- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie z grillowanych boczniaków
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie z grillowanych boczniaków
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/610/400/0/0/fp/images/przepisy/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-z-grillowanych-boczniakow/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-z-grillowanych-boczniakow-011.jpg)
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
5 godz. / 10 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŚredniPołączenie wieprzowiny z grzybami wielu nazywa królewskim połączeniem. Proponuję przygotować na ruszcie grilla polędwiczki – idealna temperatura dla tego mięsa na grillu to 65 stopni C w środku, po sprawdzeniu termometrem Broil King do błyskawicznego pomiaru temperatury. Wtedy będziemy mieć różowiutkie mięso w środku. Mam nadzieję, że polubicie się z boczniakami, bo to bardzo niedoceniane grzyby w Polsce.
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/532/532/279/8/fp/images/blog/aktualnosci/ambasador-zawital-do-ambasady/ambasador-zawital-do-ambasady-07.jpg)
Charles Daigneault
Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef
Potrzebne składniki
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- Łyżka musztardy Dijon
- Pół szklanki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- Sok z połowy cytryny
- Sól, pieprz
- Pół łyżki masła
- 1 szalotka drobno krojona
- Pół szklanki białego wytrawnego wina
- 100 gr boczniaków
- 100 gr boczniaków królewskich
- 100 ml śmietanki 30 %
- Natka pietruszki
- Liście jarmużu
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
Marynata
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/610/400/0/0/fp/images/przepisy/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-z-grillowanych-boczniakow/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-z-grillowanych-boczniakow-02.jpg)
Mieszamy 1 łyżkę oleju, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz i marynujemy polędwiczki przez około 5 godzin.
Sos
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/610/400/0/1/fp/images/przepisy/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-z-grillowanych-boczniakow/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-z-grillowanych-boczniakow-03.jpg)
Na patelni smażymy drobno pokrojona szalotkę na maśle z odrobina soli na złoty kolor- solimy, bo szalotka szybciej puści soki, dodajemy pół szklanki białego wina i redukujemy. W tym czasie delikatnie oliwimy grzyby w całości i grillujemy je na mocnym ogniu około 2 minuty z każdej strony. Kroimy grzyby i dodajemy do sosu, dodajemy śmietankę i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Gotujemy około 3 minuty.
Chipsy z jarmużu
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/610/400/0/1/fp/images/przepisy/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-z-grillowanych-boczniakow/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-z-grillowanych-boczniakow-04.jpg)
Na patelni rozgrzewamy szklankę oleju do bardzo wysokiej temperatury, rzucamy na wrzący olej liście jarmużu i smażymy przez 1 minutę, wyciągamy na papier ręcznikowy, solimy i gotowe.
Grillowanie
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/610/400/0/-1/fp/images/przepisy/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-z-grillowanych-boczniakow/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-z-grillowanych-boczniakow-05.jpg)
Polędwiczki razem z marynata grillujemy na rozgrzanym grillu po 4 minuty z każdej strony, potem przykrywamy folia aluminiową i niech mięso odpoczywa około 5 minut.
Podanie
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/610/400/0/0/fp/images/przepisy/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-z-grillowanych-boczniakow/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-z-grillowanych-boczniakow-06.jpg)
Serwujemy polędwiczki w grubych plastrach z sosem z grillowanych boczniaków i chipsami z jarmużu.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/610/400/0/0/fp/images/przepisy/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-z-grillowanych-boczniakow/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-z-grillowanych-boczniakow-011.jpg)
Potrzebne składniki
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- Łyżka musztardy Dijon
- Pół szklanki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- Sok z połowy cytryny
- Sól, pieprz
- Pół łyżki masła
- 1 szalotka drobno krojona
- Pół szklanki białego wytrawnego wina
- 100 gr boczniaków
- 100 gr boczniaków królewskich
- 100 ml śmietanki 30 %
- Natka pietruszki
- Liście jarmużu
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)