- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Zdrowe chipsy z jarmużu na grillu gazowym
Zdrowe chipsy z jarmużu na grillu gazowym
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
DodatkiCzas przygotowania / Czas gotowania:
15 min. / 20 min.
Ilość osób:
2Poziom trudności:
ŁatwyTemperatura w grillu (°C)
150Chipsy z jarmużu to zdrowa alternatywa dla sklepowej wersji o nie zawsze dobrym składzie. Przygotowanie chipsów jest bardzo proste, postawą jest oliwa, która pomaga w nadaniu chrupkości, ale również dzięki niej przyprawy trzymają się liści. Zawsze dodajemy też sól, która oprócz podkreślania smaku wyciąga wodę i pomaga w pieczeniu. Pozostałe przyprawy to pole do popisu dla Was, możecie wykorzystać, co tylko lubicie: ostre chilli, orientalny kumin, wędzoną paprykę a może pikantną przyprawą do żeberek ? - jak ją zrobić przeczytacie w przepisie na Żeberka 3-2-1.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA CHIPSY Z JARMUŻU:
- 1 pęczek liści jarmużu (1 opakowanie jarmużu)
- 3 łyżki oliwy
- sól + opcjonalnie inne przyprawy
Sposób przygotowania
Przygotowanie jarmużu
Usuń grube, zdrewniałe łodygi a liście pokrój lub porwij na mniejsze kawałki. Liście jarmużu powinny być suche, umyj je i dokładnie odsącz z wody. Możesz użyć wirówki do sałaty lub wykorzystać papierowe ręczniki. Wrzuć liście do miski, polej oliwą i wymieszaj dłońmi. Postaraj się, aby oliwa dokładnie pokryła jarmuż. Teraz oprósz solą i pozostałymi wybranymi przyprawami.
Do upieczenia chipsów świetnie się sprawdzi stalowa brytfanna. Przyprawione liście rozłóż ciasno, ale w jednej warstwie, dzięki temu wyjdą naprawdę chrupiące.
Pieczenie chipsów z jarmużu
Rozgrzej grill, ustawiając zewnętrzne pokrętła w pozycji high. Kiedy wewnętrzna temperatura osiągnie 120°C, zmniejsz ogień, ustawiając palniki do pozycji pomiędzy medium a low. Wstaw stalową brytfannę nad środkowymi palnikami i piecz przez 15-20 minut. Kontroluj temperaturę i proces pieczenia, w razie potrzeby przykręć palniki do minimum. Średnia temperatura grilla powinna wynosić 120-150°C.
Podawanie
Po upieczeniu odstaw je na chwilę, a następnie podawaj z ulubionymi sosami. Chipsy możesz też wykorzystać jako dodatek do burgerów lub kremowych zup. Jednak nie pozwól, żeby zbyt długo czekały. Jak wszystkie chipsy tak i chipsy z jarmużu z czasem tracą swoją chrupkość.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA CHIPSY Z JARMUŻU:
- 1 pęczek liści jarmużu (1 opakowanie jarmużu)
- 3 łyżki oliwy
- sól + opcjonalnie inne przyprawy