- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- GRILLOWANE KLOPSIKI Z BEKONEM - PRZEPIS
GRILLOWANE KLOPSIKI Z BEKONEM - PRZEPIS
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
PrzystawkiCzas przygotowania / Czas gotowania:
30 min. / 45 min.
Ilość osób:
6Poziom trudności:
ŁatwyPełne smaku klopsiki z grilla z serem i bekonem to przysmak dla dzieci oraz dorosłych, którzy nadal mają w sobie coś z dziecka. Bekon z grilla to absolutny hit! Grillowany boczek zasmakuje każdemu!
Inny
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie boczku (najlepiej boczek w plastrach)
- 250g serka Philadelphia
- 0,5kg mielonej wołowiny
- 12 małych kulek sera mozzarella
- 10-12 dużych pieczarek
- wykałaczki lub szpikulce do szaszłyków
MIESZANKA ZIÓŁ:
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii, tymianku i pietruszki
MIESZANKA PRZYPRAW:
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka cebuli w proszku
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 1 łyżka papryki chilli lub sosu chipotle
Sposób przygotowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA GRILLOWANYCH KLOPSIKÓW Z BOCZKIEM
1. Przyrządzenie pieczarek
Oczyść pieczarki i usuń łodygi, następnie umieść pieczarki na brytfannie do pieczenia i posyp mieszanką przypraw. Wymieszaj ser Philadelphia i połowę ziół w misce. Umieść cienką warstwę sera wewnątrz pieczarek. Później pieczarki będą zawijane w boczek.
2. Przyrządzenie klopsików
Przypraw wołowinę pozostałymi ziołami i przyprawami, wymieszaj. Spłaszcz niewielką porcję mielonej wołowiny w dłoni. Umieść kulkę sera mozzarella w środku, zawiń wołowinę, uformuj w klopsik, powinna być mniejsza niż piłeczka golfowa. Włóż klopsik do pieczarki, mocno dociśnij. Owiń każdy klopsik 2 plastrami bekonu, a następnie plastry boczku zepnij wykałaczką lub szpikulcem do szaszłyków i boczek zawijany jest gotowy. Jak widać, przepis na boczek z grilla jest prosty.
Najlepszy efekt uzyskamy poprzez grillowanie pośrednie. W tym celu umieść brytfannę napełnioną do połowy wodą pod rusztami z jednej strony grilla. Rozgrzej grilla do ok. 180°C, używając palników po przeciwnej stronie do naczynia. Jeśli chciałbyś uzyskać aromat dymu, umieść skrzynkę do wędzenia z wiórkami poniżej rusztu, po stronie zapalonego palnika. Rozłóż klopsiki na ruszcie lub na brytfannie w odstępach ok. 2,5 cm, umożliwiając równe pieczenie. Po 40 minutach dodaj swój ulubiony sos BBQ, a następnie pozwól mu podeschnąć w temperaturze 80-100°C przez 5 minut. Pamiętaj, że doskonałym rozwiązaniem są szpikulce do szaszłyków, które zaoszczędzą Ci wiele pracy dzięki umieszczeniu kilku klopsików na jednym szpikulcu. Bekon z grilla gotowy. Życzymy smacznego.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie boczku (najlepiej boczek w plastrach)
- 250g serka Philadelphia
- 0,5kg mielonej wołowiny
- 12 małych kulek sera mozzarella
- 10-12 dużych pieczarek
- wykałaczki lub szpikulce do szaszłyków
MIESZANKA ZIÓŁ:
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii, tymianku i pietruszki
MIESZANKA PRZYPRAW:
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka cebuli w proszku
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 1 łyżka papryki chilli lub sosu chipotle