Przepis na sałatkę z grillowanym selerem

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Lunch
time

Czas przygotowania:

35 min. /

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Sałatka z grillowanego selera i warzyw to smaczna i zdrowa propozycja na lekki posiłek lub przystawkę. Grillowany seler ma intensywny smak, który idealnie komponuje się z innymi warzywami. Prosty przepis na sałatkę z grillowanym selerem to świetna propozycja jako dodatek do grillowanych dań lub smaczny starter. Do sałatki można dodać różne warzywa, w zależności od preferencji smakowych. Na przykład, można dodać pokrojone pomidory, ogórki, paprykę, cebulę czy kiełki. Do sałatki można też dodać różnego rodzaju zioła jak pietruszka czy koper. Pomysł na sałatkę z grillowanego selera i warzyw to idealny wybór dla osób, które dbają o swoje zdrowie i dietę.

Charles Daigneault

Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef

Potrzebne składniki

Składniki na sałatkę z grillowanym selerem:

  • 1 bulwa selera
  • 4 szalotki
  • Garść liści bazylii
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 100 ml oleju roślinnego
  • Sok z ćwiartki cytryny
  • Sól i pieprz
recipe mask

Sposób przygotowania

Jak przygotować sałatkę z grillowanym selerem?

Seler i szalotki obieramy, kroimy na pół, smarujemy olejem. Grilla rozgrzewamy do 180-200 C. Na rozgrzany ruszt kładziemy najpierw seler i zamykamy grilla. Często odwracamy podczas grillowania. Grillujemy około 25 minut. W międzyczasie robimy dresing- w misce mieszamy miód i musztardę i za pomocą trzepaczki pomalutku dolewamy olej i mieszamy. 

Grillowanie warzyw

Po 25 minutach dokładamy na grilla szalotki i grillujemy 5 minut.  

Podawanie sałatki z grillowanym selerem

Układamy warzywa na desce, seler kroimy w kostkę i siekamy szalotkę. W misce układamy warzywa, polewamy dresingiem i dekorujemy bazylia i sokiem z cytryny.

Potrzebne składniki

Składniki na sałatkę z grillowanym selerem:

  • 1 bulwa selera
  • 4 szalotki
  • Garść liści bazylii
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 100 ml oleju roślinnego
  • Sok z ćwiartki cytryny
  • Sól i pieprz
recipe mask
Przewiń do góry