Przepis na frytki z żeliwnego woka

flame

Metoda przyrządzenia:

Smażenie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Dodatki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20 min. / 12 min.

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

210

Frytki to świetny dodatek do dań z grilla i chyba jedna z najbardziej znanych przekąsek na świecie. Samo przygotowanie jest proste, ale niechętnie robimy to sami w domu ze względu na długo utrzymujący się zapach tłuszczu, który dodatkowo może rozpryskiwać się wokół kuchenki. Mamy jednak na to świetne rozwiązanie! Teraz, dzięki wykorzystaniu żeliwnego woka przygotujesz chrupiące frytki na świeżym powietrzu przy wykorzystaniu możliwości grilla. Podpowiemy Ci jakie ziemniaki wybrać oraz jak je przygotować do smażenia. Możesz też użyć mrożonych frytek, zobacz na co warto zwrócić uwagę.

Frytki to popularny dodatek wielu dań, zobacz nasze sprawdzone przepisy na:

Stek T-bone

Stek Ribeye

Stek z tuńczyka

Łososia z pistacjami

Burgery

Żeberka 3-2-1

Przygotowanie dania jest proste, niemniej należy zachować szczególną ostrożność. Do woka lub brytfanny powinno wlać się maksymalnie 1 litr oleju, mięso dodawać małymi partiami, aby nie rozchlapać oleju, oraz należy uważać na mocno rozgrzany olej, by się nie poparzyć.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA FRYTKI Z ŻELIWNEGO WOKA:

  • 1 kg mącznych ziemniaków (lub frytki mrożone, o których więcej nieco niżej)
  • 1 litr oleju rzepakowego

DO PODANIA:

  • sól
  • majonez
  • ketchup
  • ulubione sosy
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTWANIE FRYTEK Z ŻELIWNEGO WOKA NA GRILLU GAZOWYM

Zanim zaczniesz obierać i kroić ziemniaki upewnij się, że wybrałeś właściwą odmianę. Najlepsze do przygotowania frytek są odmiany wysokoskrobiowe. W Polsce najbardziej znane odmiany to np. Irys, Irga, Innovator, Miłek, Etola, Gustaw, Asterix. Jeżeli w miejscu, gdzie kupujesz ziemniaki, nie ma opisanych odmian, szukaj typów kulinarnych B oraz BC.

Ziemniaki umyj i obierz ze skórki, pokrój w długie słupki. Przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut, po tym czasie wypłucz je i odlej wodę. Przełóż frytki na papierowy ręcznik lub ściereczkę i porządnie wysusz.

Jak wybierać mrożone frytki?

Wybierając frytki, koniecznie czytaj etykietę. Mrożone frytki powinny mieć krótki skład: ziemniaki i olej rzepakowy lub słonecznikowy, wszystkie inne składniki są zbędne. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na domowe frytki czy mrożone, do smażenia wybierz rafinowany olej rzepakowy. Olej rzepakowy ma wysoką temperaturę dymienia oraz neutralny smak.

SMAŻENIE FRYTEK W ŻELIWNYM WOKU

Przechodzimy do smażenia. Wyjmij jeden ze środkowych rusztów i w to miejsce włóż żeliwny wok. Odpal palnik pod wokiem oraz dwa sąsiadujące i ustaw moc na pozycję HIGH. Do woka wlej 1 litr oleju i podgrzewaj go do temperatury 200-210ºC, aby na bieżąco monitorować temperaturę, możesz wykorzystać termometr z dwiema sondami. W trakcie wrzucania olej zacznie się pienić, dlatego nie należy go dodawać więcej, aby się nie przelał. Frytki smaż partiami po 300-400 g, czyli około trzech garści. Większa ilość zbyt obniży temperaturę oleju. Po wrzuceniu frytek do woka możesz zaobserwować mocny spadek temperatury, dlatego nie zmniejszaj mocy palników, jeśli temperatura oleju nie przekracza 185ºC. Smażenie frytek domowych trwa 10-12 minut, mrożone potrzebują nieco mniej, bo około 8-10 minut.

PODAWANIE

Po usmażeniu wyłóż je na papierowy ręcznik i odsącz z tłuszczu, zrobisz to bezpiecznie przy pomocy długich szczypiec Imperial. Podawaj gorące z ulubionymi sosami oraz przypraw do smaku solą.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA FRYTKI Z ŻELIWNEGO WOKA:

  • 1 kg mącznych ziemniaków (lub frytki mrożone, o których więcej nieco niżej)
  • 1 litr oleju rzepakowego

DO PODANIA:

  • sól
  • majonez
  • ketchup
  • ulubione sosy
recipe mask
Przewiń do góry