- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Tajska sałatka z wołowiną z grilla i dresigniem z limonki i imbiru - Przepis
Tajska sałatka z wołowiną z grilla i dresigniem z limonki i imbiru - Przepis
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
DodatkiCzas przygotowania:
6 godz. 20 min. /
Świeża i smaczna sałatka z grilla dobrze pasująca do diety nisko węglowodanowej.
Inny
Potrzebne składniki
PRZEPIS NA TAJSKĄ SAŁATKĘ Z WOŁOWINĄ:
- 340g polędwicy wołowej
- 2 ząbki czosnku, posiekanego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka startej skórki z limonki
- 2 łyżki azjatyckiego sosu chilli
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki świeżego soku z limonki
- 1 łyżeczka świeżego imbiru, posiekanego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 cebulki szalotki, posiekane
- ½ papryczki jalapeño, posiekanej
- ¼ łyżeczki soli
- ½ filiżanki oliwy z oliwek
- 6 kubków mixu sałat
Sposób przygotowania
Przygotowanie
Wymieszaj czosnek, sól, pieprz, sok i skórkę z limonki, azjatycki sos chilli i olej sezamowy w szklanej misie lub zamykanej torbie plastikowej. Polędwicę włóż do marynaty i pozostaw w zamknięciu do marynowania na 6 godzin lub na noc.
Rozgrzej grill z pokrętłami ustawionymi na HIGH.
Do przygotowania dressingu, wymieszaj sok z limonki, czosnek, sos sojowy, cebulkę, papryczkę jalapeño i sól w robocie kuchennym przez 20-30 sekund. Do mieszających się składników dolewaj małym strumieniem oliwę z oliwek. Przełóż do małego rondla i podgrzewaj delikatnie, aż do wrzenia. Jeżeli masz grilla z kuchenką boczną, możesz zrobić to na grillu.
Zmniejsz temperaturę grilla na średnią i lekko pokryj ruszty olejem roślinnym, aby zapobiec przywieraniu. Połóż polędwicę na ruszcie i piecz z każdej strony po 4 minuty, nadając jej pięknie opieczony ślad rusztu. Skorzystaj z metody TEN AND TWO, poznaj ją tutaj.
Polędwicę potnij na cienkie kawałki i połóż na mixie sałat. Polej gorącym dressingiem po wierzchu i niezwłocznie podaj.
Potrzebne składniki
PRZEPIS NA TAJSKĄ SAŁATKĘ Z WOŁOWINĄ:
- 340g polędwicy wołowej
- 2 ząbki czosnku, posiekanego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka startej skórki z limonki
- 2 łyżki azjatyckiego sosu chilli
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki świeżego soku z limonki
- 1 łyżeczka świeżego imbiru, posiekanego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 cebulki szalotki, posiekane
- ½ papryczki jalapeño, posiekanej
- ¼ łyżeczki soli
- ½ filiżanki oliwy z oliwek
- 6 kubków mixu sałat