Grillowana tortilla z warzywami – przepis

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Lunch
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

10 min. / 15 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
hat

Górna półka grilla

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

180

Tortilla to charakterystyczny rodzaj pieczywa pochodzący z gorącego Meksyku. W oryginalnej recepturze, placki o średnicy od 6 do 30 cm, wyrabiane są z masy lub mąki kukurydzianej. Placki tortilli są bazą dla innych bardziej złożonych potraw jak quesadilla, tacos, nachosy. Nasz przepis to tortilla z grillowanymi warzywami. Jest to jeden z tych przepisów, który na grillu gazowym robi się błyskawicznie. W kilka chwil przygotujesz kolorowe, zdrowe i sycące danie.

Pozwól swoim gościom samodzielnie komponować swoje smaki, podaj półmisek z grillowanymi warzywami, podgrillowane tortille oraz ulubione sosy. W ten sposób szybko przygotujesz kolacje dla kilku osób, a każdy z gości będzie miał okazję, by skomponować swoją własną tortillę.

 

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Tortilla grillowana - składniki:

  • 4 placki tortilli
  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 2 czerwone cebule
  • oliwa z oliwek

MARYNATA DO WARZYW:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sok 1/2  cytryny
  • sok 1/2  pomarańczy
  • 1/2  papryczki chilli
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie tortilli z grillowanymi warzywami

Do podania wybierz ulubione pasty, sosy i chrupiącą sałatę, która doskonale uzupełni miękkie warzywa. Nasza propozycja podania to hummus, rukola, salsa pomidorowa i pikantny sos majonezowy.

Zacznij od przygotowania warzyw. Cukinie pokrój wzdłuż w słupki, bakłażana i cebulę w grube plastry, a paprykę przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. W woreczku strunowym lub misce połącz składniki marynaty i wymieszaj z warzywami. Warzywa nie potrzebują długiego marynowania, możesz je grillować zaraz po przygotowaniu.

Grillowanie warzyw

Rozgrzej grill z palnikami ustawionymi na medium, kiedy osiągnie temperaturę 180°C, wyłóż warzywa na posmarowany olejem ruszt. Do grillowania możesz też wykorzystać żeliwną płytę, wąską brytfannę lub wok. Na blogu znajdziesz obszerny post o tym, jak grillować warzywa. Warzywa grilluj po 4-5 minut z każdej strony. Gotowe warzywa ściągnij z grilla, podpiecz na ruszcie tortillę - wystarczy 10-15 sekund z każdej strony.

Grillowanie tortilli

Większe kawałki warzyw pokrój w paski, tortille posmaruj hummusem, dodaj warzywa i skrop je sokiem z cytryny. Spróbuj uzupełnić smaki, dodając ulubiony sos lub salsę, sałatę, orzechy i podaj zwinęte.

Podawanie

Jeżeli Twoi goście mają odmienne upodobania smakowe - podaj wszystkie składniki na osobnych talerzach i pozwól gościom samodzielnie komponować swoje tortille.

Potrzebne składniki

Tortilla grillowana - składniki:

  • 4 placki tortilli
  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 2 czerwone cebule
  • oliwa z oliwek

MARYNATA DO WARZYW:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sok 1/2  cytryny
  • sok 1/2  pomarańczy
  • 1/2  papryczki chilli
recipe mask
Przewiń do góry