Przepis na kremową zupę dyniową

flame

Metoda przyrządzenia:

Gotowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

10 min. / 45 min.

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Łatwy
kuchenka boczna

Kuchenka boczna

TAK
Strona rusztu stożkowa

Strona rusztów stożkowa

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

200

Jesień to czas dyni i dań w kolorach pomarańczy. Grillowana dynia ma wyjątkowy wielowymiarowy smak. Można ją wykorzystać jako dodatek do grillowanych mięs, warzywnych sałatek lub pysznej zupy. Dziś proponuję Ci przygotowanie kremowej, rozgrzewającej i sycącej zupy.

Do grillowania polecam dynię odmiany Hokkaido lub jej "olbrzymią" wersję Uchiki Kuri. Te dwie odmiany charakteryzują się tym, że ich skórka jest jadalna, a miąższ zwarty i kremowy. Dzięki swoim właściwościom idealnie nadaje się do grillowania bez konieczności obierania.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA KREMOWĄ ZUPĘ Z GRILLOWANĄ DYNIĄ:

  • 1 dynia hokkaido lub uchiki kuri
  • oliwa
  • sól
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 4 cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2cm kawałek imbiru
  • 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sok z 1 pomarańczy
  • kilka listków świeżego tymianku
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie)
  • prażone płatki migdałów lub grzanki (opcjonalnie)
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE ZUPY DYNIOWEJ NA GRILLU

 

Dynię przekrój na 4 części i usuń pestki, skrop oliwą i oprósz solą. Rozgrzej grill do 200ºC, ustawiając boczne palniki w pozycji MEDIUM-HIGH, a środkowe na LOW. Po rozgrzaniu grilla wyłącz palniki pod środkowymi rusztami i połóż na nich dynię. Grilluj przez 35-45 minut przy zamkniętej pokrywie grilla, w połowie tego czasu obróć dynię na drugą stronę.

Odpal palnik kuchenki bocznej, w garnku podgrzej olej kokosowy i podsmaż posiekaną w kostkę cebulkę.

Dodaj czosnek i starty imbir, a następnie dodaj zgrillowaną dynię.

Całość zalej bulionem i gotuj przez 10 minut, po tym czasie zblenduj wszystko na gładko. Dopraw do smaku sokiem z pomarańczy, opcjonalnie dodaj soli i posiekaną papryczkę chilli. Podawaj z grzankami lub prażonymi płatkami migdałów oraz z listkami świeżego tymianku.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA KREMOWĄ ZUPĘ Z GRILLOWANĄ DYNIĄ:

  • 1 dynia hokkaido lub uchiki kuri
  • oliwa
  • sól
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 4 cebulki dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2cm kawałek imbiru
  • 1l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sok z 1 pomarańczy
  • kilka listków świeżego tymianku
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie)
  • prażone płatki migdałów lub grzanki (opcjonalnie)
recipe mask
Przewiń do góry