- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Przepis na bruschettę z pomidorkami i mozzarellą
Przepis na bruschettę z pomidorkami i mozzarellą
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
PrzystawkiCzas przygotowania / Czas gotowania:
15 min. / 15 min.
Ilość osób:
5Poziom trudności:
ŁatwyBruschetta to włoska przystawka, która najlepiej smakuje latem, gdy pomidory są wyjątkowo soczyste i słodkie. Przygotowanie na grillu sprawia, że pieczywo jest niezwykle chrupkie. Zamiast bułki typu ciabatta możesz wykorzystać bagietkę oraz inne lekkie, pszenne pieczywo. Polecamy pomidorki koktajlowe, jeżeli jednak wolisz inne odmiany, to podaj je najlepiej obrane ze skórki, a po pokrojeniu odsącz z nadmiaru soku. To idealne lekkie danie, które przyrządzisz w swoim ogrodzie w ciepły letni poranek, planując wakacyjny urlop w słonecznej Italii.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA BRUSCHETTĘ Z POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ:
- 5-6 bułek ciabatta
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 125 g sera mozzarella
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki świeżo posiekanych liści bazylii
- sól
DO PODANIA:
- oliwa
- liście bazylii
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE BRUSCHETTY Z POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ NA GRILLU
Umyte pomidorki pokrój na ćwiartki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz posiekaną bazylię. Dorzuć pokrojoną na duże kawałki mozzarellę, wymieszaj i dopraw do smaku solą.
Ciabatty przekrój na dwie części i skrop oliwą po obu stronach. Odpal palniki, ustaw je w pozycji MEDIUM i rozgrzej grill do temperatury wewnętrznej 150ºC. Spryskaj ruszt olejem roślinnym przy pomocy rozpylacza do oleju lub natrzyj pędzelkiem silikonowym. Na przygotowanym ruszcie połóż pieczywo skórka do góry. Opiekaj kilka minut, a kiedy zacznie się rumienić, odwróć na drugą stronę i przełóż na górną półkę grilla. Na kromki wyłóż przygotowane wcześniej pomidorki z serem. Zamknij pokrywę i poczekaj, aż ser zacznie się topić, średnio zajmuje to ok. 10-15 minut.
Ściągnij bruschetty z grilla przy pomocy płaskiej łopatki Imperial i podawaj od razu po przygotowaniu. Możesz je dodatkowo skropić oliwą, sosem balsamicznym oraz posypać świeżą bazylią.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA BRUSCHETTĘ Z POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ:
- 5-6 bułek ciabatta
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 125 g sera mozzarella
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki świeżo posiekanych liści bazylii
- sól
DO PODANIA:
- oliwa
- liście bazylii