- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Przepis na bruschettę z grillowanymi warzywami
Przepis na bruschettę z grillowanymi warzywami
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
PrzystawkiCzas przygotowania / Czas gotowania:
40 min. / 30 min.
Ilość osób:
5Poziom trudności:
ŁatwyGrillowane warzywa i czosnek, skrojone w kostkę i wymieszane ze świeżą cebulką, oliwą i bazylią, podawane na chrupiącej bagietce.
Aleksandra Juszkiewicz
Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska
Potrzebne składniki
Składniki
- 1 główka czosnku
- 2 papryki czerwone
- 1 cukinia
- Kiść pomidorków koktajlowych (500 g)
- 1 biała cebulka
- 6 gałązek z liśćmi bazylii
- 3 półbagietki paryskie lub zwykłe bagietki
- Sól
- Oliwa
Sposób przygotowania
Przygotowanie warzyw
Przygotuj warzywa: paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w ćwiartki, cukinie w 1 cm ukośne plastry, główkę czosnku przekrój w poprzek. Pokrojoną cukinię i paprykę przełóż do miski, skrop oliwą, posól i dokładnie wymieszaj, połówki czosnku również skrop oliwą i posól.
Grillowanie
Przed grillowaniem spryskaj ruszt olejem za pomocą rozpylacza oleju. Upewnij się, że ruszt jest ułożony stroną rynienkową do dołu. Kiedy grill osiągnie temperaturę 200°C, wyłóż paprykę (od strony skóry na ruszt), cukinię, kiść pomidorów oraz czosnek (przeciętą stroną do góry). Po około 8-10 minutach przekręć paprykę i cukinię na drugą stronę, skórka z papryki powinna być ładnie spieczona, grilluj jeszcze około 5 minut. Po 10 minutach zdejmij pomidory z rusztu do miseczki.
Ugrillowane warzywa
Podawanie
Bagietki pokrój na skos, zgrilluj z każdej strony po około 90 sekund, zdejmij z rusztu i wyłóż na nie przygotowaną sałatkę warzywną.
Potrzebne składniki
Składniki
- 1 główka czosnku
- 2 papryki czerwone
- 1 cukinia
- Kiść pomidorków koktajlowych (500 g)
- 1 biała cebulka
- 6 gałązek z liśćmi bazylii
- 3 półbagietki paryskie lub zwykłe bagietki
- Sól
- Oliwa