- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Przepis na kremową zupę dyniową
Przepis na kremową zupę dyniową
Metoda przyrządzenia:
GotowanieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
10 min. / 45 min.
Ilość osób:
6Poziom trudności:
ŁatwyKuchenka boczna
TAKStrona rusztów stożkowa
TAKTemperatura w grillu (°C)
200Jesień to czas dyni i dań w kolorach pomarańczy. Grillowana dynia ma wyjątkowy wielowymiarowy smak. Można ją wykorzystać jako dodatek do grillowanych mięs, warzywnych sałatek lub pysznej zupy. Dziś proponuję Ci przygotowanie kremowej, rozgrzewającej i sycącej zupy.
Do grillowania polecam dynię odmiany Hokkaido lub jej "olbrzymią" wersję Uchiki Kuri. Te dwie odmiany charakteryzują się tym, że ich skórka jest jadalna, a miąższ zwarty i kremowy. Dzięki swoim właściwościom idealnie nadaje się do grillowania bez konieczności obierania.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KREMOWĄ ZUPĘ Z GRILLOWANĄ DYNIĄ:
- 1 dynia hokkaido lub uchiki kuri
- oliwa
- sól
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 4 cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2cm kawałek imbiru
- 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
- sok z 1 pomarańczy
- kilka listków świeżego tymianku
- 1 papryczka chilli (opcjonalnie)
- prażone płatki migdałów lub grzanki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE ZUPY DYNIOWEJ NA GRILLU
Dynię przekrój na 4 części i usuń pestki, skrop oliwą i oprósz solą. Rozgrzej grill do 200ºC, ustawiając boczne palniki w pozycji MEDIUM-HIGH, a środkowe na LOW. Po rozgrzaniu grilla wyłącz palniki pod środkowymi rusztami i połóż na nich dynię. Grilluj przez 35-45 minut przy zamkniętej pokrywie grilla, w połowie tego czasu obróć dynię na drugą stronę.
Odpal palnik kuchenki bocznej, w garnku podgrzej olej kokosowy i podsmaż posiekaną w kostkę cebulkę.
Dodaj czosnek i starty imbir, a następnie dodaj zgrillowaną dynię.
Całość zalej bulionem i gotuj przez 10 minut, po tym czasie zblenduj wszystko na gładko. Dopraw do smaku sokiem z pomarańczy, opcjonalnie dodaj soli i posiekaną papryczkę chilli. Podawaj z grzankami lub prażonymi płatkami migdałów oraz z listkami świeżego tymianku.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KREMOWĄ ZUPĘ Z GRILLOWANĄ DYNIĄ:
- 1 dynia hokkaido lub uchiki kuri
- oliwa
- sól
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 4 cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2cm kawałek imbiru
- 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
- sok z 1 pomarańczy
- kilka listków świeżego tymianku
- 1 papryczka chilli (opcjonalnie)
- prażone płatki migdałów lub grzanki (opcjonalnie)