Przepis na warzywa grillowane w koszu do rożna

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Lunch
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

15 min. / 25 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Średni
Jeśli zapytamy się kogoś, jaka jest jego ulubiona pora roku, często usłyszymy, że jest to lato. Powodów jest naprawdę sporo - lato kojarzy się z wakacjami, wysokimi temperaturami, odpoczynkiem i pracą w ogrodzie. W ogrodzie znaleźć możemy wówczas również mnóstwo darów natury - owoców i warzyw. Chrupiące grillowane warzywa mają niesamowity smak. Jednak ich przygotowanie na grillu ma jedną wadę - pojedynczo grillowane zajmują bardzo dużo miejsca na rusztach, przez co ciężko jest na nich zmieścić inne pyszności. Ten problem rozwiązuje kosz do rożna, którego górną połówkę wykorzystać można jako wok do grillowania. Korzystając z tego akcesorium, powstał przepis na warzywa grillowane w koszu do rożna. Tak przygotowane warzywa są bardziej chrupiące i delikatniejsze od tych grillowanych bezpośrednio na ruszcie. A i ty zaoszczędzisz trochę czasu, bo nie będziesz musiał obracać każdego kawałka osobno.
Do grillowania wybierz różnokolorowe warzywa, oprócz tego, że Twoje danie będzie wyglądało apetycznie, to warzywa zapewnią ci potężny zastrzyk różnych witamin. Pamiętaj, też o tym, aby do grillowania wybrać warzywa, które mają podobny czas obróbki. O grillowaniu warzyw poczytasz tutaj.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

PRZEPIS NA WARZYWA GRILLOWANE W KOSZU DO ROŻNA - SKŁADNIKI

  • 1 zielona cukinia
  • 1 żółta cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 250g pieczarek
  • 200g kalafiora
  • 1/2 główki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • świeże zioła - rozmaryn, tymianek, szałwia

DO PODANIA (OPCJONALNIE)

  • kasza bulgur
  • pieczywo
  • ser halloumi
  • ser camembert
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZEPIS NA WARZYWA GRILLOWANE W KOSZU DO ROŻNA - JAK ZROBIĆ?

Zacznij od umycia warzyw. Kalafior podziel na mniejsze kawałki, a cukinię i paprykę pokrój w nieco większą kostkę. Kosz pozwoli Ci na natychmiastowe ugrillowanie mniejszych kawałków, bez obawy, że wpadną pomiędzy żeberka rusztu. Małe pieczarki możesz grillować w całości, jeśli masz większe okazy przekrój je na pół lub na cztery części. Czosnek podziel na ząbki. Nie obieraj ich, tylko rozgnieć dłonią. Warzywa skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Dodaj świeże zioła, wymieszaj i odstaw na czas rozgrzania się grilla. Jeżeli twój grill posiada kuchenkę boczną, to ugotuj na niej kaszę bulgur według instrukcji na opakowaniu. 

 

Czas na grillowanie. Wyciągnij ruszt i włóż w jego miejsce płytę żeliwną. Pozostałą w grillu kratkę rusztu obróć na stronę rynienkową, użyj do tego celu uchwytu wielofunkcyjnego. Odpal grill i ustaw palniki w pozycji MEDIUM. Przełóż warzywa do kosza i ustaw na rozgrzanych już rusztach, ponownie wykorzystaj do tego uchwyt wielofunkcyjny. Warzywa grillują się znacznie dłużej niż sery, dlatego warto je ugrillować pierwsze. Grillowanie pod zamkniętą pokrywą może skrócić czas ich obróbki. Pamiętaj, aby przemieszać warzywa w koszu - wystarczy, że potrząśniesz koszem, wykorzystując uchwyt wielofunkcyjny. 

Kiedy warzywa są już prawie gotowe, na rozgrzaną i uprzednio spryskaną olejem spożywczym płytę, wyłóż sery. Grilluj po 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

 

 

 

 

Potrzebne składniki

PRZEPIS NA WARZYWA GRILLOWANE W KOSZU DO ROŻNA - SKŁADNIKI

  • 1 zielona cukinia
  • 1 żółta cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 250g pieczarek
  • 200g kalafiora
  • 1/2 główki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • świeże zioła - rozmaryn, tymianek, szałwia

DO PODANIA (OPCJONALNIE)

  • kasza bulgur
  • pieczywo
  • ser halloumi
  • ser camembert
recipe mask
Przewiń do góry