- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Przepis na brzuch wieprzowy w ciemnym piwie z chrupiącą skórką
Przepis na brzuch wieprzowy w ciemnym piwie z chrupiącą skórką
Metoda przyrządzenia:
BBQ - Low & SlowTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
10 min. / 2 godz.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŚredniTemperatura w grillu (°C)
150Brzuch wieprzowy to część mięsa, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie grilla. Nie ma w tym nic dziwnego. Popularny boczek przyrządzony na różne sposoby idealnie nadaje się bowiem jako dodatek do grillowanych warzyw, chrupiącego pieczywa czy pieczonych ziemniaków. Jeśli i na Twoim grillu nie może go zabraknąć, koniecznie skorzystaj z naszego przepisu. Mięso wykonane w ten sposób jest niezwykle miękkie i delikatne w środku. Skórka spryskana ciemnym piwem karmelizującym się pod wpływem temperatury osiąga zaś idealną chrupkość i złoty wyrazisty kolor. Kawałki mięsa podane z sosem zachwycą każdego miłośnika grillowania.
Marta Szkudlarek
Autorka instagrama lula_kempinska
Potrzebne składniki
Mięso i marynata
- 1 kg dobrej jakości brzucha wieprzowego
- 2/3 łyżki soli
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 2 duże łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 płaska łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2/3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka oliwy
- ciemne piwo
- szklanka gorącej wody
Sos do mięsa
- 3 łyżki klasycznego sosu barbecue
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Przygotowanie mięsa
Przygotowanie brzucha wieprzowego to prosty, zajmujący niewiele czasu proces. Pierwszy krok to porcjowanie mięsa. Pamiętaj, by pokroić je na dość drobne kawałki (około 5x5 centymetrów). Dzięki temu uzyskasz maksymalną ilość chrupiącej skórki. Gotowe kawałki wymieszaj dokładnie z przyprawami oraz oliwą. Po wykonaniu tej czynności możesz przejść do grillowania. Grill wraz z żeliwną brytfanną nagrzej do 150 stopni.
Grillowanie mięsa
Gotowe kawałki mięsa ułóż na ruszcie wewnątrz brytfanny. Dno brytfanny wypełnij gorącą wodą i zamknij całe naczynie. W ten sposób piecz mięso około 2 godzin, aż do miękkości. Po tym czasie odkryj pokrywę, za pomocą rozpylacza spryskaj każdy kawałek piwem i piecz już bez przykrycia. Pamiętaj, by co kilka minut powtórzyć spryskiwanie. Dzięki temu uzyskasz przyrumienioną, skarmelizowaną i mocno chrupiącą skórkę.
Sos do mięsa
Sposób podania
Gotowy brzuch wieprzowy podawać można na różne sposoby. Chrupiące kawałki w sosie idealnie nadają się zarówno jako samodzielne danie, jak i aromatyczny dodatek. Smak mięsa dobrze komponuje się z piwem. Z powodzeniem możesz więc przyrządzić go jako przekąskę na imprezę. W połączeniu ze świeżym pieczywem czy ziemniaczanym puree świetnie sprawdzi się zaś jako pyszny i pożywny obiad.
Potrzebne składniki
Mięso i marynata
- 1 kg dobrej jakości brzucha wieprzowego
- 2/3 łyżki soli
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- 2 duże łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 płaska łyżeczka curry w proszku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2/3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka oliwy
- ciemne piwo
- szklanka gorącej wody
Sos do mięsa
- 3 łyżki klasycznego sosu barbecue
- 1 łyżka masła