Przepis na grillowane bakłażany nasu dengaku

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

10 min. / 30 min.

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Bakłażan to dość popularne wśród miłośników grillowania warzywo. Zazwyczaj do jego przygotowania używa się jednak jedynie tradycyjnych przypraw, które nie potrafią wydobyć głębi smaku. Dzisiejszy przepis pozwoli Ci poznać to niepozorne warzywo od zupełnie innej strony. Bakłażan nasu dengaku, a więc w glazurze miso charakteryzuje się słodkawym smakiem oraz idealnie kremowym środkiem. Danie wykonane w ten sposób stanowi doskonały pomysł na pożywny obiad. Pyszny smak i możliwość rotowania dodatkami sprawi, że będziesz często do niego wracać.

Marta Szkudlarek

Autorka instagrama lula_kempinska

Potrzebne składniki

Do wykonania dania potrzebne będą:

  • 2 duże bakłażany
  • 2 łyżki jasnej pasty miso
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sezamu
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie bakłażanów

Przygotowanie bakłażanów to prosta czynność, która zajmie Ci jedynie 2-3 minuty. Najpierw umyj dokładnie warzywa, następnie przekrój wzdłuż oraz natnij płytko miąższ (w charakterystyczną kratkę). Każdą połówkę posmaruj oliwą za pomocą pędzelka i dokładnie posól.

Przygotowanie glazury

Glazura miso pochodzi z kuchni japońskiej. Bardzo często wykorzystywana jest do marynowania tofu. Słodkawy smak uzyskany dzięki jej głównemu składnikowi, czyli paście miso idealnie komponuje się jednak również z bakłażanem. Jak wykonać glazurę? Wystarczy połączyć ze sobą pastę miso, ocet, miód oraz sezam.

Grillowanie

Po przygotowaniu składników możesz przejść do najprzyjemniejszej części całego procesu, a więc grillowania. W tym celu nagrzej płytę żeliwną, a następnie zmniejsz płomień do minimum. Posmaruj płytę oliwą i ułóż połówki bakłażana skórką do góry. Grilluj warzywa, aż uzyskają pożądaną miękkość, następnie odwróć za pomocą szczypiec i nałóż przygotowaną glazurę. Zamknij pokrywę grilla i podpiecz bakłażany do zarumienienia.

Sposób podania dania

Grillowane bakłażany nasu dengaku potraktować można jako przystawkę bądź podwieczorek. Doskonale smakują z dodatkiem jogurtu greckiego i posiekanego czosnku. Dodanie do warzywa kilku dodatków sprawi, że stanowić będą równie pyszny i syty obiad. Bez zastanowienia możesz więc połączyć bakłażany z ulubioną kaszą, a nawet ziemniakami.

Potrzebne składniki

Do wykonania dania potrzebne będą:

  • 2 duże bakłażany
  • 2 łyżki jasnej pasty miso
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sezamu
recipe mask
Przewiń do góry