- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Szakszuka z grilla - przepis
Szakszuka z grilla - przepis
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/szakszuka-z-grilla-przepis/szakszuka-z-grilla-przepis-01.jpg)
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
ŚniadanieIlość osób:
4Temperatura w grillu (°C)
180![](/_ipx/f_png,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/140/145/18/17/fp/images/icon/instrukcja-broil-king.png)
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA SZAKSZUKĘ Z GRILLA
- 3-5 jajek
- 800 g pomidorów
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pikantnej mieszanki przypraw lub papryczka chilli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju
- do podania:
- grillowane pieczywo
- ser feta
- kolendra, pietruszka lub bazylia
Zanim zaczniesz grillować, przygotuj poszczególne składniki:
- Pomidory pokrój w grubą kostkę (jeżeli są bardzo wodniste, możesz je trochę odcedzić z soku). Wiosną polecamy wykorzystać pomidory krojone z puszki, są dużo smaczniejsze.
- Cebulę pokrój w piórka, dla urozmaicenia możesz użyć czerwonej i białej.
- Czosnek pokrój w plasterki.
- Paprykę pokrój w grubą kostkę.
- Odmierz do miseczki przyprawy, sól i pieprz.
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
Przygotowanie grilla
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/szakszuka-z-grilla-przepis/szakszuka-z-grilla-przepis-02.jpg)
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1007/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/resize/610/400/fp/images/przepisy/szakszuka-z-grilla-przepis/szakszuka-z-grilla-przepis-03.jpg)
Aby zamontować na grillu żeliwny wok, w którym przygotujemy szakszukę, wyjmij jeden ruszt i aromatyzer. Odpal palnik pod wokiem i ustaw pokrętło w pozycji medium, po 5 minutach zmniejsz do pozycji medium-low.
Sposób przyrządzenia szakszuki na grillu w żeliwnym woku
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/szakszuka-z-grilla-przepis/szakszuka-z-grilla-przepis-04.jpg)
Do rozgrzanego woka wlej olej, wrzuć cebulę i oprósz ją solą, podsmażaj, aż się zeszkli, mieszając co jakiś czas. W następnej kolejności dodaj paprykę i czosnek, a gdy papryka lekko zmięknie, dodaj przyprawy. Przemieszaj i podgrzewaj przez chwilę. Kiedy poczujesz intensywny zapach przypraw, wlej pomidory. Możesz podkręcić trochę temperaturę, sos należy gotować tak długo, aż się zredukuje. W tym czasie podpiecz na grillu pieczywo.
Szakszuka z grilla
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/szakszuka-z-grilla-przepis/szakszuka-z-grilla-przepis-05.jpg)
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1007/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/resize/610/400/fp/images/przepisy/szakszuka-z-grilla-przepis/szakszuka-z-grilla-przepis-06.jpg)
Kiedy sos jest na tyle gęsty, że po rozgarnięciu nie spływa, czas wbić jajka. Po wbiciu jajek nie będziesz już mógł zamieszać sosu, dlatego zmniejsz moc palnika do minimum. Zrób w sosie wgłębienia i w każde z nich wbij po jednym jajku, oprósz solą i zamknij pokrywę grilla. W zależności od pogody jajka będą potrzebować 8-12 minut. Kiedy białko jajek jest ścięte, a żółtko nadal płynne to znak, że jajka są gotowe.
Sposób podawania szakszuki
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/szakszuka-z-grilla-przepis/szakszuka-z-grilla-przepis-07.jpg)
Podawaj od razu po przygotowaniu, z grillowanym pieczywem i pokruszonym serem feta. Całość skrop sokiem z cytryny i posyp posiekaną natka pietruszki, kolendry lub bazylią.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/szakszuka-z-grilla-przepis/szakszuka-z-grilla-przepis-01.jpg)
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA SZAKSZUKĘ Z GRILLA
- 3-5 jajek
- 800 g pomidorów
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pikantnej mieszanki przypraw lub papryczka chilli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju
- do podania:
- grillowane pieczywo
- ser feta
- kolendra, pietruszka lub bazylia
Zanim zaczniesz grillować, przygotuj poszczególne składniki:
- Pomidory pokrój w grubą kostkę (jeżeli są bardzo wodniste, możesz je trochę odcedzić z soku). Wiosną polecamy wykorzystać pomidory krojone z puszki, są dużo smaczniejsze.
- Cebulę pokrój w piórka, dla urozmaicenia możesz użyć czerwonej i białej.
- Czosnek pokrój w plasterki.
- Paprykę pokrój w grubą kostkę.
- Odmierz do miseczki przyprawy, sól i pieprz.
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)