Łopatka wieprzowa na grilla Pellet - Przepis (Pulled Pork)

flame

Metoda przyrządzenia:

BBQ - Low & Slow
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

10 min. / 14 godz.

plate

Ilość osób:

10
hat

Poziom trudności:

Średni
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

91
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

107

Łopatka z grilla - przepis z rodzaju "Must do it" - musisz go zrobić, jeżeli uważasz siebie za prawdziwego grillowego fanatyka. Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, czy łopatka nadaje się na grilla, to odpowiedź brzmi: TAK! Długo pieczona łopatka wieprzowa, szczególnie w wersji pulled pork, to najpopularniejsze danie w stylu low&slow, do którego doskonale sprawdza się grill na Pellet. Przygotowanie wymaga ogromniej cierpliwości oraz sporo pracy, ale wszystko to rekompensuje smak, który jest nieziemski!

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA ŁOPATKĘ WIEPRZOWĄ (PULLED PORK):

  • 3,5 kg łopatki bez kości
  • 4 łyżki musztardy
  • ocet winny
  • przyprawa BBQ
  • 250 ml bulionu (opcjonalnie)
  • pergamin do pieczenia

GLAZURA:

  • Whiskey z miodem wymieszane w proporcji 50/50
recipe mask

Sposób przygotowania

Łopatka z grilla - marynata i przygotowanie na grillu pellet

Zacznijmy od przygotowania mięsa. Zanim je przyprawisz, należy je wykąpać w mieszaninie octu winnego z wodą, ułatwi to zmywanie luźnych strzępów mięsa, tłuszczu i krwi, a także pomoże lepiej przylegać przyprawom. Po tej czynności natrzyj mięso przyprawą do BBQ. Nie podaję dokładnej proporcji, ponieważ wszystko zależy od wielkości porcji. Ważne, aby mięso dokładnie pokryć przyprawą. Jeżeli mięso ma widoczne miejsce po usuniętej kości, również w tym miejscu intensywnie przypraw.

Łopatka wieprzowa to solidna porcja mięsa, dlatego czas przygotowania różni się w zależności od wielkości oraz ilości tłuszczu, ale możemy go w łatwy sposób zaplanować. Przyjmujemy, że wędzenie potrwa przez 1,5-2 godziny na każde 0,5 kg wagi. W przypadku kawałka 3,5 kg będzie to 10,5 -14 godzin - w końcu to prawdziwe LOW&SLOW. Im dłużej, tym mięso delikatniejsze. Pamiętaj, aby co godzinę nasmarować mięso przygotowaną glazurą.

Aby mieć wszystko pod kontrolą niezbędny będzie termometr z sondami do wbijania, na szczęście grill na pellet jest już w taki wyposażony, należy umieścić sondy w najgrubszych miejscach po obu końcach mięsa. Jeżeli w mięsie znajduje się kość, sonda nie może się z nią stykać! Dodatkowo warto przygotować bulion, który będziemy wstrzykiwać za pomocą strzykawki do marynaty, pomoże to zachować soczystość oraz spulchni mięso.

Ustawienie grilla na pellet - PULLED PORK

Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie wybierz tryb WĘDZENIE  (107°C). Mięso połóż bezpośrednio na ruszcie i pozwól mu spokojnie wędzić się przez dłuższy czas. Pamiętaj, że częste otwieranie pokrywy spowalnia proces wędzenia i powoduje zmiany temperatury, dlatego kluczowe jest korzystanie z odczytów sond termometru.

Gdy łopatka z grilla osiągnie temperaturę wewnętrzną 71°C, mięso należy zawinąć w pergamin (ostatecznie może być to folia aluminiowa), pomoże to uzyskać piękną przypieczoną skórkę, jednocześnie chroniąc przed nadmierną utratą wilgotności. W razie potrzeby obwiąż sznurkiem. W tym czasie mięso powinno nieco ostygnąć, więc poczekaj, aż znowu osiągnie 71°C. Mniej więcej w połowie wędzenia wstrzyknij w kilku miejscach przygotowany wcześniej bulion.

Następnie podnieś temperaturę grilla do 121°C i pozwól, aby mięso piekło się do osiągnięcia temp. wew. 91°C - jeżeli zamierzasz później przechowywać mięso w lodówce lub do 96°C - gdy będziesz podawał od razu. W przypadku podania od razu mięso należy odstawić na 30 minut, aby odpoczęło.

Formy podania

Łopatka wieprzowa jest doskonała zarówno w formie plastrów, jak i popularnego pulled pork. Aby podać ją w formie szarpanej wieprzowiny, posłuż się widelcami do szarpania mięsa, a gdy Twoja łopatka jest bardzo duża, użyj szarpacza do mięsa zakładanego na wiertarkę - pozwoli to zaoszczędzić mnóstwo czasu i energi poświęconej na rozdrobnienie mięsa.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA ŁOPATKĘ WIEPRZOWĄ (PULLED PORK):

  • 3,5 kg łopatki bez kości
  • 4 łyżki musztardy
  • ocet winny
  • przyprawa BBQ
  • 250 ml bulionu (opcjonalnie)
  • pergamin do pieczenia

GLAZURA:

  • Whiskey z miodem wymieszane w proporcji 50/50
recipe mask
Przewiń do góry