- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Przepis na grillowanego buraka po azjatycku z masłem pomarańczowym
Przepis na grillowanego buraka po azjatycku z masłem pomarańczowym
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
PrzekąskiCzas przygotowania:
40 min. /
Ilość osób:
1Poziom trudności:
ŁatwyPrawdziwym sukcesem tego dania są buraki ugotowane w punkt! Pewnie nawet nie przyszło Wam do głowy, że można użyć termometru do pieczenia warzyw? 90 stopni w środku oznacza, że buraki nie są już surowe, a wciąż zachowają przyjemną chrupkość. Masło to już totalny sztos - można je z powodzeniem stosować do mięsa. Do stęka z azjatyckim pazurem, wieprzowiny o zabarwieniu meksykańskim, czy drobiu. To danie można oczywiście podawać jako osobną, jesienną sałatkę, ale też jako dodatek do mięsa.
Kapusta pak choi pochodzi z Azji i jest dodatkiem do wielu orientalnych dań. Nie jest trudno dostępna w sklepach, często widnieje pod nazwą ,,kapusta chińska''. Warto wiedzieć, że im mniejsza kapusta, tym bardziej delikatna. Przepis na grillowanego buraka podanego z kapustą pak choi i masłem pomarańczowym to świetna propozycja sałatki, przystawki czy dodatku do dania głównego.
Kacper Salzman
Grillmaster, kucharz, muzyk
Potrzebne składniki
Składniki:
- 3 małe buraki
- 1 kapusta pak choi
- 1 szalotka
- 100g masła
- Imbir kawałek wielkości kciuka
- Czosnek 2 ząbki
- 3 małe buraki
- 1 kapusta pak choi
- 1 szalotka
- 100g masła
- kawałek imbiru (wielkości kciuka)
- 2 ząbki czosnku
- sok z połówki pomarańczy
- skórka z 1 pomarańczy
- przyprawa Cape Herb&Spice Asian Stirfry
- sól i pieprz
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
Sposób przygotowania
Grillowanie buraków
Ruszt ułóż stroną stożkową i spryskaj go olejem sezamowym za pomocą rozpylacza oleju. Nagrzej grill do temperatury ok.180-200 stopni (wszystkie palniki na minimum). Obierz i posmaruj buraki olejem sezamowym. Wbij termometr i grilluj, aż buraki osiągną 90 stopni Celsjusza (40 minut do godziny).
Przygotowanie masła
Posiekaj drobno imbir i czosnek. Zetrzyj skórkę z pomarańczy. Wymieszaj składniki: masło, czosnek, imbir, skórka, sok z pomarańczy, sos sojowy, przyprawa Cape Herb&Spice Asian Stirfry. Możesz uformować z masła wałek - będzie łatwiej porcjować, ale nie jest to koniecznie. Można podawać po prostu łyżką.
Kapusta pak choi
Przekrój kapustę na pół, posmaruj olejem sezamowym i grilluj około 2-3 minut z jednej strony.
Podanie grillowanych buraków z kapustą pak choi i masłem pomarańczowym
Ułóż pak choi, buraki. Póki warzywa są gorące, połóż na nich krążek masła. Możesz też je delikatnie przesmarować albo wymieszać z masłem w misce. Posiekaj szalotkę i dodaj do sałatki.
Potrzebne składniki
Składniki:
- 3 małe buraki
- 1 kapusta pak choi
- 1 szalotka
- 100g masła
- Imbir kawałek wielkości kciuka
- Czosnek 2 ząbki
- 3 małe buraki
- 1 kapusta pak choi
- 1 szalotka
- 100g masła
- kawałek imbiru (wielkości kciuka)
- 2 ząbki czosnku
- sok z połówki pomarańczy
- skórka z 1 pomarańczy
- przyprawa Cape Herb&Spice Asian Stirfry
- sól i pieprz
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego