Przepis na leczo z grilla w żeliwnym woku

flame

Metoda przyrządzenia:

Gotowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Lunch
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

15 min. / 20 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Strona rusztu stożkowa

Strona rusztów stożkowa

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

180

Leczo to jedna z tych potraw, która wyjątkowo przywodzi na myśl upojny smak lata. Już za chwilę rozpoczniemy zbiory świeżych pomidorów i papryk, rosnących w przydomowych ogródkach. To doskonały powód, aby przygotować te sycące danie w naszych ogrodowych królestwach na grillu. Leczo to węgierska potrawa, która ma na świecie wiele odmian, ale jej główne składniki wszędzie są niezmienne: papryka, cebula i pomidory, a wszystko to z dodatkiem aromatycznych ziół. Popularne w Polsce Leczo podawane jest z cukinią i kiełbasą. W naszym przepisie kiełbasę grillujemy osobno na ruszcie i dodajemy na koniec tuż przed podaniem. Dzięki temu możemy wcześniej odłożyć część lecza dla osób, które nie jedzą mięsa.

 

Leczo to świetne danie jednogarnkowe, które doskonale rozgrzewa i syci, na grillu gazowym przygotujesz je, wykorzystując żeliwny wok lub żeliwną brytfannę do żeberek.

 

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA LECZO Z GRILLA W ŻELIWNYM WOKU:

  • 5 papryk w różnych kolorach - ok. 800g
  • 6 pomidorów - ok. 800g lub 2 puszki po 400g
  • 1 cukinia
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki smalcu (w wersji wegańskiej olej rzepakowy)

PRZYPRAWY:

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 garść świeżego oregano
  • opcjonalnie kiełbasa
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE LECZO NA GRILLU GAZOWYM

Przed odpaleniem grilla przygotuj poszczególne składniki. Cukinię i paprykę pokrój na kawałki, a cebulę w grubą kostkę. Pomidory natnij i przelej wrzątkiem, dzięki czemu skórka łatwo się ściągnie, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Posiekaj czosnek i przygotuj przyprawy.

Żeliwny wok umieść w miejsce jednego ze środkowych rusztów, tak aby po obu stronach woka były palniki. Jeżeli używasz żeliwnej brytfanny do żeberek, wyjmij stalowy ruszt ze środka, a brytfannę umieść na środku rusztów. Odpal palniki i ustaw je w pozycji medium/low, a sam palnik pod wokiem ustaw na minimum mocy.

Grillowanie

Połóż na ruszcie kiełbasę, a następnie zacznij przygotowywać leczo w woku. Do woka dodaj smalec, dorzuć cebulę i mieszając, poczekaj, aż się zeszkli, następnie dodaj czosnek i przyprawy. Pozwól im się podgrzać i połączyć smaki, następnie dodaj paprykę. Po 10 minutach dorzuć do woka cukinię, a po kolejnych 5  minutach pomidory i oregano. Zamknij pokrywę i pozostaw, aż sos trochę się zredukuje. Jeżeli pomidory puszczą dużo wody, możesz podkręcić moc palników.

Podawanie

Dopraw do smaku solą i podawaj z kiełbasą i pieczywem.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA LECZO Z GRILLA W ŻELIWNYM WOKU:

  • 5 papryk w różnych kolorach - ok. 800g
  • 6 pomidorów - ok. 800g lub 2 puszki po 400g
  • 1 cukinia
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki smalcu (w wersji wegańskiej olej rzepakowy)

PRZYPRAWY:

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 garść świeżego oregano
  • opcjonalnie kiełbasa
recipe mask
Przewiń do góry