- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Przepis na tosty z grillowanymi szparagami
Przepis na tosty z grillowanymi szparagami

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
ŚniadanieCzas przygotowania / Czas gotowania:
5 min. / 15 min.
Ilość osób:
3Poziom trudności:
ŁatwySezon na najlepsze szparagi trwa zaledwie dwa miesiąca, dlatego nie wolno go przegapić. Świeże szparagi świetnie nadają się do grillowania, potrzebują zaledwie trochę oliwy i szczyptę przypraw. Chrupiące pieczywo, szparagi grillowane al dente oraz płynne żółtko to kompilacja tekstur, która tworzy idealną całość.

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA TOSTY Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI:
- 500g zielonych szparagów
- 3 jaja
- 3 duże kromki chleba (najlepiej typu ciabatta)
- 3 łyżeczki zielonego pesto
- rukola
- oliwa, sól, pieprz oraz pikantne przyprawy do smaku
- tarty parmezan (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE TOSTÓW Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI
Do przygotowania potrawy będzie potrzebna dedykowana płyta żeliwna. Szparagi umyj i odłam końcówki, grubsze szparagi przekrój wzdłuż na dwie części. Szparagi skrop olejem i prósz solą oraz pikantną przyprawą. Odpal palniki pod żeliwną płytą, pokrętła ustaw w pozycji MEDIUM i poczekaj, aż grill się rozgrzeje. Spryskaj płytę olejem i połóż pieczywo, grilluj przez 3 minuty, obracając w połowie czasu na drugą stronę. Następnie przełóż podpieczony chleb na górną półkę. W tym przepisie jest sporo przewracania, w tym celu najlepiej wykorzystać długą łopatkę Imperial.
Na płytę połóż szparagi, grilluj 2-3 minuty i przełóż na drugą stronę. Podziel je na 3 części, na każdej z nich wbij jedno jajo. Oprósz solą i zamknij grill. Jajka będą gotowe, kiedy białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne - zajmie to ok. 5-6 minut.
Pod koniec grillowania ściągnij z półki chleb, posmaruj go zielonym pesto i połóż rukolę. Gotowe jajka ze szparagami układaj na przygotowanych tostach i oprósz startym parmezanem. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA TOSTY Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI:
- 500g zielonych szparagów
- 3 jaja
- 3 duże kromki chleba (najlepiej typu ciabatta)
- 3 łyżeczki zielonego pesto
- rukola
- oliwa, sól, pieprz oraz pikantne przyprawy do smaku
- tarty parmezan (opcjonalnie)
