Przepis na bruschettę z grillowanymi warzywami

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Przystawki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

40 min. / 30 min.

plate

Ilość osób:

5
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Wszyscy przepadają za klasyczną włoską bruschettą z pomidorem i oliwą. Jednak kiedy dojdą do niej soczyste grillowane warzywa oraz czosnek, to danie nabiera zupełnie nowego, głębokiego wymiaru. Dodatek chrupiącej cukinii i papryki wzbogaca smak i kolorystykę klasycznego dodatku do pieczywa.
Grillowane warzywa i czosnek, skrojone w kostkę i wymieszane ze świeżą cebulką, oliwą i bazylią, podawane na chrupiącej bagietce.

Aleksandra Juszkiewicz

Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska

Potrzebne składniki

Składniki

  • 1 główka czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cukinia
  • Kiść pomidorków koktajlowych (500 g)
  • 1 biała cebulka
  • 6 gałązek z liśćmi bazylii
  • 3 półbagietki paryskie lub zwykłe bagietki
  • Sól
  • Oliwa
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie warzyw

Przygotuj warzywa: paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w ćwiartki, cukinie w 1 cm ukośne plastry, główkę czosnku przekrój w poprzek. Pokrojoną cukinię i paprykę przełóż do miski, skrop oliwą, posól i dokładnie wymieszaj, połówki czosnku również skrop oliwą i posól.

Grillowanie

Przed grillowaniem spryskaj ruszt olejem za pomocą rozpylacza oleju. Upewnij się, że ruszt jest ułożony stroną rynienkową do dołu. Kiedy grill osiągnie temperaturę 200°C, wyłóż paprykę (od strony skóry na ruszt), cukinię, kiść pomidorów oraz czosnek (przeciętą stroną do góry). Po około 8-10 minutach przekręć paprykę i cukinię na drugą stronę, skórka z papryki powinna być ładnie spieczona, grilluj jeszcze około 5 minut. Po 10 minutach zdejmij pomidory z rusztu do miseczki.

Ugrillowane warzywa

Rozgnieć pomidory za pomocą widelca, odlej powstały płyn. Czosnek jest gotowy po około 20 minutach. W międzyczasie posiekaj drobno cebulkę oraz zszatkuj bazylię, dodaj odsączone pomidory. Zdejmij spieczoną skórę z papryki.
Cukinie i paprykę pokrój na drobną kostkę, przełóż do miseczki z warzywami. Wyciśnij czosnek ze skórki – powinien ładnie odchodzić. Dodaj 4 łyżki oliwy z oliwek i sól do smaku, dokładnie wymieszaj składniki.

Podawanie

Bagietki pokrój na skos, zgrilluj z każdej strony po około 90 sekund, zdejmij z rusztu i wyłóż na nie przygotowaną sałatkę warzywną.

Potrzebne składniki

Składniki

  • 1 główka czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cukinia
  • Kiść pomidorków koktajlowych (500 g)
  • 1 biała cebulka
  • 6 gałązek z liśćmi bazylii
  • 3 półbagietki paryskie lub zwykłe bagietki
  • Sól
  • Oliwa
recipe mask
Przewiń do góry