Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie z grillowanych boczniaków

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

5 godz. / 10 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Średni

Połączenie wieprzowiny z grzybami wielu nazywa królewskim połączeniem. Proponuję przygotować na ruszcie grilla polędwiczki – idealna temperatura dla tego mięsa na grillu to 65 stopni C w środku. Mam nadzieję, że polubicie się z boczniakami, bo to bardzo niedoceniane grzyby w Polsce.

Charles Daigneault

Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef

Potrzebne składniki

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • łyżka musztardy Dijon
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • pół łyżki masła
  • 1 szalotka drobno krojona
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 100 gr boczniaków
  • 100 gr boczniaków królewskich
  • 100 ml śmietanki 30%
  • natka pietruszki
  • liście jarmużu
recipe mask

Sposób przygotowania

Marynata

Mieszamy 1 łyżkę oleju, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz i marynujemy polędwiczki przez około 5 godzin.

Sos

Na patelni smażymy drobno pokrojoną szalotkę na maśle z odrobiną soli na złoty kolor - solimy, by szalotka szybciej puści soki, dodajemy pół szklanki białego wina i redukujemy. W tym czasie delikatnie oliwimy grzyby w całości i grillujemy je na mocnym ogniu około 2 minuty z każdej strony. Kroimy grzyby i dodajemy do sosu, dodajemy śmietankę i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Gotujemy około 3 minuty.

Chipsy z jarmużu

Na patelni rozgrzewamy szklankę oleju do bardzo wysokiej temperatury, rzucamy na wrzący olej liście jarmużu i smażymy przez 1 minutę, wyciągamy na papier ręcznikowy, solimy i gotowe.

Grillowanie

Polędwiczki razem z marynatą grillujemy na rozgrzanym grillu po 4 minuty z każdej strony, potem przykrywamy folia aluminiową i niech mięso odpoczywa około 5 minut.

Podanie

Serwujemy polędwiczki w grubych plastrach z sosem z grillowanych boczniaków i chipsami z jarmużu.

Potrzebne składniki

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • łyżka musztardy Dijon
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • pół łyżki masła
  • 1 szalotka drobno krojona
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 100 gr boczniaków
  • 100 gr boczniaków królewskich
  • 100 ml śmietanki 30%
  • natka pietruszki
  • liście jarmużu
recipe mask
Przewiń do góry