- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Przepis na leczo z grilla w żeliwnym woku
Przepis na leczo z grilla w żeliwnym woku
Metoda przyrządzenia:
GotowanieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
LunchCzas przygotowania / Czas gotowania:
15 min. / 20 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyStrona rusztów stożkowa
TAKTemperatura w grillu (°C)
180Leczo to jedna z tych potraw, która wyjątkowo przywodzi na myśl upojny smak lata. Już za chwilę rozpoczniemy zbiory świeżych pomidorów i papryk, rosnących w przydomowych ogródkach. To doskonały powód, aby przygotować te sycące danie w naszych ogrodowych królestwach na grillu. Leczo to węgierska potrawa, która ma na świecie wiele odmian, ale jej główne składniki wszędzie są niezmienne: papryka, cebula i pomidory, a wszystko to z dodatkiem aromatycznych ziół. Popularne w Polsce Leczo podawane jest z cukinią i kiełbasą. W naszym przepisie kiełbasę grillujemy osobno na ruszcie i dodajemy na koniec tuż przed podaniem. Dzięki temu możemy wcześniej odłożyć część lecza dla osób, które nie jedzą mięsa.
Leczo to świetne danie jednogarnkowe, które doskonale rozgrzewa i syci, na grillu gazowym przygotujesz je, wykorzystując żeliwny wok lub żeliwną brytfannę do żeberek.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA LECZO Z GRILLA W ŻELIWNYM WOKU:
- 5 papryk w różnych kolorach - ok. 800g
- 6 pomidorów - ok. 800g lub 2 puszki po 400g
- 1 cukinia
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki smalcu (w wersji wegańskiej olej rzepakowy)
PRZYPRAWY:
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 garść świeżego oregano
- opcjonalnie kiełbasa
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE LECZO NA GRILLU GAZOWYM
Przed odpaleniem grilla przygotuj poszczególne składniki. Cukinię i paprykę pokrój na kawałki, a cebulę w grubą kostkę. Pomidory natnij i przelej wrzątkiem, dzięki czemu skórka łatwo się ściągnie, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Posiekaj czosnek i przygotuj przyprawy.
Żeliwny wok umieść w miejsce jednego ze środkowych rusztów, tak aby po obu stronach woka były palniki. Jeżeli używasz żeliwnej brytfanny do żeberek, wyjmij stalowy ruszt ze środka, a brytfannę umieść na środku rusztów. Odpal palniki i ustaw je w pozycji medium/low, a sam palnik pod wokiem ustaw na minimum mocy.
Grillowanie
Połóż na ruszcie kiełbasę, a następnie zacznij przygotowywać leczo w woku. Do woka dodaj smalec, dorzuć cebulę i mieszając, poczekaj, aż się zeszkli, następnie dodaj czosnek i przyprawy. Pozwól im się podgrzać i połączyć smaki, następnie dodaj paprykę. Po 10 minutach dorzuć do woka cukinię, a po kolejnych 5 minutach pomidory i oregano. Zamknij pokrywę i pozostaw, aż sos trochę się zredukuje. Jeżeli pomidory puszczą dużo wody, możesz podkręcić moc palników.
Podawanie
Dopraw do smaku solą i podawaj z kiełbasą i pieczywem.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA LECZO Z GRILLA W ŻELIWNYM WOKU:
- 5 papryk w różnych kolorach - ok. 800g
- 6 pomidorów - ok. 800g lub 2 puszki po 400g
- 1 cukinia
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki smalcu (w wersji wegańskiej olej rzepakowy)
PRZYPRAWY:
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 garść świeżego oregano
- opcjonalnie kiełbasa