- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Przepis na sałatkę szpinakową Walper
Przepis na sałatkę szpinakową Walper
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
DodatkiPoziom trudności:
Łatwy"Walper spinach salad" - przepis dostaliśmy od naszego przyjaciela z Kanady - Witzela (założyciel marki Broil King), który podzielił się z nami popisową sałatką swojej mamy. Receptura powstała w Hotelu Walper w kanadyjskim mieście Kitchener, które jest silnie związane z marką Broil King. Wspomniany hotel należał przez wiele lat do rodziny Witzel, a przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie, więc śmiało możemy stwierdzić: to ulubiona sałatka rodziny Witzel!
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
PRZEPIS NA SAŁATKĘ SZPINAKOWĄ:
- 400g świeżych liści szpinaku
- 0,5kg boczku wieprzowego (opcjonalnie)
- 100g śmietany
- 2 łyżki stołowe winnego octu
- 1 łyżka stołowa startej cebuli
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka stołowa cukru
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 - 3 łyżki stołowe białej fasoli konserwowej
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Przygotowanie i podanie sałatki
Liście szpinaku opłucz w zimnej wodzie, twarde łodygi wytnij i wyrzuć. Wysusz liście ręcznikiem papierowym i odłóż na bok. W wersji mięsnej boczek pokrój w drobną kosteczkę. Wykorzystaj do tego celu deskę Baron. Włóż do grilla dedykowaną płytę żeliwną, następnie rozgrzej z palnikami ustawionymi na MEDIUM. Podsmaż boczek na płycie, jednak nie powinien być zbyt mocno wysmażony, gotowy odłóż na bok.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie dressingu. Do dużego słoika przełóż śmietanę, winny ocet, musztardę, startą cebulę, cukier i przyprawy. Zamknięty słoik intensywnie mieszaj przez 3 minuty, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, a cukier rozpuścił. Przypraw wedle uznania, przygotowany sos powinien mieć słodko - kwaśny smak. Ostatnim etapem jest kompozycja sałaty, zroluj kilka liści razem i rozdrobnij ostrym nożem na mniejsze kawałki, które rozłożysz na wklęsłej misie. Następnie posyp całość boczkiem i polej przygotowanym dressingiem. Przygotowaną sałatkę przyozdób pomidorkami koktajlowymi i fasolką. Tak przygotowaną sałatkę wygodnie nakłada się przy użyciu szczypiec krokodylków.
Potrzebne składniki
PRZEPIS NA SAŁATKĘ SZPINAKOWĄ:
- 400g świeżych liści szpinaku
- 0,5kg boczku wieprzowego (opcjonalnie)
- 100g śmietany
- 2 łyżki stołowe winnego octu
- 1 łyżka stołowa startej cebuli
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka stołowa cukru
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 - 3 łyżki stołowe białej fasoli konserwowej
- sól i pieprz do smaku