonki są już upieczone, ich temperatura wewnętrzna powinna wynosić 85-90°C. Na koniec posmaruj golonki mieszanką miodu, piwa i musztardy, następnie piecz bez przykrycia jeszcze przez 10 minut.
Golonkę podawaj od razu po przygotowaniu, razem z porcją warzyw, chrupiącym pieczywem i schłodzonym piwem!
Potrzebne składniki
GOLONKA NA GRILLA W PIWNEJ MARYNACIE - SKŁADNIKI:
- 4 golonki w plastrach (ok 1,5 kg)
- 1 puszka piwa, ja wybrałem Cornelius 0% Hazy APA - to świeże piwo o bogatych nutach cytrusowych!
- sól, pieprz do natarcia mięsa
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- 3-4 liście świeżego majeranku i lubczyku
- 3-4 liście laurowe (najlepiej świeże)
- kilka liści zielonej kapusty do wyłożenia brytfanny
MARYNATA:
- 1 szklanka piwa
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
Dodatkowo do posmarowania na koniec:
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki piwa