Przepis na fasolkę po bretońsku z grilla w żeliwnym woku

flame

Metoda przyrządzenia:

Duszenie
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20 min. / 35 min.

hat

Poziom trudności:

Średni

Ta obcojęzycznie brzmiąca potrawa jest jedną z najpopularniejszych zup goszczących na naszych stołach. Chodź mogłoby się wydawać, że pożyczyliśmy jej recepturę od innych, to w całości należy do naszej tradycyjnej kuchni. Jej rozgrzewające i sycące właściwości są szczególnie doceniane podczas chłodniejszych jesiennych dni. Co powstrzymuje nas od przygotowania jej na grillu? Zupełnie nic. Fasolka po bretońsku z grilla w żeliwnym woku to prosta i szyba potrawa, która z pewnością szybko zniknie z Twojego stołu. 

 

Jeśli podobnie jak ja, do grillowania używasz wędzonego boczku oraz fasolki konserwowej (oba te produkty zawierają sporo soli) pamiętaj o tym, aby spróbować potrawy, zanim ją posolisz. Do grillowania polecam wybrać fasolę piękny jaś, jest duża i zawiera sporo białka. Jeśli zależy ci na tym, żeby szybko przygotować potrawę użyj fasolki konserwowej.

 

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA FASOLKĘ PO BRETOŃSKU Z GRILLA W ŻELIWNYM WOKU:

  • 500g fasoli Piękny Jaś (2 puszki lub ugotowanej)
  • 750ml passaty pomidorowej
  • 250g kiełbasy
  • 200g surowego wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka oleju
recipe mask

Sposób przygotowania

FASOLKA PO BRETOŃSKU - JAK GRILLOWAĆ?

Zacznij od przygotowania składników: kiełbasę pokrój w plasterki, boczek w słupki, a cebulę i czosnek w kostkę. Czas na przygotowanie grilla. Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij jedną z kratek rusztu i aromatyzer znajdujący się pod nim. Zalecamy wyciągnięcie jednego ze środkowych rusztów. Następnie w wolne miejsce włóż żeliwny wok, użyj uchwytu wielofunkcyjnego, którym łatwo przeniesiesz i umieścisz akcesorium.

 

Odpal palnik pod wokiem oraz dwa sąsiadujące, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM. Po rozgrzaniu się grilla ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM-LOW. Do woka wlej łyżkę oleju, po chwili dodaj pokrojoną wcześniej kiełbasę. Podsmaż przez kilka minut, aż kiełbasa się lekko zarumieni, dodaj boczek, a po kilku minutach cebulę. Poczekaj, aż cebula się zeszkli, wtedy dodaj czosnek i przyprawy. Lekko wymieszaj składniki, użyj do tego szczypiec Imperial i smaż przez 4-5 minut.

Po tym czasie dodaj fasolkę (razem z zalewą) oraz passatę pomidorową. Grilluj przez 15-20 minut, co jakiś czas przemieszaj zawartość woka. Na koniec grillowania sprawdź, czy potrawa jest dostatecznie doprawiona, dodaj sól oraz pieprz według uznania. Jeśli passata była kwaskowata, dla polepszenia smaku możesz dodać 1/2 łyżeczki cukru. Podawaj zaraz po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem dobrego pieczywa. 

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA FASOLKĘ PO BRETOŃSKU Z GRILLA W ŻELIWNYM WOKU:

  • 500g fasoli Piękny Jaś (2 puszki lub ugotowanej)
  • 750ml passaty pomidorowej
  • 250g kiełbasy
  • 200g surowego wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka oleju
recipe mask
Przewiń do góry