Tajska sałatka z wołowiną z grilla i dresigniem z limonki i imbiru - Przepis

Świeża i smaczna sałatka z grilla dobrze pasująca do diety nisko węglowodanowej.

Inny

Potrzebne składniki

PRZEPIS NA TAJSKĄ SAŁATKĘ Z WOŁOWINĄ:

  • 340g polędwicy wołowej
  • 2 ząbki czosnku, posiekanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki
  • 2 łyżki azjatyckiego sosu chilli
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego 
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, posiekanego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 cebulki szalotki, posiekane
  • ½ papryczki jalapeño, posiekanej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ filiżanki oliwy z oliwek
  • 6 kubków mixu sałat
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie

Wymieszaj czosnek, sól, pieprz, sok i skórkę z limonki, azjatycki sos chilli i olej sezamowy w szklanej misie lub zamykanej torbie plastikowej. Polędwicę włóż do marynaty i pozostaw w zamknięciu do marynowania na 6 godzin lub na noc.

Rozgrzej grill z pokrętłami ustawionymi na HIGH.

Do przygotowania dressingu, wymieszaj sok z limonki, czosnek, sos sojowy, cebulkę, papryczkę jalapeño i sól w robocie kuchennym przez 20-30 sekund. Do mieszających się składników dolewaj małym strumieniem oliwę z oliwek. Przełóż do małego rondla i podgrzewaj delikatnie, aż do wrzenia. Jeżeli masz grilla z kuchenką boczną, możesz zrobić to na grillu.

Zmniejsz temperaturę grilla na średnią i lekko pokryj ruszty olejem roślinnym, aby zapobiec przywieraniu. Połóż polędwicę na ruszcie i piecz z każdej strony po 4 minuty, nadając jej pięknie opieczony ślad rusztu. Skorzystaj z metody TEN AND TWO, poznaj ją tutaj.

Polędwicę potnij na cienkie kawałki i połóż na mixie sałat. Polej gorącym dressingiem po wierzchu i niezwłocznie podaj.

Potrzebne składniki

PRZEPIS NA TAJSKĄ SAŁATKĘ Z WOŁOWINĄ:

  • 340g polędwicy wołowej
  • 2 ząbki czosnku, posiekanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka startej skórki z limonki
  • 2 łyżki azjatyckiego sosu chilli
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego 
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru, posiekanego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 cebulki szalotki, posiekane
  • ½ papryczki jalapeño, posiekanej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ filiżanki oliwy z oliwek
  • 6 kubków mixu sałat
recipe mask
Przewiń do góry