- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Ziemniaki z grilla - przepis
Ziemniaki z grilla - przepis
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
DodatkiCzas przygotowania / Czas gotowania:
20 min. / 45 min.
Poziom trudności:
ŁatwyZiemniaki, pyry, grule czy kartofle z grilla, jakkolwiek je nazywasz, doskonale będą smakować przyrządzone na grillu gazowym. Przygotujemy je bez wcześniejszego gotowania, dzięki czemu wszystkie zachowują wiele cennych wartości odżywczych. Możesz je podać do mięs z grilla lub jako pełnowartościowe danie z dodatkiem sosów. Poniżej znajdziecie dwa przepisy: na ziemniaki z grilla z twarożkiem oraz grillowane ziemniaki z sosem tzatziki, dzięki którym ziemniaki z grilla gazowego staną się świetnym daniem na gorące, letnie dni.
Pyry z gzikiem to popularne danie kuchni wielkopolskiej. W proponowanej przez nas wersji są to ziemniaki w mundurkach z grilla faszerowane twarożkiem. Gzik to odpowiednio doprawiony twaróg. Pieczone ziemniaki z grilla z twarożkiem smakują wyśmienicie a przygotowanie tego postnego sosu zajmie kilka minut. Przepis na pyry z gzikiem ma wielu wielbicieli nie tylko w Wielkopolsce, mamy nadzieję, że nasza wersja przypadnie Ci do gustu. Tzatziki to prosty grecki sos przygotowany na bazie ogórków i greckiego jogurtu. Często robimy go do mięs, ale i do przepisu na ziemniaki z grilla pasuje znakomicie.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA ZIEMNIAKI Z GRILLA:
- 1kg ziemniaków
SKŁADNIKI NA TZATZIKI:
- 0.5kg twarogu sernikowego
- 100g jogurtu greckiego
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- 1 duży ogórek szklarniowy
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
SKŁADNIKI NA GZIK:
- 150g półtłustego twarogu
- 3 łyżki śmietany
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- sól, pieprz
- rzodkiewka do podania
Sposób przygotowania
Jak przygotować ziemniaki na grilla?
Rozgrzej grilla, ustawiając palniki w pozycji max. Gdy temperatura wewnątrz osiągnie 250 stopni Celsjusza, zmniejsz moc do średniej. Wyszorowane ziemniaki połóż na górnej półce. Grilluj 45 minut. Aby mieć pewność, że ziemniaki z grilla są miękkie, możesz nakłuć je nożem lub wykałaczką. W trakcie grillowania odwróć je 2-3 razy, aby skórka równomiernie się opiekła.
Jak zrobić gzik do ziemniaków ?
Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj ze śmietaną. Dodaj 3 łyżki szczypiorku i dopraw do smaku sola oraz pieprzem.
Jak zrobić tzatziki ?
Ogórka przekrój wzdłuż na połowę i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj ze szczyptą soli i odstaw na kilka minut. Odciśnij z soku i dodaj twaróg oraz jogurt. Wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem, koperkiem, szczypiorkiem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Tak przygotowane sosy odstaw do lodówki do schłodzenia. Ziemniaki faszerowane twarogiem podawaj z dodatkiem rzodkiewki lub sosem tzatziki skropionym odrobiną oliwy.
Pamiętaj, że sosy do ziemniaków powinny być wyraziste w smaku.
Ziemniaki z grilla z masłem
Smaczną, szybką i prostą potrawą z ziemniaków na grilla jest przekrojenie ich na pół, posypanie solą morską i położenie kawałka masła, które rozpływa się pod wpływem ciepła i nada świetnego smaku.
Ziemniaki z grilla w folii aluminiowej
Zawijając ziemniaki w folię aluminiową, nie uzyskasz chrupiącej skórki, a w smaku będą bardziej przypominać ziemniaki gotowane na parze. Zawijanie ziemniaków w folię jest również niezdrowe, z tego względu najlepiej piec je bezpośrednio na górnym ruszcie grilla. Jeżeli jednak zdecydujesz się na pieczone ziemniaki z grilla w folii aluminiowej, możesz dodać do zawiniątka rozmaryn lub inne zioła.
Czy można piec ziemniaki na ruszcie żeliwnym?
Nie zalecamy pieczenia ziemniaków na głównym ruszcie, ponieważ ruszt żeliwny przekaże zbyt dużo ciepła i ziemniaki spalą się z zewnątrz, a w środku będą niedopieczone. Zapiekane ziemniaki można natomiast przygotować na głównym ruszcie metodą pośrednią. W tym celu umieszczamy ziemniaki na środku rusztu i odpalamy tylko zewnętrzne palniki na minimum.
Smacznego!
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA ZIEMNIAKI Z GRILLA:
- 1kg ziemniaków
SKŁADNIKI NA TZATZIKI:
- 0.5kg twarogu sernikowego
- 100g jogurtu greckiego
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- 1 duży ogórek szklarniowy
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
SKŁADNIKI NA GZIK:
- 150g półtłustego twarogu
- 3 łyżki śmietany
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- sól, pieprz
- rzodkiewka do podania