Przepis na sałatkę makaronową z grillowanymi warzywami i serem halloumi

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Dodatki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20 min. / 8 min.

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Sałatka makaronowa to idealne danie na spotkanie z rodziną i znajomymi, a także uzupełnienie menu przyjęcia przy grillu. Dodatek grillowanych warzyw i sera halloumi nadaje sałatce innego wymiaru, przełamując smak 'nudnego makaronu'. Świeża bazylia i suszone pomidory dodają jej intensywności, a dressing z musztardyą i octem mocniejszego charakteru.

Jannell Lo & Jessica Kalman

Byte Size

Potrzebne składniki

Składniki na sałatkę makaronową z grillowanymi warzywami i serem halloumi:

  • 3 szklanki makaronu 
  • oliwa z oliwek
  • 1 cukinia -  średniej wielkości
  • 1 papryka (najlepiej czerwona)
  • 1/2  łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2  łyżeczki czosnku granulowanego
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz
  • 1 ser halloumi (minimum 200g)
  • 1/2  szklanki suszonych pomidorów w oleju 
  • pęczek świeżej bazylii

Składniki na sos do sałatki:

  • 2 łyżki octu winnego 
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ostrej musztardy (najlepiej dijon)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2  łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4   szklanki oliwy z oliwek
recipe mask

Sposób przygotowania

Sałatka makaronowa z grillowanymi warzywami i serem halloumi na grillu gazowym

W osobnej misce wymieszaj składniki do sosu, odłóż na bok. Będzie ci potrzebny później. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Jeśli Twój grill posiada kuchenkę boczną, możesz to zrobić właśnie na niej. Po ugotowaniu do makaronu dodaj odrobinę oliwy i odłóż do wystygnięcia. Paprykę oraz cebulę pokrój w plastry. Cukinię przekrój na pół, a następnie w półplasterki. Warzywa wymieszaj z przyprawami i odrobiną oleju. Ser halloumi przekrój wzdłuż dłuższego boku na mniejsze kawałki (ie mogą być zbyt cienkie). Świeżą bazylię i suszone pomidory pokrój na drobne kawałki i odłóż na bok, dodasz je na samym końcu do ostudzonego makaronu.


Odpal grill i ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM. Rozgrzej grill do temperatury 200 stopni, następnie przekręć pokrętła do pozycji LOW. Spryskaj ruszty olejem, wykorzystaj do tego celu rozpylacz do oleju. Grilluj warzywa oraz ser przez około 3-4 minuty na każdą ze stron. Warzywa mają być przypieczone, ale wciąż chrupiące, ser ma się zarumienić. Do obracania warzyw na ruszcie użyliśmy szczypców krokodylek, które dzięki specjalnemu zakończeniu pozwoliły nam na pewne złapanie kawałków.

 

Po ostudzeniu pokrój paprykę, cebulę oraz ser na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj schłodzony makaron, warzywa, ser oraz bazylię i pomidory. Podawaj zaraz po przygotowaniu lub na następny dzień, pamiętaj, aby przed serwowaniem polać sałatkę odrobiną sosu. 

Potrzebne składniki

Składniki na sałatkę makaronową z grillowanymi warzywami i serem halloumi:

  • 3 szklanki makaronu 
  • oliwa z oliwek
  • 1 cukinia -  średniej wielkości
  • 1 papryka (najlepiej czerwona)
  • 1/2  łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2  łyżeczki czosnku granulowanego
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz
  • 1 ser halloumi (minimum 200g)
  • 1/2  szklanki suszonych pomidorów w oleju 
  • pęczek świeżej bazylii

Składniki na sos do sałatki:

  • 2 łyżki octu winnego 
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ostrej musztardy (najlepiej dijon)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2  łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4   szklanki oliwy z oliwek
recipe mask
Przewiń do góry