- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie z grillowanych boczniaków
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie z grillowanych boczniaków

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
5 godz. / 10 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŚredniPołączenie wieprzowiny z grzybami wielu nazywa królewskim połączeniem. Proponuję przygotować na ruszcie grilla polędwiczki – idealna temperatura dla tego mięsa na grillu to 65 stopni C w środku. Mam nadzieję, że polubicie się z boczniakami, bo to bardzo niedoceniane grzyby w Polsce.

Charles Daigneault
Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef
Potrzebne składniki
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- łyżka musztardy Dijon
- pół szklanki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- pół łyżki masła
- 1 szalotka drobno krojona
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 100 gr boczniaków
- 100 gr boczniaków królewskich
- 100 ml śmietanki 30%
- natka pietruszki
- liście jarmużu

Sposób przygotowania
Marynata

Mieszamy 1 łyżkę oleju, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz i marynujemy polędwiczki przez około 5 godzin.
Sos

Na patelni smażymy drobno pokrojoną szalotkę na maśle z odrobiną soli na złoty kolor - solimy, by szalotka szybciej puści soki, dodajemy pół szklanki białego wina i redukujemy. W tym czasie delikatnie oliwimy grzyby w całości i grillujemy je na mocnym ogniu około 2 minuty z każdej strony. Kroimy grzyby i dodajemy do sosu, dodajemy śmietankę i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Gotujemy około 3 minuty.
Chipsy z jarmużu

Na patelni rozgrzewamy szklankę oleju do bardzo wysokiej temperatury, rzucamy na wrzący olej liście jarmużu i smażymy przez 1 minutę, wyciągamy na papier ręcznikowy, solimy i gotowe.
Grillowanie

Polędwiczki razem z marynatą grillujemy na rozgrzanym grillu po 4 minuty z każdej strony, potem przykrywamy folia aluminiową i niech mięso odpoczywa około 5 minut.
Podanie

Serwujemy polędwiczki w grubych plastrach z sosem z grillowanych boczniaków i chipsami z jarmużu.

Potrzebne składniki
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- łyżka musztardy Dijon
- pół szklanki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- pół łyżki masła
- 1 szalotka drobno krojona
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 100 gr boczniaków
- 100 gr boczniaków królewskich
- 100 ml śmietanki 30%
- natka pietruszki
- liście jarmużu
