- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Przepis na sałatkę z grillowanym selerem
Przepis na sałatkę z grillowanym selerem
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
LunchCzas przygotowania:
35 min. /
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwySałatka z grillowanego selera i warzyw to smaczna i zdrowa propozycja na lekki posiłek lub przystawkę. Grillowany seler ma intensywny smak, który idealnie komponuje się z innymi warzywami. Prosty przepis na sałatkę z grillowanym selerem to świetna propozycja jako dodatek do grillowanych dań lub smaczny starter. Do sałatki można dodać różne warzywa, w zależności od preferencji smakowych. Na przykład, można dodać pokrojone pomidory, ogórki, paprykę, cebulę czy kiełki. Do sałatki można też dodać różnego rodzaju zioła jak pietruszka czy koper. Pomysł na sałatkę z grillowanego selera i warzyw to idealny wybór dla osób, które dbają o swoje zdrowie i dietę.
Charles Daigneault
Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef
Potrzebne składniki
Składniki na sałatkę z grillowanym selerem:
- 1 bulwa selera
- 4 szalotki
- Garść liści bazylii
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 100 ml oleju roślinnego
- Sok z ćwiartki cytryny
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania
Jak przygotować sałatkę z grillowanym selerem?
Seler i szalotki obieramy, kroimy na pół, smarujemy olejem. Grilla rozgrzewamy do 180-200 C. Na rozgrzany ruszt kładziemy najpierw seler i zamykamy grilla. Często odwracamy podczas grillowania. Grillujemy około 25 minut. W międzyczasie robimy dresing- w misce mieszamy miód i musztardę i za pomocą trzepaczki pomalutku dolewamy olej i mieszamy.
Grillowanie warzyw
Po 25 minutach dokładamy na grilla szalotki i grillujemy 5 minut.
Podawanie sałatki z grillowanym selerem
Potrzebne składniki
Składniki na sałatkę z grillowanym selerem:
- 1 bulwa selera
- 4 szalotki
- Garść liści bazylii
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 100 ml oleju roślinnego
- Sok z ćwiartki cytryny
- Sól i pieprz