- Broil King®
- Przepisy
- Wieprzowina
- 3 przepisy na amerykańskie hot-dogi z grilla
3 przepisy na amerykańskie hot-dogi z grilla
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WieprzowinaRodzaj posiłku:
LunchCzas przygotowania / Czas gotowania:
15 min. / 10 min.
Ilość osób:
6Poziom trudności:
ŁatwyJeśli zastanawiam się nad tym, z czym kojarzy mi się USA, odpowiedź może być tylko jedna - wrotki, długie samochody i hot-dogi. Nic w tym dziwnego! Hot-dogi to amerykański klasyk, który doczekał się własnej charakterystycznej kompozycji w większości dużych miast Stanów Zjednoczonych. Ich podstawa to prostota - im mniej składników, tym lepiej - prosto, szybko i smacznie! Przygotowałam dla Ciebie moją własną interpretację najpopularniejszych amerykańskich hot-dogów. Koniecznie wypróbuj mój przepis, zapewniam, że będzie pysznie!
W składnikach do przepisów używam sformułowania “kiełbaski” jako ogólny opis nienarzucający jakiego rodzaju wędlina ma być wykorzystana. Amerykańskie hot-dogi w ogromnej większości są przygotowywane z wołowych kiełbasek. Moje, te które widzicie na zdjęciach to kiełbaski wiedeńskie. Zamiennie możesz wykorzystać parówkę lub inne ulubione wędliny zawsze pamiętając o dobrej jakości produktów.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Składniki na hot-dogi w stylu New York:
- 6 bułek
- 6 kiełbasek
- sos cebulowy
- kiszona kapusta
- musztarda
Składniki na sos cebulowy:
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- ⅓ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ostrego sosu chilli np. sriracha
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- ⅓ szklanki wody
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka koncentratu
Składniki na hot-dogi w stylu San Francisco:
- 6 bułek
- 6 kiełbasek
- 3-5 plastry wędzonego boczku
- pomidor
- ogórek konserwowy lub kiszony
- sałata
- majonez
- cebula prażona
Składniki na hot-dogi w stylu Chicago:
- 6 bułek
- 6 kiełbasek
- 1 łyżka masła
- łyżeczka maku
- pomidor
- ogórek konserwowy
- cebula
- marynowana papryczka pepperoni
- sól selerowa
- w oryginale jest jeszcze zielony sos Relish
Sposób przygotowania
Przygotowanie hot-dogów w stylu New York na grillu gazowym
Na kuchence bocznej podsmaż na oleju pokrojoną w piórka cebulę z dodatkiem soli. Kiedy cebula zacznie się rumienić, dodaj cynamon, sos chilli oraz cukier. Podsmażaj przez 15 sekund, wciąż mieszając, a następnie wlej wodę. Dodaj ocet, koncentrat i doprowadź do wrzenia, gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
W czasie, kiedy sos gęstnieje, możesz już podgrzewać kiełbaski oraz bułki. Odpal grill i ustaw moc palników w pozycji LOW. Kiełbaski połóż na górną półkę i grilluj ok. 5-7 minut. Do obracania kiełbasek użyj długich szczypiec Baron. Pozwolą Ci na wygodne przewracanie, a dzięki ząbkom zapobiegną wyślizgnięciu się kiełbasek. Bułki przekrój i połóż na grillu nacięciem do dołu, dzięki temu podgrzeją się również w środku.
Jak złożyć hot-doga w stylu New-York?
Podpieczoną bułkę posmaruj musztardą, do środka włóż kiełbaskę. Dodaj ciepły sos cebulowy, kiszoną kapustę i dodatkowo z góry polej musztardą.
Przygotowanie hot-dogów w stylu San Francisco na grillu gazowym
Zacznij od przygotowania składników: kiełbaski owiń wędzonym boczkiem, a pomidora i ogórka pokrój w plastry. Rozgrzej grill i ustaw moc palników w pozycji MEDIUM-LOW. Kiełbaski w boczku grilluj na gładkiej stronie płyty żeliwnej. Grilluj kiełbaski do momentu zarumienienia się boczku, a pod koniec podgrzej na grillu bułki. Do przewracania produktów użyj długich szczypiec krokodylków Baron.
Jak złożyć hot-doga w stylu San Francisco?
Podgrzaną bułkę posmaruj majonezem i włóż do środka kiełbasę w boczku. Dodaj kawałek sałaty, następnie ogórka i pomidora. Posyp wierzch hot-doga prażoną cebulką.
Przygotowanie hot-dogów w stylu Chicago na grillu gazowym
Pomidora i ogórka pokrój wzdłuż na plastry lub ósemki, a cebulę w drobną kostkę. Odpal grill i ustaw moc palników w pozycji LOW. Kiełbaski połóż na górną półkę i grilluj około 5-7 minut. Przekrojone bułki posmaruj roztopionym masłem i oprósz makiem. Połóż na grillu nacięciem do dołu, dzięki temu podgrzeją się również w środku. Do obracania kiełbasek użyj długich szczypiec krokodylek Baron, pozwolą Ci na wygodne przewracanie, a dzięki ząbkom zapobiegną wyślizgnięciu się kiełbasek.
Jak złożyć hot-doga w stylu Chicago?
Do podgrzanej bułki włóż kiełbaskę, polej ją musztardą i opcjonalnie zielonym sosem Relish. Po jednej stronie połóż plastry pomidorów, a po drugiej ogórka, na środku połóż posiekaną cebulę. Całość oprósz solą selerową*.
*Sól selerowa jest coraz popularniejsza w Polsce i można ją kupić w wybranych sklepach, nasza wersja to suszony seler roztarty z solą morską.
Potrzebne składniki
Składniki na hot-dogi w stylu New York:
- 6 bułek
- 6 kiełbasek
- sos cebulowy
- kiszona kapusta
- musztarda
Składniki na sos cebulowy:
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- ⅓ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ostrego sosu chilli np. sriracha
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- ⅓ szklanki wody
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka koncentratu
Składniki na hot-dogi w stylu San Francisco:
- 6 bułek
- 6 kiełbasek
- 3-5 plastry wędzonego boczku
- pomidor
- ogórek konserwowy lub kiszony
- sałata
- majonez
- cebula prażona
Składniki na hot-dogi w stylu Chicago:
- 6 bułek
- 6 kiełbasek
- 1 łyżka masła
- łyżeczka maku
- pomidor
- ogórek konserwowy
- cebula
- marynowana papryczka pepperoni
- sól selerowa
- w oryginale jest jeszcze zielony sos Relish