Karkówka z rożna na grillu - przepis

flame

Metoda przyrządzenia:

Rożen
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

24 godz. 20 min. / 2 godz. 40 min.

hat

Poziom trudności:

Łatwy

Grillowana karkówka na rożnie ma wyjątkowy smak. W trakcie obracania się mięsa wytopiony tłuszcz spływa po nim, dzięki czemu uzyskujemy aromatyczną i soczystą karkówkę z grilla. Karkówka z rożna w marynacie to idealna propozycja, gdy nie masz czasu stać przy grillu. Zamarynowane wcześniej mięso ustawiasz na rożnie i podczas gdy obiad się przygotowuje, możesz zająć się rozmową z gośćmi.

Karkówka z rożna na grillu - ile czasu

Czas przygotowania: 20 minut + 24 godziny marynowanie karkówki na grilla

Czas pieczenia: 140-160 minut

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Karkówka z rożna na grillu - składniki:

  • 1 kg karkówki w jednym kawałku

Składniki na marynatę:

  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Dodatkowo:

  • 2-3 liście laurowe
  • ½ cebuli
  • 1 ½ szklanki wody
  • liście świeżego majeranku - opcjonalnie
recipe mask

Sposób przygotowania

Marynata do karkówki na rożnie

Wymieszaj składniki naszej prostej marynaty do karkówki z grilla i natrzyj nią osuszone mięso. Włóż ją do woreczka lub naczynia i obłóż pokrojoną w grube plastry cebulą, połóż też kilka liści laurowych. Zamknij szczelnie i odłóż do lodówki przynajmniej na 24 godziny. Nie skracaj znacznie czasu to naprawdę ważne, aby duży kawałek mięsa porządnie się zamarynował.

Przygotowanie karkówki na rożnie

Na drugi dzień wyciągnij wcześniej mięso z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej przed włożeniem na ruszt. Nabij je na środek pręta, zabezpiecz szpikulcami. Pozostałą marynatę, cebulę, liście laurowe przełóż do brytfanny. Całość zalej wodą, możesz również dodać gałązki świeżego majeranku.

Jak grillować karkówkę

Wyjmij żeliwny ruszt używając wielofunkcyjnego uchwytu. Wyjmij również górną półkę. Na środku aromatyzerów postaw brytfannę. Odpal dolne, boczne palniki i nagrzewaj grilla 10 minut z pokrętłami ustawionymi na medium. Wyłącz dolne palniki, zamontuj rożen na grillu.

Uruchom silnik obracający rożnem, odpal tylny palnik rożna i nastaw go na maksymalną moc. Grillowanie 1 kg karkówki zajmie Ci około 1,5 godziny. Ponieważ na czas grillowania ma wpływ kilka czynników zewnętrznych, najlepiej sprawdź czy mięso jest gotowe, używając termometru błyskawicznego. Wieprzowina powinna uzyskać temperaturę wewnętrzną 80 stopni.
Karkówkę z rożna najłatwiej zdjąć używając rękawicy, poprzez zsunięcie pieczeni na deskę do serwowania. Ponieważ karkówka przygotowana na rożnie jest bardzo soczysta, wybierz deskę która posiada rynienkę dookoła. Zgromadzą się w niej wyciekające przysmaki. 
Sos który zebrał się pod mięsem, możesz podać do mięsa. Pamiętaj tylko, by przed zblendowaniem wyciągnąć z niego liście laurowe.

Potrzebne składniki

Karkówka z rożna na grillu - składniki:

  • 1 kg karkówki w jednym kawałku

Składniki na marynatę:

  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Dodatkowo:

  • 2-3 liście laurowe
  • ½ cebuli
  • 1 ½ szklanki wody
  • liście świeżego majeranku - opcjonalnie
recipe mask
Przewiń do góry