- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Przepis na młodą kapustę z boczkiem
Przepis na młodą kapustę z boczkiem
Metoda przyrządzenia:
DuszenieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
DodatkiPoziom trudności:
ŚredniTemperatura w grillu (°C)
180Przepis na młodą kapustę z boczkiem, którą przygotowaliśmy na grillu gazowym z wykorzystaniem żeliwnego woka, wpisuje się w kapuściany sezon. Młoda kapusta może być dodatkiem do grillowanych dań, doskonale komponuje się z kiełbasą z grilla, grillowaną karkówką czy żeberkami. Przygotowując młodą kapustę, możesz ją potraktować jako potrawę typu "zero waste", czyli taką, w której wykorzystujemy resztki z innych dań, możesz do niej dodać grillowaną kiełbasę, boczek czy nawet końcówkę sosu do pizzy.
Przyprawiając młodą kapustę, pamiętaj o kminku, który wspomaga trawienie i doskonale smakuje z kapustą. Jeżeli nie lubisz ziaren kminku, wykorzystaj mielony.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA MŁODĄ KAPUSTĘ Z BOCZKIEM Z GRILLA:
- 1 główka młodej kapusty
- 350g wędzonego boczku
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki octu winnego
- ½ łyżeczki pikantnej mieszanki przypraw (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- olej
Sposób przygotowania
Jak przygotować młodą kapustę z boczkiem na grillu?
Zacznij od przygotowania składników, boczek i cebulę pokrój w kostkę, czosnek i koperek drobno posiekaj, a kapustę poszatkuj. Jeśli tak jak my wykorzystujesz też grillowaną kiełbasę - pokrój ją w plasterki.
Przygotuj grilla
Wyciągnij z grilla jeden ruszt i aromatyzer. W to miejsce włóż żeliwny wok. Przez kilka minut rozgrzewaj grilla, ustawiając pokrętła na maksymalna moc. Kiedy grill osiągnie temperaturę wewnętrzną 180 stopni, zmniejsz moc palników do medium, a palnik pod wokiem do low. Spryskaj wok olejem i wrzuć boczek.
Grillowanie
Często mieszając poczekaj, aż się zarumieni i dołóż cebulę oraz czosnek. Jeśli boczek jest chudy i wytopiło się niewiele tłuszczu, dodaj trochę oleju. Do cebuli dodaj kminek i pikantną przyprawę, podgrzewaj 15 sekund. Potem stopniowo dodawaj kapustę, będzie Ci się wydawało, że jest jej za dużo, ale kapusta traci dużo na objętości, dlatego dokładaj po kilka garści, przemieszaj i poczekaj chwilę, aż zrobi się miejsce na kolejną porcję kapusty. Dodaj pokrojoną kiełbasę i zamknij pokrywę grilla. Mieszając co jakiś czas, kontroluj stopień miękkości kapusty. Na koniec dopraw całość cukrem, octem winnym i dodaj posiekany koperek. Czas grillowania to ok. 20 minut przy średniej temperaturze 150°C.
Podawanie
Podawaj ze świeżym chlebem, pieczonym na grillu i kawałkiem grillowanej kiełbaski.
Tu znajdziesz przepis na: chleb pszenny pieczony w brytfannie.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA MŁODĄ KAPUSTĘ Z BOCZKIEM Z GRILLA:
- 1 główka młodej kapusty
- 350g wędzonego boczku
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki octu winnego
- ½ łyżeczki pikantnej mieszanki przypraw (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- olej