Przepis na grillowanego buraka po azjatycku z masłem pomarańczowym

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Przekąski
time

Czas przygotowania:

40 min. /

plate

Ilość osób:

1
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Prawdziwym sukcesem tego dania są buraki ugotowane w punkt! Pewnie nawet nie przyszło Wam do głowy, że można użyć termometru do pieczenia warzyw? 90 stopni w środku oznacza, że buraki nie są już surowe, a wciąż zachowają przyjemną chrupkość. Masło to już totalny sztos - można je z powodzeniem stosować do mięsa. Do stęka z azjatyckim pazurem, wieprzowiny o zabarwieniu meksykańskim, czy drobiu. To danie można oczywiście podawać jako osobną, jesienną sałatkę, ale też jako dodatek do mięsa. 

Kapusta pak choi pochodzi z Azji i jest dodatkiem do wielu orientalnych dań. Nie jest trudno dostępna w sklepach, często widnieje pod nazwą ,,kapusta chińska''. Warto wiedzieć, że im mniejsza kapusta, tym bardziej delikatna. Przepis na grillowanego buraka podanego z kapustą pak choi i masłem pomarańczowym to świetna propozycja sałatki, przystawki czy dodatku do dania głównego.

Kacper Salzman

Grillmaster, kucharz, muzyk

Potrzebne składniki

Składniki:

  • 3 małe buraki 
  • 1 kapusta pak choi 
  • 1 szalotka 
  • 100g masła  
  • Imbir kawałek wielkości kciuka 
  • Czosnek 2 ząbki 
  • 3 małe buraki
  • 1 kapusta pak choi
  • 1 szalotka
  • 100g masła
  • kawałek imbiru (wielkości kciuka)
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówki pomarańczy
  • skórka z 1 pomarańczy
  • przyprawa Cape Herb&Spice Asian Stirfry
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
recipe mask

Sposób przygotowania

Grillowanie buraków

Ruszt ułóż stroną stożkową i spryskaj go olejem sezamowym za pomocą rozpylacza oleju. Nagrzej grill do temperatury ok.180-200 stopni (wszystkie palniki na minimum). Obierz i posmaruj buraki olejem sezamowym. Wbij termometr i grilluj, aż buraki osiągną 90 stopni Celsjusza (40 minut do godziny). 

Przygotowanie masła

Posiekaj drobno imbir i czosnek. Zetrzyj skórkę z pomarańczy. Wymieszaj składniki: masło, czosnek, imbir, skórka, sok z pomarańczy, sos sojowy, przyprawa Cape Herb&Spice Asian Stirfry. Możesz uformować z masła wałek - będzie łatwiej porcjować, ale nie jest to koniecznie. Można podawać po prostu łyżką. 

Kapusta pak choi

Przekrój kapustę na pół, posmaruj olejem sezamowym i grilluj około 2-3 minut z jednej strony.

Podanie grillowanych buraków z kapustą pak choi i masłem pomarańczowym 

Ułóż pak choi, buraki. Póki warzywa są gorące, połóż na nich krążek masła. Możesz też je delikatnie przesmarować albo wymieszać z masłem w misce. Posiekaj szalotkę i dodaj do sałatki.  

Potrzebne składniki

Składniki:

  • 3 małe buraki 
  • 1 kapusta pak choi 
  • 1 szalotka 
  • 100g masła  
  • Imbir kawałek wielkości kciuka 
  • Czosnek 2 ząbki 
  • 3 małe buraki
  • 1 kapusta pak choi
  • 1 szalotka
  • 100g masła
  • kawałek imbiru (wielkości kciuka)
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówki pomarańczy
  • skórka z 1 pomarańczy
  • przyprawa Cape Herb&Spice Asian Stirfry
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
recipe mask
Przewiń do góry