Przepis na ziemniaki hasselback z grilla

Często poszukujemy fajnego dodatku do grillowanego mięsa. Najczęściej decydujemy się na pieczone warzywa i klasyczne ziemniaczki czy frytki z grilla. Jednak ziemniak, ten szczególnie popularny w Polsce dodatek do dań możemy w prosty sposób podkręcić. Przepis na ziemniaki hasselback jest bardzo prosty, cała sztuka polega na tym, aby pociąć je w plasterki, upiec i odpowiednio przyprawić. Aby ziemniaki smakowały wyjątkowo, wystarczy masło, czosnek, zioła i trochę soli. Tak przygotowane ziemniaki hasselback są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Są tak pyszne, że same stanowią doskonałą przystawkę do podania z różnymi sosami.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA ZIEMNIAKI HASSELBACK Z GRILLA

  • 8-10 niewielkich ziemniaków (waga do 90g)
  • 100g masła
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli, czarny pieprz do smaku
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKÓW HASSELBACK

Ziemniaki wyszoruj i osusz, a następnie ponacinaj w cienkie 2-3 mm plasterki. Aby nie przeciąć ziemniaka do końca, przyłóż po bokach drewniane łyżki lub pałeczki do ryżu - zatrzymują one ostrze noża. Brytfannę ze stali szlachetnej posmaruj oliwą i ułóż w niej ziemniaki nacięciem do góry. Miękkie masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanymi ziołami i solą. Połowę masła rozłóż na ziemniakach, delikatnie rozchyl plasterki i wetrzyj masło pomiędzy nie.

Rozgrzej urządzenie, boczne palniki ustaw na max. moc, natomiast środkowe na medium. Gdy grill rozgrzeje się do 250°C, wyłącz środkowe palniki i ustaw nad nimi brytfannę ze stali szlachetnej z przygotowanymi wcześniej ziemniaczkami. Grilluj przy zamkniętej pokrywie przez 30 minut. Po tym czasie posmaruj ziemniaki pozostałym masłem i oprósz solą. Odpal środkowe palniki na minimum mocy i grilluj jeszcze przez 20 minut. Temperatura wewnątrz grilla powinna wynosić 250-280°C, jeżeli jest zbyt wysoka, zmniejsz moc zewnętrznych palników.

Polecam podać ziemniaki z grillowanym indykiem, pokrój go w cienkie paski, przypraw dowolnie i nabij na szpikulce do szaszłyków. Tak przygotowane mięso zacznij piec 20 minut przed końcem grillowania ziemniaków. Szpikulce do szaszłyków możesz wpiąć w górną półkę lub użyć stojaka do szaszłyków.

Podany czas grillowania sprawdza się w przypadku małych ziemniaków, jeśli chcesz upiec ziemniaki o wadze powyżej 100 gramów, czas powinien być dłuższy. Możesz również przykryć ziemniaki folią aluminiową lub dopiec je w końcowej fazie, wykorzystując górną półkę.
Podawaj ciepłe z sałatką warzywną, grillowanym mięsem lub solo z grillowymi sosami i posypane tartym parmezanem.

Pobierz przepis      Pobierz listę zakupów

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie nam miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA ZIEMNIAKI HASSELBACK Z GRILLA

  • 8-10 niewielkich ziemniaków (waga do 90g)
  • 100g masła
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli, czarny pieprz do smaku
recipe mask
Przewiń do góry