3 przepisy na amerykańskie hot-dogi z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Wieprzowina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Lunch
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

15 min. / 10 min.

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Jeśli zastanawiam się nad tym, z czym kojarzy mi się USA, odpowiedź może być tylko jedna - wrotki, długie samochody i hot-dogi. Nic w tym dziwnego! Hot-dogi to amerykański klasyk, który doczekał się własnej charakterystycznej kompozycji w większości dużych miast Stanów Zjednoczonych. Ich podstawa to prostota - im mniej składników, tym lepiej - prosto, szybko i smacznie! Przygotowałam dla Ciebie moją własną interpretację najpopularniejszych amerykańskich hot-dogów. Koniecznie wypróbuj mój przepis, zapewniam, że będzie pysznie!

W składnikach do przepisów używam sformułowania “kiełbaski” jako ogólny opis nienarzucający jakiego rodzaju wędlina ma być wykorzystana. Amerykańskie hot-dogi w ogromnej większości są przygotowywane z wołowych kiełbasek. Moje, te które widzicie na zdjęciach to kiełbaski wiedeńskie. Zamiennie możesz wykorzystać parówkę lub inne ulubione wędliny zawsze pamiętając o dobrej jakości produktów. 

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Składniki na hot-dogi w stylu New York:

  • 6 bułek
  • 6 kiełbasek
  • sos cebulowy
  • kiszona kapusta
  • musztarda

Składniki na sos cebulowy:

  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chilli np. sriracha
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • ⅓ szklanki wody
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka koncentratu

Składniki na hot-dogi w stylu San Francisco:

  • 6 bułek
  • 6 kiełbasek
  • 3-5 plastry wędzonego boczku
  • pomidor
  • ogórek konserwowy lub kiszony
  • sałata
  • majonez
  • cebula prażona

Składniki na hot-dogi w stylu Chicago:

  • 6 bułek
  • 6 kiełbasek
  • 1 łyżka masła
  • łyżeczka maku
  • pomidor
  • ogórek konserwowy
  • cebula
  • marynowana papryczka pepperoni
  • sól selerowa
  • w oryginale jest jeszcze zielony sos Relish
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie hot-dogów w stylu New York na grillu gazowym

Na kuchence bocznej podsmaż na oleju pokrojoną w piórka cebulę z dodatkiem soli. Kiedy cebula zacznie się rumienić, dodaj cynamon, sos chilli oraz cukier. Podsmażaj przez 15 sekund, wciąż mieszając, a następnie wlej wodę. Dodaj ocet, koncentrat i doprowadź do wrzenia, gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.

W czasie, kiedy sos gęstnieje, możesz już podgrzewać kiełbaski oraz bułki. Odpal grill i ustaw moc palników w pozycji LOW. Kiełbaski połóż na górną półkę i grilluj ok. 5-7 minut. Do obracania kiełbasek użyj długich szczypiec Baron. Pozwolą Ci na wygodne przewracanie, a dzięki ząbkom zapobiegną wyślizgnięciu się kiełbasek. Bułki przekrój i połóż na grillu nacięciem do dołu, dzięki temu podgrzeją się również w środku.

Jak złożyć hot-doga w stylu New-York?

Podpieczoną bułkę posmaruj musztardą, do środka włóż kiełbaskę. Dodaj ciepły sos cebulowy, kiszoną kapustę i dodatkowo z góry polej musztardą.

Przygotowanie hot-dogów w stylu San Francisco na grillu gazowym

Zacznij od przygotowania składników: kiełbaski owiń wędzonym boczkiem, a pomidora i ogórka pokrój w plastry. Rozgrzej grill i ustaw moc palników w pozycji MEDIUM-LOW. Kiełbaski w boczku grilluj na gładkiej stronie płyty żeliwnej. Grilluj kiełbaski do momentu zarumienienia się boczku, a pod koniec podgrzej na grillu bułki. Do przewracania produktów użyj długich szczypiec krokodylków Baron.

Jak złożyć hot-doga w stylu San Francisco?

Podgrzaną bułkę posmaruj majonezem i włóż do środka kiełbasę w boczku. Dodaj kawałek sałaty, następnie ogórka i pomidora. Posyp wierzch hot-doga prażoną cebulką.

Przygotowanie hot-dogów w stylu Chicago na grillu gazowym

Pomidora i ogórka pokrój wzdłuż na plastry lub ósemki, a cebulę w drobną kostkę. Odpal grill i ustaw moc palników w pozycji LOW. Kiełbaski połóż na górną półkę i grilluj około 5-7 minut.  Przekrojone bułki posmaruj roztopionym masłem i oprósz makiem. Połóż na grillu nacięciem do dołu, dzięki temu podgrzeją się również w środku. Do obracania kiełbasek użyj długich szczypiec krokodylek Baron, pozwolą Ci na wygodne przewracanie, a dzięki ząbkom zapobiegną wyślizgnięciu się kiełbasek.

Jak złożyć hot-doga w stylu Chicago?

Do podgrzanej bułki włóż kiełbaskę, polej ją musztardą i opcjonalnie zielonym sosem Relish. Po jednej stronie połóż plastry pomidorów, a po drugiej ogórka, na środku połóż posiekaną cebulę. Całość oprósz solą selerową*.

*Sól selerowa jest coraz popularniejsza w Polsce i można ją kupić w wybranych sklepach, nasza wersja to suszony seler roztarty z solą morską.

Potrzebne składniki

Składniki na hot-dogi w stylu New York:

  • 6 bułek
  • 6 kiełbasek
  • sos cebulowy
  • kiszona kapusta
  • musztarda

Składniki na sos cebulowy:

  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chilli np. sriracha
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • ⅓ szklanki wody
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka koncentratu

Składniki na hot-dogi w stylu San Francisco:

  • 6 bułek
  • 6 kiełbasek
  • 3-5 plastry wędzonego boczku
  • pomidor
  • ogórek konserwowy lub kiszony
  • sałata
  • majonez
  • cebula prażona

Składniki na hot-dogi w stylu Chicago:

  • 6 bułek
  • 6 kiełbasek
  • 1 łyżka masła
  • łyżeczka maku
  • pomidor
  • ogórek konserwowy
  • cebula
  • marynowana papryczka pepperoni
  • sól selerowa
  • w oryginale jest jeszcze zielony sos Relish
recipe mask
Przewiń do góry